Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

"Дерзая" развълнува и обогати близо 60 младежи от Търговище

Приключи първият цикъл от поредица тренинги за личностно развитие, наречен "Дерзая". В последните три месеца на годината Младежки дом - Търговище организира три обучения от нов тип, включващи близо 60 млади хора от града, на възраст от 15 до 18 години.

Обучители бяха Никола Димов и Марта Златева. Никола Димов е дипломант по психология, с 5 години опит в младежкия сектор и неформалното образование. Има завършени обучения в над 10 страни за създаване и фасилитиране на образователни преживявания. През последните години води младежки тренинги за личностно развити по своя разработена програма, едно от тях е "Дерзая". Марта Златева е работила за „Заедно в час”, в частно училище "Артис" и в Център за демократично учене.  Тя има магистърска степен по социология. В последното обучение помощник обучител бе Димана Стойчева, участник в първия тренинг „Дерзая”, който получи възможност да развива себе си в сферата на неформалното образование.

И в трите групи „Дерзая” интересът и активността на младите хора бяха големи. Стъпка по стъпка те учиха нови неща за себе си, за другите и общността, чрез преживяване. Влизаха в роли, сблъскаха се с трудни и дори неразрешими казуси, участваха в активности, които им дадоха възможност да се изявят като индивидуалност и да работят в екип.

Ето няколко отговора от изпратените обратни връзки след едно от обученията:

„Кои са най-значимите неща, които научи по време на този тренинг?”

„Да вярвам в себе си, да бъда по-позитивна, да работя в екип, че не всяка игра е за победа, търпеливост, самоувереност, мотивация!”

„ Да мисля извън кутията.”

„За три дни станах почти различен човек. Осмислих стъпките към победата, различният вид мислене. Развих работата си в екип. Как да отстоявам себе си, да не ме е страх да бъда себе си, подобрих екипната си работа, открих, че хора с напълно различни интереси могат да станат изключително близки и да открият общи неща с общи усилия. Комуникативните ми способности бяха на много ниско ниво преди да дойда на тренинга, сега съм по-щастлив, по-отворен към света ( open minded), разбрах, че ключът към своето щастие го държа самият аз. Научих как да изказвам мнението си пред група хора лесно. Научих, че имам доста ниска самооценка за себе си, което не трябва да е така. Научих че е много важно да изслушваш.”

„Да бъда по-съпричастна с хората и да не съдя по външен вид, първо впечатление и качества. Да видя нагледно пътя към върха и промяната в хората след един страхотен експеримент като този! ИСКАМ ОТНОВО!”

„❤ Всяко едно нещо е значимо по свой собствен начин. Аз споделих това, което научих и това беше най-значимото за мен. Научих, че трябва да се изслушваме взаимно, трябва да се поставяме на мястото на другите, да не бъдем егоисти, защото по този начин не печелим приятели. Научих, че е по-добре да печелят всички, пред това само аз да печеля. Също ми беше много полезна таблицата за жертвата и победителя. Радвам се, че се научих на поне една от техниките за говорене пред голяма аудитория.”

Още снимки от трети тренинг "Дерзая" можете да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ

От февруари предстои нов цикъл тренинги, в които ще могат да се включат всички досегашни участници и нови, търсещи себе си и своя път в живота.

 

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2019

design compaskom©.