Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище
Съдържание на статията
2010-2011
Страница 2
dsfsdfsdfsdf
Всички страници

ГАЛЕРИЯ

С три награди от международен  конкурс се завърнаха солистите на “Детски смях”

От  27 до 29 май 2011 г. в гр. Горна Оряховица се проведе VІ –тото издание на международния конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова Музика”.
Пет индивидуални изпълнители от Вокална формация “Детски смях” с ръководител Десислава Станкова : Николай Танев, Петя Тихомирова, Невена Пейкова, Рая Тодорова и Кристиана Асенова, показаха в творческата надпревара професионализъм,  музикалност, индивидуалност и чар.  
Първо място при индивидуалните изпълнители в трета възрастова група, журито определи за шестнадестгодишната Невена Пейкова. 
Второ място в категория дуети, триа, квртети,  във втора възрастова група е  присъдено за Трио “Melody” /Рая Тодорова, Невена Пейкова и Петя Тихомирова/. В четвърта възрастова група Рая Тодорова получи и поощрителна награда за индивидуалното си представяне.
Конкурсните надпревари за възпитаниците на “Детски смях” продължават до края на месец юни, в градовете: Шумен, Разград, Несебър и Пловдив. Пожелаваме им успех!

Награда на община Търговище

за значимо обогатяване на културната ситуация в общината, категория Мениджмънт и администрация на култура получи Центъра за младежки дейности и инициативи!

Награда на община Търговище

в категория Самодейно творчество за отличията от международните фестивали в Слънчев бряг и Русе през 2010 г. получи Школа за модерен балет "ВЕГА"!

Награди от "Сарандев" за възпитаниците на ЦМДИ

Само ден след юбилейния концерт на Вокална група „Детски смях", младите певци към ЦМДИ - Търговище отпътуваха за Добрич, където се проведе престижния музикален фестивал “Сарандев – Добрич 2011”. 
Тримата изпълнители, представили нашия град, успяха да преминат предварителния демо кастинг, а след това и първия кръг, където изпълниха песни на български език. 
В крайното класиране в I  възрастова група Рая Милчева зае третото място, а Ивайло Петков получи специална награда за изпълнение на песен на иврит.
Невена Пейкова и Ивайло Петков са удостоени с поощрителни награди.

Грамота

за изключително и атрактивно представяне по време на 234 Традиционен пролетен панаир "Изложение Търговище 2011" получи клуб "Батик" при Младежки дом - Търговище.

10 години "Детски смях" : "Свят от мечти"

Снощи в залата на Драматичния театър бе представен  празничният спектакъл  „Свят от мечти” по повод 10 –ия рожден ден на Вокална формация „Детски смях”  при Младежки дом-Търговище. 
Специалното участие на Биг Бенд  с диригент Николай Гешев от гр. Пловдив,  изпълнители от градовете Троян и Разград, както и приятели от Балетна формация „Търговище”, Балет „Вега”, ДФА „Шарено герданче”, „Осем +”, Спортен клуб „Алегро”  внесоха много  оригиналност в цялостната програма.
Възпитаниците на Десислава Станкова представиха  нов, специално подготвен за случая репертоар от песни в различни стилове: поп, рап, диско, балади и др. 
Водещ на концерта бе продуцентът от БНР Мая Райкова.
Спектакълът  донесе много емоции и настроение на публиката. Видяхме пъстри костюми, балони, цветя и усмивки. 
Рождениците получиха  поздравления и цветя за празника от кмета на Община Търговище, както и от свои приятели.

10 години "Детски смях" : "Таланти в обектива"

Тази вечер във фоайето на Младежкия дом бе открита фотодокументалната изложба „Таланти в обектива”. На нея директорът на Младежки дом Даниела Марчева пожела на всички деца и младежи от състава да не спират да творят и да си спомнят винаги прекрасните мигове, преживени с „Детски смях”. Депутатът от ГЕРБ Лили Боянова поздрави изпълнителите и им подари микрофон, който да им помага да развиват музикалния си талант. Ръководителят на състава Десислава Станкова сподели, че групата е нейното второ семейство и усмивките на лицата на децата я правят истински щастлива.

"ВЕГА" заплени и Шумен с магията на танца

След успешното представяне на V-я Международен танцов фестивал „Танцуваща река" - Русе, балет „Вега" при ЦМДИ - Търговище се завърна с много награди и от Регионалния танцов фестивал „Магията на танца" - Шумен.

Две са първите места  за първа възрастова група. Те са за „Характерен танц" и „Съвременни танци" . Във втора възрастова група журито присъди престижната награда за авторство на танца „Вдъхновени". На първо място се класира и трета възрастова група на балета.

По време на конкурсната програма „Вега" зареди зрителите с невероятно настроение и демонстрира завиден синхрон, лекота и убедителност на изпълнението. Не закъсняха поздравленията и комплиментите от страна на журито, а неговият председател - Красимир Савов, отправи специална покана към търговищкия балет за участие в културните събития за отбелязването на 1330-годишнината от създаването на българската държава.

 

Ники и Иво продължават в надпреварата за "Феномени"

Николай Танев и Ивайло Петков от Вокална формация "Детски смях" са сред участниците, които бяха допуснати до втория кръг на музикалното детско телевизионно състезание „Феномени", организирано от БНТ.
Момчетата преминаха успешно първия кръг, като се явиха на кастинг във Велико Търново. По регламент в него децата-таланти се представят с песен, а във втори - с танц. Двамата са възпитаници на вокалния педагог Десислава Станкова във Вокална формация “Детски смях”  при Младежкия дом, която скоро ще отбележи своя 10-годишен юбилей.
Музикалното детско телевизионно състезание „Феномени" ще се излъчва всяка неделя сутрин от 10 часа по БНТ. В него ще вземат участие деца от цялата страна на възраст до 16 години, които могат да пеят, танцуват или свирят.

ВЕЛИКДЕНСКИ ПОДАРЪК ОТ ДЕТСКИ СМЯХ И БАЛЕТ ТЪРГОВИЩЕ

Празничен концерт "Нашият свят" поднесоха на своите съграждани дни преди най-големия християнски празник Великден възпитаниците на Вокална формация „Детски смях" и Балетна формация „Търговище".„Светът на изкуството е техният свят, затова концертът е под този надслов", каза пред репортер на targovishtebg.com Емилия Хараланова - организатор в Младежкия дом. „Днешният ни концерт е един пролетен подарък за нашите съграждани. Целта ни е да ги заредим с много настроение за Великденските празници. А концертът, който подготвяме за годишнината си, няма да има нищо общо с това, което досега сме представяли пред търговищка публика. Тогава ще се изявим с напълно подновен репертоар", каза ръководителят на музикалната формация Десислава Станкова по повод юбилейния концерт за 10-годишнината от създаването на "Детски смях".На сцената тази вечер се изявиха 32-ма млади певци в различни стилове - поп, джаз, рок и арендби. Грациите от балет "Търговище" с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, които преди дни се завърнаха с приз за най-проспериращ състав, също заслужено и дълго бяха аплодирани от публиката в концертната зала. Овации получи и талантливия млад барабанист Ники Тошев, който също взе участие в пролетната изява на сцената на Младежкия дом.Концертът в Младежкия дом тази вечер е от поредицата, които целят да покажат най-новото, научено от съставите на Дома през творческия сезон. Само преди месец бе изявата на ДФА „Шарено герданче", а за празника на жената концерт изнесоха  певците от Школата за естрадно пеене, съвместно с балет "Вега".

СПЕЦИАЛНИ  НАГРАДИ ОТ  ПЕТИ  НАЦИОНАЛЕН  ПРАЗНИК НА  ДЕТСКИТЕ  ТАЛАНТИ „ЧУДОМИРИАДА” –Казанлък, 2011

В рамките на националните Чудомирови празници се  организираха няколко конкурса, единият от които е ХІV-ти Национален конкурс за весели детски рисунки „Малките нашенци”.Станалият вече традиционен конкурс се утвърди като един от най- престижните детски конкурси в България, който мотивира младите хора да се състезават в различни области на изкуството. Участници от школи по живопис, клубове по изобразително и приложно изкуство,арт клубове от 22  града на страната изпратиха своите рисунки в Казанлък – столица на Чудомириада -2011г.
С колекция от свои творби участваха  децата от клуб „Батик” към Младежки дом- Търговище с ръководител Славка Георгиева. С медал и Диплом са наградени Никол Пламенова Петрова -13г. и Мариела Мариянова Петкова -12г., а за активно участие с цялостна колекция  в 
V-ти НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК на детските таланти „ЧУДОМИРИАДА”-2011  с ДИПЛОМ  е отличен  търговищкия клуб „Батик”. Проявата е под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката, Община Казанлък , Национален дворец на децата-София, фондация Чудомир-Казанлък и ОДК”Св.Иван Рилски”.

"Музикални награди" - Казанлък

От 15 до 17 април в гр. Казанлък се проведе Национален конкурс "Музикални награди`2011". Със съдействието на : Министерство на образованието, младежта и науката, община Казанлък, Прес ТИВИ, радио „Вис Виталис”, фондация „Петко Груев Стайнов”, 165 участника от 15 града се състезаваха в три раздела - Българска народна музика, класическа музика и забавна музика. Пет членно жури председателствано от доц. Георги Петков от НБУ - София три дни журира конкурса. От Младежки дом - Търговище участие взе вокалната група на ДФА "Шарено герданче" с музикален педагог Светла Стаменова. Участваха с индивидуални изпълнения и група в раздел Българска народна музика. Наградите са две втори места за Андреана Тодорова и Яница Стаменова и Гран при за вокалната група,лично връчена от Кмета на гр. Казанлък.

"Танцуваща река" - Русе

В тазгодишното издание на международния конкурс взеха участие над 500 участника от 27 български и румънски града. Председател на журито бе Марияна Захариева – балет майстор.
Участниците мериха сили в категории – соло, дует, малка група и голяма група в три възрастови групи. 
Балетна формация “Търговище” и Школа за модерен балет “Вега” при Младежки дом – Търговище представиха достойно нашия град. 
Наградите за БФ Търговище са : в І възрастова група - дуети - І място; във ІІ възрастова група - соло - ІІІ място и голяма група - ІІІ място; и за цялостно участие приз "Най - проспериращ състав". 
Школа за модерен балет “Вега” завоюва Гранд при! 
Специална награда на Младежки дом - Търговище - грамота и статуетка за най-добро мениджиране и най-атрактивни костюми за двата балета!

Награди за "Детски смях" от Пловдив

От 8 до 10 април в Пловдив се проведе Национален конкурс за изпълнители на забавна песен. Над 200 участника от 21 града се състезаваха в надпреварата.Конкурсът е включен в списъка от конкурси, даващи право на стипендия на лауреатите по Наредбата за подпомагане на изявени и талантливи деца на МОМН. Организатор на проявата е ОбДК-Пловдив в съорганизаторство с Община Пловдив, Министерство на образованието, младежта и науката, Дом на културата „Гео Милев” и Сдружение за откриване и подпомагане на млади таланти в областта на изкуствата „Лъчи”.  Търговище представи Вокална формация "Детски смях" при Младежки дом с ръководител Десислава Станкова. Ето и наградените :

Яна Ганчевска - III възрастова група, II място. 
Ивайло Петков - III възрастова група, III място. 
Невена Пейкова - IV възрастова група, III място. 
Дует Невена Пейкова и Ивайло Петков - I място. 
Дует Кристиана Асенова и Николай Танев - II място. 
Петя Тихомирова - поощрение.

„Пролет върху листа” – Кюстендил

Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище  участва в Четвърти национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа” – Кюстендил – 2011г.
Ванеса Янкова Владимирова – 10 г. е отличена с  
ІІІ награда, а клубът с ръководител Славка Георгиева получи Грамота за представянето си с колекция от творби.

Награди от "Диньо Маринов" - Варна

Първа награда от ХVІI Национален детски конкурс за изпълнители на народна музика "Диньо Маринов" - Варна 2011 г. спечели Яница Стаменова - индивидуален изпълнител от ДФА „Шарено герданче". Тя е и призьорът на Радио Шумен. Две са вторите места за търговищките таланти от Младежкия дом - София Миланова и Виктория Атанасова. За малката Андреана Андреева журито отреди третата награда. Престижният конкурс се организира от Министерство на образованието, младежта и науката, РИО - Варна, Община Варна и Общинския детски комплекс в морската столица. Основната му цел е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Над 160 са участниците в раздел „Народно пеене" от всички фолклорни области на страната. Детският фолклорен ансамбъл „Шарено герданче" с ръководител Светла Стаменова е отличен с второ място, първо не е присъдено.

"Сезони" Бургас - 2011

На 25, 26 и 27 март в Бургас се състоя традиционния национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сезони”, където от Вокална формация „Детски смях” при Младежки дом участваха  Невена Пейкова и Ивайло Петков. Жури на музикалния форум бяха: Стефан Диомов, Валентин Пензов, Руслан Карагьозов, Захари Медникаров. Невена и Ивайло индивидуално и дуетно се класираха до  втори тур, като след това дуета Невена Пейкова и Ивайло Петков успя да извоюва трето място. 
По време на престоя на формацията в Бургас се осъществи студиен запис на Рая Тодорова с песента „Докато сме млади”, която ще бъде включена в представителния диск „Пирин фолк” – Сандански 2011.

Снимки можете да видите тук:

http://www.facebook.com/album.php?aid=2076947&id=1444653315&l=c8faec8f4b

"Слово и багра" - 2011

На 28 март в препълнената Концертна зала на Младежкия дом се състоя церемонията по награждаване  призьорите на ХІІ-ия Общински конкурс за творчество „Слово и Багра”  под мотото „Нашата година- нашият глас”. 152 участника в тазгодишното издание  искрено пожелаха да се впишат в духа на новото време, и чрез творчеството си да изразят своя вътрешен глас така, че да бъде чут. Чрез есета, стихове, разкази, рисунки и плакати  всички участници  издигнаха своя глас, защото го могат  и защото  се вълнуват за успеха на утрешния ден. Членовете на журито за раздел: Литературно творчество: Елена Петрова, Янета Димитрова, Радослав Черкезов, Ирина Ризова и Цончо Денев, Силвия Малинова, Славка Георгиева – в раздел Изобразително изкуство поздравиха и връчиха грамоти и предметни награди, подготвени от екипа на Младежкия дом. Чрез музикалното и танцовото изкуство  присъединиха своята творческа позиция млади хора от Вокалната формация ”Детски смях”, Школа за модерен балет „Вега”, Балетна формация „Търговище” и Школа за естрадно пеене. Тази година екипът на Дома присъди Грамота за най-изявен педагог, чиито ученици отлично са се представили в конкурса: в раздел литературно творчество- г-жа Й.Филева-ІІ СОУ и в раздел изобразително изкуство- за рисунка- Д.Ангелова-ІІ СОУ, за плакат -Е.Димитров – ІV ОУ.

"Бродуейски вятър"

По традиция, ден преди Благовещение Представителен дамски хор "Златна лира" подари на своята публика интригуващ концерт със заглавието "Бродуейски вятър". Публиката присъства на една музикална разходка из Америка - страната на мюзикъла, на спиричуела и госпъла. Разнообразие с изпълненията си внесоха двата балета при Младежки дом - Балетна формация "Търговище" и Школа за модерен балет "Вега".

"С обич за теб"

Призови места за "Батик"

Източник - http://www.targovishtebg.com

Стефан Палвир Жечев и Славена Михайлова от Клуб „Батик" към ЦМДИ - Търговище спечелиха призовите места в Националния конкурс "Моите детски мечти" 2011. Той е организиран от Двореца на децата в София и е включен в Националния календар на Министерството на образованието, младежта и науката.За десетгодишния Стефан това е втора поредна година, в която печели първото място. Този път е отличена творбата му „Среща с извънземни", изпълнена отново с техника батик. Припомняме, че четвъртокласникът на I ОУ „Христо Ботев" бе определен от Община Търговище за стипендия по Наредбата за осъществяване закрила на деца с изявени дарби. Славена е ученичка в шести клас на Втора гимназия. От две години участва в Клуба по батик, запленена от магията на изкуството. „Щастлива съм от постиженията на моите възпитаници. Това са първите ни награди за тази година. Предстоят ни още много конкурси, затова работим усилено с децата" сподели пред targovishtebg.com ръководителят на Клуба Славка Георгиева. Отличените участници ще получат дипломи и материални награди, осигурени от организаторите.

Вълнуващи послания на младите театрали през погледа на Мария Станчева – журналист

Творческият екип на  театрално-дискусионен клуб „Осем плюс” към Младежкия дом зарадва своите почитатели с театър на ултравиолет – “Светът и ние”, по повод двойния празник, който отбелязахме вчера - 14 февруари. 
Това беше втори спектакъл по проект „Когато рамките са тесни за мечтите” на Общинската програма за промоция на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора в Търговище. 
И на двете представления в този ден младите хора усетиха драматичните акценти в посланията,свързани с наболели за съвременното общество социални проблеми. Под звуците на добре подбраната музика, там, в тъмното, младите театрали, успешно подготвени от Цветина Иванова, направиха възможно оживяването на героите, почувствали  важността на всеки един от тях на сцената.

-----------------------------------------------------

На 28 януари с тържествен концерт отбелязахме 133 г. от Освобождението на Търговище, от първата свободна глътка въздух. В препълнената зала на Младежки дом - Търговище зрители и участници в концерта се върнаха към времето на мъченичеството, саможертвата и храбростта,от които се роди свободата. Към онова чисто начало на българското безсмъртие, което трябва да помним и да се прекланяме!

Открита приемна се състоя в Младежкия дом

И през тази година продължава провеждането на открити приемни в Младежкия дом на различни теми - от здравословно хранене до контрацепция и болести, предавани по полов път. Първата за 2011 година открита приемна се състоя вчера - 20 януари, с ученици от четвъртите класове на I ОУ "Христо Ботев". Темата - вредата от тютюнопушенето, бе поднесена от събеседника Олга Тодорова под формата на интересния въпрос "Защо животните не пушат?". С помощта на информационни листовки, интерактивни игри и презентации участниците разбраха колко е вредно тютюнопушенето и какви са последствията за човешкия организъм от него.

Петя Тихомирова на
“ВИЖ! Фест – Национално изложение на таланта” гр. София

Повече от 100 талантливи ученика от  VІти до ХІІти клас от цяла България се представиха на 15 януари /събота/, на "ВИЖ!Фест – Национално изложение на таланта" в Центъра за култура и дебат “Червената къща” - София. Съорганизатор бе Фондация "Комунитас", която вече четири години подкрепя проявата в рамките  на проект „1000 стипендии”. По покана на организаторите, от нашия град на "ВИЖ!Фест" се представи Петя Тихомирова – индивидуален изпълнител от Вокална формация “Детски смях” гр. Търговище с ръководител Десислава Станкова и настоящ стипендиант на Фондация "Комунитас". На голямата сцена в Червената зала Петя изпълни песен на Константин Меладзе „Ани Лорак – нежност рассета“. 
“Песента ми беше забелязана и силно аплодирана от публиката, защото е двуезична и модерна. Педагозите, които бяха в журито на предварителният кастинг при кандидатстването ми към фондацията бяха там и след изпълнението ме поздравиха..” – сподели развълнуваната деветокласничка.

"Коледни чудеса"

Вчера - 16 декември, се отчете конкурса за коледна катричка и коледна "Коледни чудеса". В препълнената зала на Младежкия дом участници и гости се насладиха на прекрасна музика и атрактивни танци. Младежкото жури, което оценяваше творбите тази година, разгледа около 200 предложения, класира ги и участва в награждаването. Списъкът с наградените участници можете да изтеглите от ТУК.

Част от 4 - членното жури в момент на оценяване

Това бяхме ние на празника на Спортно училище "Никола Симов", което стана на 25 години!

"Отпадъците"

Приключи конкурсът на тема "Отпадъците" по повод 26 ноември - ден на отпадъците в Европейския съюз, организиран от Дружество "Екокомерс", Сдружение "Еко вик" и Младежки дом - Търговище

Участниците бяха наградени както следва:

За есе:

І м.Найле Алишева Бузова - ХІ в        ПГИИ „Джон Атанасов”
ІІ м.Мюджеля Мюрвединова Мустафова - ХІ в ПГИИ 
ІІІ м.Полина Красимирова Петрова - ІХ в          ІІ СОУ

За рисунка:

І м.Гергана Димитрова – VІ б   ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
І м.Денислава Галинова – VІ      І  ОУ  „Хр.Ботев”
ІІ м.Елена Руменова – VІ б        ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
ІІ м.Кит Хоан Во – VІ а               ІV ОУ „Иван Вазов”
ІІІ м.Анита Красимирова   -  VІ б ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
ІІІ м.Деница Валентинова  - VІІ б ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”

За проект за плакат:

І м. Димяна Иванова – Vа           ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
ІІ м. колектив отV г от І ОУ „Христо Ботев” 
ІІІ м. Девора Ванг Пейджиу и Елица Николаева Милчева - 9а   
ПГИИ „Джон Атанасов” 
Грамота за колективна работа на :
VІІІ а от ІV ОУ „Иван Вазов” за пано
Специална награда на Младежки дом – Търговище за оригиналната творба – марионетка от отпадачни материали на Анита и Бетина от VІІ а от ІV ОУ „ Иван Вазов”.

Награди за „Детски смях” от Шумен

Индивидуалните изпълнители към вокална формация „Детски  смях” при ЦМДИ представиха достойно нашият град на провелият се през почивните дни втори национален конкурс за изпълнители на популярна песен „Съзвездие“ гр. Шумен.
Петя Тихомирова, Рая Тодорова, Кристиана Асенова и Николай Георгиев успяха да впечатлят компетентното жури, председателствано от Стефка Оникян – преподавател в музикалната академия гр. София. „ Талантливите ни  изпълнители достойно заслужиха своите награди. Част от тях представиха изцяло нов репертоар, подготвен от този творчески сезон.” -  развълнувано сподели вокалният им педагог Десислава Станкова.
Рая Тодорова                    –    втора награда в трета възрастова група
Петя Тихомирова             -    специална награда на Стефка Оникян
Николай Георгиев           -     поощрителна награда
Кристиана Асенова         -     поощрителна награда.

ОТКРИТИ ПРИЕМНИ ЗА ПРИНЦИПИТЕ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

В продължение на три дни - от 15 до 17 ноември - в камерна зала на Младежки дом - Търговище се провеждаха Открити приемни на тема: "Принципи на здравословното хранене. Хранене и хронични заболявания. Избор на здравословни храни". Събеседници на проявата бяха д-р Райна Жейнова и Маргарита Друмева от РИОКОЗ, а аудитория - всички пети класове на І ОУ "Христо Ботев". В началото на заниманията, лекторите проверяваха знанията и отношението на децата към здравословното хранене с ролеви  занимателни игри. След това с интересна и специално подготвена презентация Маргарита Друмева подробно се спря върху дванадесетте препоръки за здравословно хранене и спазване на здравословен начин на живот. Последиците от нередовното и неправилно хранене, безразборно приеманите храни и болестите, причинени от неправилен режим на хранене разясни д-р Жейнова, като специално се спря на заболяванията в ранна тийнейджърска възраст.

НЕВЕНА ПЕЙКОВА С ГРАНД ПРИ В РУСЕ

Петнайстият международен конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен “Северно сияние“, състоял се на 13-14 ноември в гр. Русе донесе за пореден път повод за много радост и гордост за града ни. Възпитаниците на Десислава Станкова от “Детски смях“ при Младежки дом се представиха отлично и спечелиха за Търговище всички престижни награди на конкурса: 
Голямата награда Гран при на международния конкурс получи 15 годишната Невена Пейкова. 
Първа награда във втора възрастова група индивидуални изпълнители взе Рая Милчева.
Първа награда при дуетите от Първа възрастова спечелиха Ники Танев и Криси Асенова.
Първа награда при дуети, триа от Втора възрастова група бе присъдена на трио “Мелъди“ в състав Невена Пейкова, Рая Тодорова и Петя Тихомирова.
С още една награда – трето място при индивидуалните изпълнители от Първа възрастова група се завърна Ники Танев.
Журито, оглавявано от Маргарита Хранова не спести похвалите си към търговищката школа, а за децата – участници, конкурсът се превърна в една голяма емоция, много настроение и радост от заслуженото признание.

"Защо животните не пушат?"

На този въпрос се опитаха да отговорят учениците от ІІ-г и ІІ-б клас на І ОУ „Христо Ботев” по време на Открита приемна в Младежкия дом. С помощта на събеседника Олга Тодорова и чрез интерактивни игри и презентации, децата обсъждаха вредата от тютюнопушенето. Откритата приемна „Защо животните не пушат" се проведе в рамките на проект МИКЦ – Информация и консултация – подкрепа навреме за младите хора в Търговище” – етап 3, изпълняван от Сдружение „Мисионис” в партньорство с ЦМДИ – Търговище и Община Търговище и финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

Ученици обсъждаха екологични проблеми в Младежкия дом

В събота в Младежкия дом се проведе последното от планираните 4 обучения с млади хора за период от една година. По време на обучението на тема „Екология.Местни политики за опазване на околната среда” представителите от всички училища в Търговище обсъдиха екологичната обстановка в света и беседваха на тема – „Как да се справим с екологичните проблеми на местно ниво”. 
Обучението се проведе в рамките на проект „МИКЦ – Информация и консултация – подкрепа навреме за младите хора в Търговище” – етап 3, изпълняван от Сдружение „Мисионис” в партньорство с ЦМДИ – Търговище и Община Търговище и финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

Предстои четвъртото обучение по проект МИКЦ

На 30. 10. 2010 г. /събота/ в Камерна зала на Младежки дом – Търговище ще се проведе обучителен семинар на тема „Екология. Местни политики за опазване на околната среда”. Целевата група на семинара са младежи – средношколци.
Обучението се провежда в рамките на проект „МИКЦ – Информация и консултация – подкрепа навреме за младите хора в Търговище” – етап 3, изпълняван от Сдружение „Мисионис” в партньорство с ЦМДИ – Търговище и Община Търговище и финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.
Лектори на семинара : Екатерина Милиславова – директор на Център за регионално развитие и ръководител проекти с екологична насоченост и Петя Стефанова – експерт и ръководител проекти, финансирани от Глобалния екологичен фонд. 
Начало: 9:00 ч., ЦМДИ – ет. 3, Камерна зала.

"Завист"

Театрално – дискусионен клуб “Осем +“ при Младежки дом - гр. Търговище представи за пръв път пред публика форум - представлението “Завист “.
Сценарият и режисурата са дело на Цветина Иванова, в ролите се превъплътиха младежите – средношколци от средните училища в общината. След края на пиесата младите хора – публика и участници, дискутираха и решаваха казуси.
Изявата е част от проявите, посветени на европейската инициатива “Младежта в движение“, а Младежкият дом е основен партньор по изпълнение на проект МИКЦ, финансиран от НЦЕМПИ.

„Активно и пасивно пушене” - открита приемна

„Тютюнът е коктейл от отрови – никотин, катран и въглероден окис”, с тези думи Олга Тодорова застана пред аудитория от петите класове на І СОУ „Св. Седмочисленици” и продължи „Пушенето е химическа агресия срещу организма”. Учениците изгледаха филм за вредата от активното и пасивно пушене, заедно със събеседничката си разсъждаваха върху дилемата какво дава и какво взема организма ни с цигарата.
Всичко това се случи на 11.10.2010 г. от 12:30 часа в камерна зала на Откритата приемна „Активно и пасивно пушене” по проект МИКЦ – Информация и консултация – подкрепа навреме за младите хора в Търговище” – етап 3, изпълняван от Сдружение „Мисионис” в партньорство с ЦМДИ – Търговище и Община Търговище и финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

Обучение в Младежкия дом

В събота – 9 октомври, в Младежкия дом се проведе третото от планираните 4 обучения с млади хора, включени в настоящия етап от проект по програма МИКЦ. 
I СОУ, II СОУ, ПГИЧЕ, ПГИИ, ПТГ, СУ, ПГЕС и ПГ по ТХВТ в Търговище изпратиха свои представители на еднодневния семинар. По време на обучението на тема „Кариерно консултиране” участниците се учиха как се търси работа, как се подават документи, как се оформят автобиография и мотивационно писмо, как трябва да се държим по време на интервю с работодател.  
Обучението се проведе в рамките на проект „МИКЦ – Информация и консултация – подкрепа навреме за младите хора в Търговище” – етап 3, изпълняван от Сдружение „Мисионис” в партньорство с ЦМДИ – Търговище и Община Търговище и финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

Награди от „Морски звездички”

От 1 до 3 октомври в гр.Варна се проведе шестото издание на Международния конкурс за вокално изкуство „Морски звездички” 2010.
В категория „Индивидуални изпълнители” Деница Денева и Сабина Донева си поделиха второто място във възрастовата група от 15 до 18 години. Възпитаничките на Школата за естрадно пеене спечелиха още една втора награда, но като дует в категория „Вокални състави”.

"Кариерно консултиране" за ученици от Търговище

На 09. 10. 2010 г. /събота/ Център за младежки дейности и инициативи – Търговище организира еднодневен обучителен семинар на тема „Кариерно консултиране”. 
Семинарът е насочен към ученици от 10 – 11 клас, като целта е да се изградят умения за писане на автобиография и мотивационно писмо, да се разяснят правилата при търсене на работа и явяване на интервю при работодател.
Обучението се провежда в рамките на проект „МИКЦ – Информация и консултация – подкрепа навреме за младите хора в Търговище” – етап 3, реализиран от Сдружение „Мисионис” в партньорство с ЦМДИ – Търговище и Община Търговище и финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.
Лектор на семинара е Марина Маринова – магистър по Социална психология, консултант в МИКЦ.

Отличиха наши изпълнители на конкурсите “Звездни гласове над Царевец “    и     “Сребърна Янтра”

“Звездни гласове над Царевец “ е първият по рода си международен вокално -  фолклорен конкурс за етно, поп и джаз пеене, който се проведе на 17 и 18 септември в град  Велико Търново. По регламент в конкурсната надпревара участваха изпълнители на възраст между 15 и 25 год. от цяла България, които представиха акапелна фолклорна песен и две пиеси с фолклорни интонации. Седемнадесет годишната Рая Тодорова – индивидуален изпълнител към вокална формация “Детски смях” при Младежки дом  Търговище с ръководител Десислава Станкова, имаше шанса да участва в гала концерта и да спечели продуциране на песен, запис на песен и участие с Биг Бенда на Националното Радио. Наградата и бе връчена лично от продуцента на БНР  г-жа Мая Райкова. Председателят на журито - световноизвестният музикант проф. Милчо Левиев лично поздрави Рая и и пожела бъдещи успехи.
Седмица по - късно, от 24 до 26 септември Невена Пейкова и Велина Великова, отново възпитанички на Десислава Станкова, участваха в осмото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Сребърна Янтра” гр. Велико Търново.
В трета възрастова група Невена Пейкова спечели специална награда. И двете момичета  успяха да се запознаят лично с  председателката на журито Силвия Кацарова и да получат насоки в професионален план.

"С песните на Стоян Радев"

На 25 септември в Търговище за пети пореден път се проведе Националния конкурс "С песните на Стоян Радев". На сцената на читалище "Напредък" се изявиха над 50 участници на възраст от 5 до 25 години, сред тях и представители на Детски фолклорен ансамбъл "Шарено герданче". В категория "Любители", в първа възрастова група трето място спечели Полина Николова. В същата категория във втора възрастова група Яница Стаменова се класира на второ място. Специална награда бе отсъдена на Виктория Атанасова в трета възрастова група.

Награди от „Сребърна Янтра”

От 24 до 26 септември в гр.Велико Търново се проведе Осми Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра”.
След предварителна селекция до участие в конкурса бяха допуснати 80 участника разпределени в четири възрастови групи, сред тях и представителите на Школата за естрадно пеене с ръководител Кремена Кряколова. Във втора група Стоислав Павлов бе сред шестимата наградени участници. На него международното жури присъди наградата на Сдружение „Сребърна Янтра”. Сабина Донева, която се състезава в трета възрастова група спечели Специална награда – участие в конкурса „Път към звездите” през февруари в Санкт Петербург - Русия. Тя бе избрана от директора на конкурса да представя България във възрастовата група от 15 до 17 години.

 

22 септември, село Осен

Моменти от концертната програма на групи и солисти от Младежки дом - Търговище на Традиционен народен събор "Под крушата на Осенската поляна" по повод 22 септемри - Деня на независимостта на България.

В истинския храм на джаза

За втора поредна година солистките от Вокална формация „Детски смях” към Младежки дом – Търговище с ръководител Десислава Станкова присъстваха на майсторския клас „Изкуството да пеем – поп и джаз”, проведен в рамките на Лятна музикална академия в НБУ.
Невена Пейкова /15 г./, Рая Милчева / 13 г./, Рая Тодорова /17 г./ и Велина Иванова /16 г./ за десет дни се докоснаха до истинския храм на джаз изкуството. Ежедневно подготвяха нов репертоар, интерпретираха, импровизираха и усвояваха специфични техники на музициране в конкуренция с гръцки, сръбски и италиански студенти.
Финала на лятната академия бе концерта в Sofia Live Club, където момичетата се представиха блестящо и получиха международно признати сертификати. Рая Милчева получи и стипендия от Фондация Димитър Бербатов.

Школата за естрадно пеене отново с награди

Крайдунавският град Тутракан бе домакин на Деветия международен фестивал на изкуствата „Речни ноти“ /19 – 21 август/, в който участваха над 100 изпълнители от България, Молдова, Казахстан, Узбекистан и Грузия. Организатори на проявата под мотото „Една сцена - много звезди“ са Тутраканската община и Общинският детски комплекс в Тутракан. Международното жури под председателството на композитора Хайгашот Агасян бе от вокални педагози и директори на подобни прояви. 
Участниците  се състезаваха в три възрастови групи. Възпитаничките на Кремена Кряколова и този път се завърнаха с награди. В категория „Дуети” Деница Денева и Сабина Донева изправиха журито на крака и завоюваха първото място. При индивидуалните изпълнители в трета група Станислава Стефанова спечели трета награда.
Фестивалът „Речни ноти” е включен в програмата на МК за закрила на деца с изявени дарби. Журито бе очаровано от индивидуалните изпълнения на нашите момичета и единодушно присъди  годишни парични  стипендии на  Сабина Донева и Деница Денева.

12 август

По повод 12 август – международен ден на младежта   и началото на Международната година на младежта / 2010 – 2011 /МИКЦ – Търговище и Младежки дом – Търговище  със съдействието на РИОКОЗ – Търговище организират рекламна кампания и начало на инициативи и прояви, посветени на годината на младежта. „Нашата година – нашия глас” е мотото на кампанията.

„Ваканция без риск” – електронно анкетно проучване сред младите хора по отношение нагласите им за поведение, свързано със здравен риск. Анкетата може да изтеглите от ТУК.

Лятна антиспин кампания в партньорство с доброволци към НСО и доброволци към ЦМДИ.

Театрално-дискусионен клуб „Осем плюс” подготвя  „Завист” - форум-театрално представление, посветено на проблемите на младите, чиято  премиера ще се състои  през септември.

Денят 12 август е обявен за Международен ден на младежта през 1999 г от Общото събрание на ООН с резолюция 54/120.

“Софиянци ли са проблемът по пътищата?”

На този и на много други въпроси, свързани с безопасността по пътищата, търсят отговор младите хора в рамките на проект „300” (www.300.bg), с който те се надяват да събудят гражданското самосъзнание и да насърчат обществената нетърпимост към безобразията по българските пътища. Сдружение „Отворена Младеж” представи проекта в град Търговище на 20 юли 2010 г. от 10 часа в Младежкия дом. На срещата всички получиха специалния журналистически бележник, който младежите са разработили, за да събира впечатления по проблема. 
Срещата се организира от сдружение "Мисионис", Търговище в рамките на Национална програма „МИКЦ”.

“Шарено герданче “  в Охрид – Македония

Детски фолклорен ансамбъл “Шарено герданче “ при Младежки дом – Търговище се завърна  от  IV Mеждународен фолклорен фестивал ”Разиграно оро”, състоял се от  30 юни до 04 юли  в гр. Охрид – Македония. “Шарените герданчета “ на Търговище  бяха сред най – младите по възраст участници на фестивала, който тази година посрещна  31 състава от десет държави. Това придаде още по-голяма стойност на чудесното представяне на децата, които впечатлиха публика и специалисти  с качество на изпълнение на танците и песните, с костюми, но преди всичко с огромното настроение и чувство, заряд и желание да докажат, че са най – добрите. И те действително бяха най – добри! Това бе оценката, която получиха от всички посоки  - от ръководители на чуждите състави, от специалисти и домакини / да припомним, че фестивалът няма конкурсен характер, всеки състав представя в две поредни вечери по 15 минутна програма/. 
Преди да отпътува обратно за България, ансамбълът получи покана за участие през следващия сезон на фестивал в Загреб / Хърватска /.

„Звезден път 2010”

На 3 и 4 юли в Разград се проведе Национален детски фестивал за популярни песни и танци „Звезден път 2010”. Организатори на проявата са Сдружение „Бъдеще за Европа” съвместно с Община Разград, Общински културен център и ОД на МВР. Над 200 са заявките за участие от цялата страна и сред тях и състави от Младежки дом – Търговище: солисти на ВГ „Детски смях” с ръководител Десислава Станкова, на Школа за естрадно пеене с ръководител Кремена Кряколова и Балетна формация „Търговище” с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.
Първият ден бе за изпълнители на популярна песен и нашите победители са :
В І възрастова група: Николай Георгиев – ІІ място, сребърен медал и диплом;
Във ІІ възрастова група: Рая Милчева и Сабина Донева си поделиха първото място, златни медали и дипломи;  
Кристияна Асенова -  специална награда                               
В ІІІ възрастова група: Невена Пейкова – първо място, златен медал и диплом; 
Деница Денева – второ място, сребърен медал и диплом; 
Станислава Стефанова – трето място, бронзов медал и диплом;
Полина Цанева – специална награда;
Категория дуети : Кристияна Асенова и Николай Георгиев – първо място.
Вторият ден бе за танци. Тук групата на Балетна формация „Търговище” бе внушителна и представи общо 11 танца. Наградите са:
Трио класика : Второ място и сребърни медали за Надежда Русева, Антония Асенова и Вероника Данаилова и танца „Песен” от Панчо Владигеров;
Характерни танци: Първо място, златен медал и диплом за Стелияна Василева и купа за прецизно изпълнение на танца й „Тарантела”. 
Второ място, купа и предметна награда за танца „Испански ритми” 
Съвременни танци: Първо място, купа и предметна награда за танца „Копнеж”;
Първо място, златен медал и диплом за дуета „Моята кукла”;
Второ място, сребърен медал и диплом за Антония Асенова;
Гранд при  и специалната награда от кмета на Община Разград – статуетка и парична награда за цялостно представяне на Балетна формация „Търговище”.

“Усмивките на морето”

От 23 до 30 юни в Балчик  се проведе деветото издание на международния детски фестивал “Усмивките на морето 2010”. Негови учредители са община Балчик и обществената организация „Источники будущего” от Одеса, Украйна.
По традиция във феста участват детски художествени колективи и солисти от танцови, вокални, хорови, инструментални, джазови, циркови, театрални жанрове. Тази година Балчик  посрещна над 1000 чуждестранни участници от Украйна, България, Русия, Унгария, Сърбия, Полша и  Естония. Сред тях нашата Стелияна Василева отново се представи блестящо и завоюва второто място, тъй като журито не присъди първо и трето място в нейната възрастова група.

ГРАНД ПРИ за „Вега” от Слънчев бряг

Школа за модерен балет „Вега” при Младежки дом – Търговище взе участие в VІІІ Международен детски фестивал „Слънце – Младост – Красота” в Слънчев бряг от 20 до 23.06.2010 г. Международно жури  с председател Вълко Любенов – д-р по фолклорна музика и танци, режисьор, хореограф и педагог, оценяваше балетите от Русия, Украйна, Полша, Грузия и България.
Нашата „Вега” пребори 40 балета и взе най-големите отличия: 
Съвременни танци: 1,2 и 3 възрастова група - голямата награда за най-добро изпълнение; 
Характерни танци: голямата награда за най-добро изпълнение; 
"Награда на публиката"; 
Специална награда за хореография и цялостна педагогическа и творческа дейност на Марианна Савова. 
"ГРАНД ПРИ" за цялостно представяне.

„Настроение, обЛЯТО в Музика”

Музикален хепънинг „Настроение, обЛЯТО в Музика” поднесоха младите таланти от Младежки дом- Търговище на 24 юни – Денят на слънцето, билките и цветята. Музикалният празник подготви ръководителката на Вокална формация „Детски смях” – Десислава Станкова, по повод завършването на творческия сезон. Концертът се проведе на открита сцена в ресторант „Борово око”. 
Разнообразен репертоар от стилови песни и танци представиха: секстет  „New voice”, ВГ „ Детски смях” и индивидуални изпълнители,  трио
„Melody”, Балетна формация Търговище, балет „Вега”, и Николай Тошев. Организатори на проявата са

 назад

Copyright © www.cmditg.com 2019

design compaskom©.