Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

"Вега" фаворит в престижен конкурс за танцови колективи

„ВЕГА“ ФАВОРИТ В ПРЕСТИЖЕН КОНКУРС ЗА ТАНЦОВИ КОЛЕКТИВИ

Четири първи и две втори места завоюва Балет „ВЕГА“ към ЦМДИ, с художествени ръководители Марианна Савова и Милена Иванова на 21 Национален конкурс “Празник на Танца“.  Надпреварата се проведе на 8,9 и 10 ноември в Двореца на културата и спорта във Варна.

В  танцовото съревнование взеха участие много утвърдени  колективи от цялата страна.

Нашите деца спечелиха призовите места, при изключителна конкуренция, и в шестте категории, в които участваха.  Голямото признание и комплиментите на професионалното жури, съставено от преподаватели и професионалисти, беше другата безценна награда.

Журито бе  председателставно  от Проф. д. изк. Анелия Янева - водещ преподавател и хореограф, с международно признание и опит и  членове :Ралица Кавалджиева-прима балерина, международен артист, управител на Арт Скуул Италия Рим, член на Юнеско;Светлин Ивелинов – режисьор-хореограф на НМТ “Стефан Македонски“, постановчик на мюзикъли и спектакли, специализант в Русия и САЩ, носител на „Златно Перо“ 2019 , за принос към българската култура; Антоанета Алексиева – хореограф и педагог в Националното училище за танцово изкуство, преподавател НБУ И ЮЗУ, прима балерина на НМТ, специализирала фламенко при Луис Молина и множество други международни  специализации.

Четирите  първи награди бяха присъдени на нашите таланти, съответно за  танците :    „Пирати“, „Египетска Приказка“,   „ Хей Пачуко“ и „Индийски танц“.

Втори места получиха „Веселите Клоуни“ и „Армия“.

Марианна Савова:   „Празник на танца“  е един от водещите и добре селектирани конкурси в България. В последните пет години  участваме редовно и винаги печелим призовите места. Това е стимул, предизвикателство и изисква от нас да поднесем нови, и различни хореогафии, което е трудно в началото на творческия сезон. Искам да благодаря на нашите танцьори, че само за две седмици успяха да направят невъзможното – да обновят репертоара и отново да се представят чудесно. Поздравления за организаторите и участниците за високото ниво! Удовлетворена съм от успехите на нашите възпитаници, защото бяха постигнати в конкуренция с водещи танцови колективи – също носители на престижни награди.
Най-ценното за мен, като ръководител и хореограф, бе признанието на жури и колеги, за цялостното ни представяне и постижения в работата с децата. Нашите танцьори се открояваха със завиден синхрон, отлична техника, оригинални хореографии, динамика и артистизъм. Танците на „Вега“ бяха определени като театрални спектакли, изпълнени и поднесени на високо професионално ниво.  Благодарности към Директора на конкурса Франциска Йорданова за организираните уъркшопове с водещи преподаватели, защото така конкурса придобива съвсем нов смисъл и спомага за развитието на танцовото изкуство.
Тази позитивна енергия ще ни бъде много полезна и за следващия фестивал. Още тази седмица „ВЕГА“ пътува за SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL В Арена Армеец София."

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2021

design compaskom©.