Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

 

“СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ”

МИКЦ-Търговище стартира младежката инициатива “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ” по повод 12 август – Международния ден на младежта.

Обичате ли да снимате?! 
Обичате ли да сте сред усмихнати хора?! 
Търсите ли позитивното у човека до вас?! 
Изпратете ни свои фотографии на тема “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ”. Най-добрите от тях ще подредим в изложба на въже в централния парк по повод Международния ден на младежта -12 август!
Приемаме вашите снимки на е-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Напишете трите си имена, е-mail и телефон за контакт. Крайният срок е 3 август.

Изложбата ще бъде подредена по време на хепънинга на открито който ще бъде организиран от Младежкия информационно-консултантски център по повод  Международния ден на младежта. Той ще се състои на 10 август и ще включва «Работилничка за малки и големи». На определено място в централния парк деца, младежи и родители ще могат да се включат в ръчно изработване на предмети и да се запознаят с различни техники на ръчно творчество.  
Предвиждаме да фотографираме усмивките на участниците в хепънинга и да ги подредим в самостоятелна галерия. 
Инициативата е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“, който се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

"Балетна формация "Търговище" с още отличия от "Трикси"

Нови постижения на Балетна формация "Търговище" от Международния детски фестивал на изкуствата "Трикси", който се проведе в КК Албена от 25.06 до 02.07.2012 г. Участниците във фестивала бяха от Израел, САЩ, Русия, Румъния, Полша, България.

2 награда - класически балет до 12 години
2 награда - класически балет над 12 години
2 награда - класически балет за солото на Надежда Русева
1 награда - класически балет за солото на Стелияна Николова
1 награда - характерни танци до 12 години
2 награда - съвременни танци над 12 години

Формацията получи покани за конкурсни и концертни участия в Румъния и Русия.

"Балетна формация "Търговище" с отличия от Разград

Нови награди на Балетна формация "Търговище" от националния фестивал "Звезден път"-Разград
1 място за танца "Нежност" 1-ва възрастова група
1 място за танца"Стъпка по стъпка" 1-ва възрастова група
2 място за танца "Теменужки" 1-ва възрастова група
1 мяасто за "Китайски танц" 2-ра възрастоваа група
2 място за "Мазурка" 2-ра възрастоваа група
2 мяасто за танца "Цветни феи" 2-ра възрастоваа група
1 място за Стелияна Николова с "Раймонда" 3-та възрастова група
Предметна награда за Бусе Йълдъз и нейния "Руски танц"

ГРАНД ПРИ за Надежда Русева с танца "Усещане"

„Кариерно консултиране”

Днес се състоя четвърто обучение по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. То бе на тема „Кариерно консултиране”. Участваха 20 младежи от училищата в Търговище. Обучители бяха психологът Марина Маринова и психотерапевтът Ани Петрова. Младежите получиха информация във връзка с подготовката на документи за кандидатстване. Чрез ролеви игри упражниха умения за явяване на интервю.

Обсъдено бе още как да се търси работа, какви са типовете обяви и къде биват публикувани. След като се открие подходяща, как се пишат автобиография и мотивационно писмо. Показани бяха различни формати на CV и бе акцентирано на някои основни норми при съставянето му. Обсъдени бяха и основните правила при явяване на интервю. Разиграни бяха конкретни ситуации при които младежите трябваше да се справят и да се представят добре. Основните правила които научиха – „Отидете по-рано!”, „Облечете се делово”, „Телефонът изключен преди интервюто!”
Те разбраха още, че е добре след проведеното интервю за работа да изпратят писмо до фирмата или организацията, пред която са се явили, за да и благодарят и да изразят готовност за нова среща. Проучванията показват, че този простичък жест увеличава шансовете за назначаване с 20%.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

На 27 юни, сряда, от 17.00ч. предстои следващата сесия на психологическия тренинг, който се осъществява по същия проект в Младежкия информационно консултантски център в Търговище. Темата – „Изграждане на нов модел на поведение „Дай, за да получиш” – развиване на умението да привличаме внимание, чрез ролеви игри и визуализация”. Водещи ще бъдат отново психологът Марина Маринова и психотерапевтът Ани Петрова, които работят към консултативния кабинет по проекта.

Нови награди за Балетна формация „Търговище” от Несебър

Балетна формация „Търговище”, с ръководители Севдалина Стойчева и Мариам Макарнаян, спечели  12 награди на ХІІІ Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” в Несебър.
Съставът на Младежки дом – Търговище се представи на този творчески форум в три категории – „Класически”, „Характерни” и „Съвременни танци”. Над 5 000 бяха участниците в „Слънце, радост, красота” през тази година. Сред тях състави от Русия, Казахстан, Украйна, Молдова, Беларус, Полша и др.
В категория „Класически танци” във ІІ-ра възрастова група Ясмина Якубова и Бусе Зекян спечелиха първо място, на трето място са триото Ясмина Якубова, Ралица Русева и Клио Глеридис. Колективното изпълнение на състава в тази група бе класирано също на трето място. В трета възрастова група Балетна формация „Търговище” отново спечели първо място с „Рапсодия Вардар” и „Хоро Виваче”, с първо място бе отличен и танцът на триото Надежда Русева, Стелияна Николова и Боряна Стефанова – „Песен”. Още едно първо място спечели Стелияна Николова със своето солово изпълнение на „Раймонда”.
В „Характерни танци” Балетна формация „Търговище” има още три първи места – за индивидуалното изпълнение на „Руски танц” на Бусе Зекян и за колективните на двете възрастови групи, които представиха „Мазурка”, „Китайски танц”, „Испански ритми” и „Арменски танц”. При „Съвременните танци” голямата група е класирана на трето място, а Надежда Русева има второ място с индивидуалното си изпълнение. 
Балетната формация е отличена със Специална награда на фестивала за отлични постижения в класическия танц. Останалите награди са плакети и дипломи от фестивала.
Сред участниците в журито бяха д-р Бонка Матова-преподавател в Музикалната академия и в НУТИ-София, доц. д-р Желка Табакова и проф. д-р Анелия Янева.

Балет „Вега” спечели "Утринна звезда"


Балет „Вега”, с главен художествен ръководител Марианна Савова, обра всички призови места в категориите модерни и характерни танци на VІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда".
Съставът на Младежки дом – Търговище спечели Гранд При на фестивала. В първа възрастова група, раздел „Танцово шоу”, балет „Вега” участва с два танца и спечели първо място; във втора възрастова група, в същия раздел, се представи отново с два танца и завоюва първо място. В същата възрастова група, в категория „Характерни танци”, „Вега” за пореден път пребори конкуренцията и зае първо място. И още - дуети първа възрастова група - Теодора и Славена - първо място; дуети втора възрастова група - Лина и Станислава - първо място.
Марианна Савова получи на гала концерта специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Наградата Гранд При на фестивала е съпроводена със специална покана от неговия президент за безплатно пребиваване по време на следващото издание на "Утринна звезда"-2012г. в Банско. „Вега” печели и покана за концерт в НДК на лауреатите на този музикален форум. Той ще се състои през януари следващата година. 
Председателят на журито Росица Панайотова, която е преподавател в НБУ, съобщи от сцената и две специални награди за състава от Търговище. Всички момичета от Школата за модерен балет „Вега” ще имат право на прием във висшето учебно заведение, специалност „Танцово изкуство”, без приемен изпит. Преподаватели и студенти от НБУ ще гостуват в Младежки дом и ще проведат безплатни семинари с възпитаниците на школата.
VІ-ят Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" се проведе в курорта Албена. В него участваха състави от Украйна, Русия, Молдова, Турция, Македония и България. В програмата бяха застъпени повечето от формите за художествено-творческа изява: танцово и изобразително изкуство, художествено творчество, фолклор, поп музика, театър.
Фестивалът на изкуствата за деца и възрастни „Утринна звезда" е създаден през 2008 г. и се провежда през есента в Банско , а през месец юни - в курорта Албена. От 2009г. е с международно участие. Ежегодно в него се включват стотици деца и млади хора, които се изявяват в различните видове изкуства.

 

ГАЛЕРИЯ "ВЕГА В АЛБЕНА":

„Шарено герданче”  спечели „Златен извор”

Детска вокална група „Шарено герданче” към Младежки дом – Търговище, с ръководител Светла Стаменова, спечели голямата награда на Националния фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа "ЗЛАТЕН ИЗВОР" 2012. Той се организира от образователното министерство, Национален дворец на децата Община Димитровград, ОП "Детски и Младежки Център" – Димитровград.
Общо 11 са наградите на Герданчетата и тяхната ръководителка Светла Стаменова от този музикален форум. Освен голямата награда, те получиха І-во място за квартет във втора възрастова група, І-во място за нова авторска песен, отново представена от квартета, І-во място за нова авторска песен представена от цялата вокална група и І-во място за нов аранжимент. Момичетата спечелиха и 6 индивидуални награди – Яница Стаменова и София Милкова имат първи места, Камелия Денчева и Виктория Атанасова – втори, а Дебора Стефанова и Андреана Тодорова трети.
Целта на конкурса е създаване и популяризиране на нови български песни и обработки на фолклорна основа за деца и юноши с цел обогатяване на песенното творчество, създаване на интерес и любов към българския фолклор и усъвършенстване на изпълнителското майсторство.

”Шоу бизнесът в България е символичен и за това забравете за големите пари, а пълнете сърцата на хората с вашата музика”- това пожела от сцената на театър “Апостол Карамитев” към младите изпълнители певицата Есил Дюран. Тя бе в журито на националния фестивал. Негов председател бе доц. Светла Станилова от музикалната академия в Пловдив, разказа ръководителят на състава Светла Стаменова.

снимка: Новинар юг

"Пъстроцветие"

На 1 юни Клуб "Батик" към Младежки дом, с ръководител Славка Георгиева, откри годишната си изложба, с наименование "Пъстроцветие". Гост в нея бе Христина Христова - студент по стенопис и възпитаник на клуба. Раздадени бяха наградите, спечелени през този творчески сезон от национални и международни конкурси.

ГАЛЕРИЯ:

1 юни

На 1 юни изпълнители от Балет "Вега", с ръководител Марианна Савова, и Балетна формация "Търговище", с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, се включиха в градския празник, организиран от ОДК.

ГАЛЕРИЯ:

Тренинг в Младежки дом – Търговище


Ученици от 8„в” клас  на ІІ СОУ „Никола Маринов” се включиха в ТРЕНИНГ, организиран от Младежки дом, чиято темата бе: „Емоционална интелигентност”. Водещи бяха психологът Марина Маринова и психотерапевтът Ани Петрова, които работят към консултативния кабинет на Младежки дом.  Основните акценти по време на тренинга бяха разширяване на емоционалния регистър, идентифициране на различни емоционални състояния и изграждане на стратегии за ефективно отреагиране. 
През предстоящия месец в Младежки дом-Търговище предстои четвъртото обучение по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. То ще бъде на тема „Кариерно консултиране”. Ще се състои на 22 юни/петък/ от 9.00ч. Ще бъдат поканени 20 младежи от училищата в Търговище. Обучител ще бъде психологът Марина Маринова.

 

Още две награди за Сабина и Невена

Сабина Донева и Невена Пейкова от Младежки дом – Търговище се завърнаха с награди от седмото издание на Международния конкурс за млади изпълнители „Нова музика”- гр.Горна Оряховица.
Над 100 изпълнители от България, Молдова, Украйна, Естония, Италия и Албания се представиха на този музикален форум. Председател на журито бе Мими Иванова, а членове Мариана Попова, Дани Милев, Мая Райкова, Шеки Ходжа от Косово и Валентин Тонков.
Сабина и Невена пяха в трета възрастова група – от 14 до 17 години. При много сериозна конкуренция Сабина Донева спечели трето място, а на Невена Пейкова бе присъдена специална награда. Ръководители на двете момичета са Кремена Кряколова и Тодор Тодоров.

Отново първо място за Стели

Стелияна Николова от Балетна формация „Търговище” към Младежки дом отново спечели първо място, този път от Националния конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа „Роза”. Форумът се състоя в град Казанлък на 27 май. Стелияна се представи със солово изпълнение в Направление „Класически танци” 12-15г. Нейната композиция носеше името „Полъх”.
Ръководителите на Стели - Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева са много удовлетворени от представянето й през този творчески сезон, в който тя завоюва първи места на фестивали в Бургас, Хасково и Казанлък.

24 май

В навечерието на 24-ти май за поредна година Община Търговище раздаде годишните награди за култура, образование и наука, определени от жури.
За „Значимо обогатяване на културната ситуация в общината”, в категория „Самодейно творчество” диплом и парична награда бяха присъдени на Детски фолклорен ансамбъл „ШАРЕНО ГЕРДАНЧЕ” към Младежки дом – Търговище.

ГАЛЕРИЯ:

10 години "Шарено герданче"

Шарени моменти от концерт-спектакъла, посветен на ДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА на "Шарено герданче"...:))


ГАЛЕРИЯ:

10 години Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”

Вече 10 години Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи, доближавайки ги до младата публика.  Чрез песента и танца „Шарено герданче” дава възможност за творчество и изява на десетки изпълнители. 
„Петльо пее, тъпан бие. Шарено хоро се вие!” е името на празничният концерт-спектакъл, с който „Шарено герданче” към Младежки дом – Търговище,  ще отбележи 10 години от създаването си в рамките на панаирната седмица. Той ще се състои на 17 май от 18.30ч. в Драматичния театър. В програмата са включени над 25 изпълнения – съвсем нови и вече познати песни и танци от различни фолклорни области на страната, повечето от тях обработени и поставени от двете ръководителки - Светла Стаменова  и Анжела Георгиева. Аранжиментите са на Богдан Василев, Константин Кряколов и Студио „D&G Music creation”. Ще бъдат показани и танци по хореография на Иван Иванов и Любчо Василев. Част от песните ще прозвучат под съпровод на оркестъра на ансамбъл „Мизия”.
Над 70 са към момента певците и танцьорите в „Шарено герданче”, най-малките са на 4 години, а най-големите – вече зрелостници. Ансамбълът е създаден през 2002 година. Възниква като фолклорна група, основана от Светла Стаменова – вокален педагог и солист в ПФА “Мизия” – гр. Търговище. Бързо печели популярност и почитатели. Още през 2003г. идва и първият успех . На VII национален  фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа ”Златен извор” - Димитровград  групата печели първа награда. Постепенно  съставът се разраства и дава възможност за сформиране на група за начинаещи /малка група / и напреднали /голяма група/. От месец октомври 2008 година към певиците се присъединява група от танцьори с ръководител Анжела Георгиева – специалист - хореограф .
Само през тази година ансамбълът спечели  20 награди от Международния фолклорен конкурс "Орфеево изворче"  в гр. Стара Загора и още 11 призови места от ІV Фолклорен конкурс „С песните на Соня Кънчева”-Варна. Вокалната група на „Шарено герданче” стигна до полуфинал  в предаването  „България търси талант” по БТВ.

 

"Създадено с радост и въображение от сръчни детски ръце за теб!!!"

В рамките на 235 Традиционен пролетен панаир „Изложение Търговище 2012”, Клуб „Батик“ към Младежки дом – Търговище ще има свой щанд на «Занаятчийската чаршия», която по традиция ще бъде разположена на зелените площи пред художествената галерия. Децата от клуба ще покажат там своето въображение и труда на сръчните си ръце. Това се случва за втора поредна година. Този път в шатрата на Младежки дом свои авторски приложни  творби ще изложи и Елгина Величкова – майсторка на Калоферски дантели и плъсти. Всяка вечер творческата работилница „Вълшебство“ на клуб «Батик» ще се пренася пред изложбения щанд. Там децата ще правят демонстрации на открито заедно със своята ръководителка Славка Георгиева и с Елгина Величкова. В сряда и петък е предвидена работа с естествена вълна – като ще бъдат показани две техники – сух и мокър филц /плъстене/. В две от вечерите – вторник и четвъртък, гостите на панаира ще могат да видят как се изработва Калоферска дантела.

През цялата седмица на щанда на клуба ще се продават творби, създадени в следните техники: «Батик» - източна индонезийска техника на рисуване върху текстил, „Декупаж“, „Рисувано стъкло“, „Папие-маше“, „Ръчно изработена хартия“, „Плъст“ - пана и бижута от вълна. Всяка приложна творба ще бъде съпроводена с послание, гласящо «Създадено с радост и въображение от сръчни детски ръце за теб!”. Покупките ще направят възможни бъдещите творчески проекти на децата от клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище. Събраните средства ще се използват изцяло за закупуване на нови материали за работа.

 

Нови награди за Клуб „Батик”

Деца от Клуб „Батик” към Младежки дом - Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечелиха награди от два конкурса, организирани от Националния дворец на децата. Невена Андонова е класирана на първо място в малката възрастова група, раздел „Приложни изкуства на Националния конкурс „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”. Във възрастова група 11-14години е отличена Петя Радославова. В конкурса са участвали творби на изобразителното изкуство по мотиви от творчеството на Ангел Каралийчев.
Седмица по-рано станаха известни  наградените от Международния детски фестивал „Млади таланти”, раздел: „Изобразително, приложно и фото изкуства”. Десетгодишните Димана Стойчева  и Невена Андонова печелят първи места, а 14-годишната Мариела Петкова е класирана на трето място при по-големите. Изявата бе част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2011/2012г.

Три отличия за Стелияна Василева

Стелияна Василева от Балетна формация "Търговище" към Младежкия дом завоюва първо място на Десетия фестивал на камерния танц в Хасково. Стели участва със солово изпълнение в раздел „Класически балет”, възрастова група – над 16 години. Нейни ръководители в балетната формация са Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.
За последните две седмици това е вторият форум, където Стелияна се представи отлично.  Две са отличията на младата балерина от ХІV Национален конкурс за класически, характерни, съвременни танци и фрийденс, който се проведе в последните дни на април в Бургас. В раздел „Класически танци – соло”, трета възрастова група, тя завоюва първо място, а в раздел „Характерни танци – соло” се класира втора.

Празничен концерт на Балетна формация "Търговище"

ГАЛЕРИЯ

Галя Василева: Празничният концерт на Балетна формация "Търговище" към Младежки дом беше събитието в танцовото изкуство за цялата година. Позволявам си да кажа, че тези прекрасни таланти заслужаваха по-голяма сцена - пролича си липсата на достатъчно място, за да изявят докрая плода на огромния си труд. Добре е в скоро време това събитие да се повтори, но ако може - на сцената на театъра. Гарантирам ви, че залата ще е пълна! Успех на целия екип на ЦМДИ!

Диана Найденова: Концертът на Балетна формация "Търговище" беше прекрасен. Поздравления за ръководителките на балета Мариам Макарнаян и Севди Стойчева! Двете сте положили невероятни усилия и къртовски труд, за да постигнете тези резулнати. Девет нови танца, шест нови костюма за тях и това за един сезон е постижение достойно за уважение!

Силви Доманова: Празничният концерт на БФ "Търговище" беше прекрасен, много вълнуващ и емоционален за мен като майка на една от балерините и същевременно бе и най-големия и невероятен подарък, който някога съм получавала през живота си на рожденния ми ден! Благодаря от сърце за това, че ми направихте личния празник толкова хубав и незабравим! Поклон пред таланта и красотата ви!

 

Тренинг и обучение в Младежки дом – Търговище


Снощи се проведе втората сесия от започналия през февруари ТРЕНИНГ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА САМООЦЕНКАТА. Той е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Темата бе: „Самопознание „Емоционална интелигентност?”,  II част – тестова методика и визуализация.”. Водещи бяха психологът Марина Маринова и психотерапевтът Ани Петрова, които работят към консултативния кабинет по проекта.
В рамките на тази седмица предстои третото обучение по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. То ще бъде на тема „Причини и последствия от агресивното поведение. Стратегии за справяне”. Ще се състои на 27 април /петък/ от 9.00ч. Поканени да участват са 21 младежи от училищата в Търговище. Обучители този път ще бъдат Марина Маринова и д-р Ани Петрова. 
Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

 

Празничен концерт организира Балетна формация „Търговище" към Младежки дом-Търговище по повод Международния ден на балета - 29 април.

Момичетата на Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева ще покажат много нови танци, създадени през последния творчески сезон и някои любими на публиката през годините. Денят е петък - 27 април, от 18:30 часа.

В програмата ще вземат участие и солисти от формациите на Младежкия дом.

"Шарено герданче" в "България търси талант"

Гласувайте за "Шарено герданче" в "България търси талант" - на 24 април /вторник/. Предаването продължава от 20.00 до 22.00ч., като гласуването става само в последните 15-20 мин. Вокалният състав на ДФА "Шарено герданче" ще представи нова оригинална и нестандартна песен. Да гласуваме за младите таланти на Търговище! Да ги подкрепим с SMS!
Видео от първото излъчено участие ТУК:

36 младежи се обучаваха в спецификата на форум-театъра

В събота и неделя Младежки дом-Търговище проведе тренинг-обучение по проект „Когато рамките са тесни за мечтите” към Общинската програма за промоция на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора.
Включиха се 36 младежи от 5 училища – Професионалната гимназия по икономика, Професионално-техническата гимназия, І СОУ, ІІ СОУ, и Езиковата гимназия. Основното ядро бяха момичетата и момчетата от Младежки театрално-дискусионен клуб „8+”, който работи към Младежки дом.
Целта на обучението бе учениците да придобият театрални умения в спецификата на форум-театъра, лидерски качества и умения за справяне в различни ситуации на сцената, изискващи интерпретация.
Обучител бе Виолина Василева-Александрова от Сдружение с нестопанска цел „Театър Цвете”-София, която е и преподавател в СУ „Климент Охридски”.
След обучението по проекта, предстои подготовката на театрална постановка. Младежите сами ще изберат темата, героите, ще разпределят ролите и ще подготвят текста за нея

.

Две открити приемни проведоха специалисти от МИКЦ-Търговище

Специалисти от Младежкия информационно-консултантски център проведоха две открити приемни с млади родители. 
Първата открита приемна бе в ЦДГ "Здравец" с родителите на малчуганите от Подготвителната група. Темата бе "Особености на прехода към училище".
Втората открита приемна  бе за родители на ученици от начален курс, обучаващи се в І СОУ „Св.Седмочисленици”- Търговище. Д-р Райна Жейнова  и психологът Грета Тошева обсъдиха с присъстващите въпроси, свързани с безопасното държание на децата – в училище, на улицата и пред компютъра. 
Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

КОНКУРС „ЕКО-ФАНТАЗИИ”

РЕАЛИЗИРА СЕ В РАМКИТЕ НА 
СВЕТОВНИ ДНИ НА МЛАДЕЖКАТА АКТИВНОСТ 20 - 22.04.2012г.

ПРОТОКОЛ

НАГРАДИ ЗА КОЛЕКТИВНО УЧАСТИЕ

 1. ЦДГ „Снежанка” – Награди за двата участващи колектива за оригинална идея и прецизно изпълнение
 2. ЦДГ „Слънчо” – Награда за цялостно представяне на двете групи
 3. ОДЗ „Пчелица” - Награда за прецизно изпълнение на група „Слънчо”
 4. ІІІ ОУ „П.Р.Славейков” – ръководител Мариана Неделчева – Награда за интересен подход и прецизна изработка
 5. ІV ОУ „Иван Вазов” – ръководител Е.Паралюзов – Награда за цялостно представяне, оригинални идеи и много добра екипност
 6. ІV ОУ „Иван Вазов” – ръководител Стефка Костова – Награда за цялостно представяне
 7. І ОУ „Христо Ботев” – ръководител Ваня Петрова – Награда цялостно представяне
 8. І СОУ „Св. Седмочисленици” - ръководител Маргарита Добрева – Награда за интересен подход, обединяващ рециклирани и природни материали
 9. Помощно училище „Д-р Петър Берон” - Награда за цялостно представяне
 10. Училище с.Голямо Ново - Ателие „Амалипе”  - Награда за цялостно представяне
 11. Клуб „Батик” към Младежки дом - с представително участие
 12. ІІІ ОУ – Колекция „Стъклото – нов живот” , ръководител Валя Бонева - Награда за цялостна колекция

НАГРАДИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ –  до 7-ми клас

„За най-оригинална идея” са отличени:

 1. Еда Ахмедова и Джансел Юнузова от клуб „Приложно изкуство”– ІІІ ОУ
 2. Игнат Иванов и Кадир Михайлов – втори клас – ІІІ ОУ
 3. Мердин Ведатов – ІІІ ОУ – Колекция „Стъклото – нов живот”
 4. Диляй Ахмед – ІІІ ОУ – Колекция „Стъклото – нов живот”
 5. Алиосман Ридванов – Помощно училище „Д-р Петър Берон”
 6. Фатме Мустафова - Ателие „Амалипе” – училище с.Голямо Ново

„За най-прецизна изработка” са отличени:

 1. Ахсен Ибрямова - ІV ОУ „Иван Вазов” – с ръководител Емил Паралюзов
 2. Бахтишан Емилова - Помощно училище „Д-р Петър Берон”
 3. Мая Руменова - Помощно училище „Д-р Петър Берон”
 4. Симона Людмилова  и Емилия Господинова - ІV ОУ„Иван Вазов” – с ръководител Стефка Костова
 5. Любомир Станиславов – ІV ОУ„Иван Вазов” – с ръководител Стефка Костова

„За висока художествена стойност”:

 1. Иван Кирилов - Ателие „Амалипе” – училище с.Голямо Ново
 2. Севдалина Йорданова - Ателие „Амалипе” – училище с.Голямо Ново

НАГРАДИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ –  след 7-ми клас

„За най-оригинална идея” са отличени:

1.   Айдчан Юкселова и Сезен Фикретова от клуб „Приложно изкуство”– ІІІ ОУ
2.   Фермин Ерфанова - І СОУ „Св. Седмочисленици” - ръководител Маргарита Добрева
3.   Мелис Сунаева -  І СОУ „Св. Седмочисленици” - ръководител Маргарита Добрева

4.Севим Хюсеинова - І СОУ „Св. Седмочисленици” - ръководител Маргарита Добрева

„За най-оригинална идея и най-прецизна изработка” са отличени:

 1. Петя Петрова – Езикова гимназия
 2. Даниела Ярославова и Айсун Атанасова – Ателие „Амалипе” – училище с.Голямо Ново

„За най-прецизна изработка” са отличени:

 1. Ипек Абтулова – І СОУ „Св. Седмочисленици” - ръководител Маргарита Добрева
 2. Фатме Невзатова - Помощно училище „Д-р Петър Берон”
 3. Илиянка Станкова - Помощно училище „Д-р Петър Берон”
 4. Гьонюл Саидова - клуб „Приложно изкуство”– ІІІ ОУ

„За висока художествена стойност”:

 1. Даниела Йовова – 11кл. ІІ СОУ – ръководител Таня Трендафилова
 2. Ивайло Сашев - Ателие „Амалипе” – училище с.Голямо Ново
 3. Анелия Ангелова - Ателие „Амалипе” – училище с.Голямо Ново

„Еко-фантазии”

С конкурс „Еко-фантазии” Младежки дом – Търговище ще отбележи Световните дни на младежка активност /20-22 април/ и Седмицата на Земята. Интересът към инициативата беше много голям – включиха се 14 колективни участника и 130 индивидуални – от 3 детски градини, 9 училища и 1 клуб. Получените над 120 творби са изпълнени с много майсторство, сръчност и въображение. 
Всяка година, в края на месец април, младите хора от цялото земно кълбо се включват в Световните дни за младежка активност. Те използват силата на позитивните действия, творчеството и общуването, за да променят света, в който живеем. Световните дни за младежка активност са международно събитие, което Поздравява, Признава и Мобилизира младите хора. 
Конкурс „Еко-фантазии” се организира и по повод Седмицата на Земята. Целта бе да се популяризира „зелената” идея и важността на рециклирането сред младите хора, да се провокира творческо мислене и да се даде възможност за изява. Условието за участие бе творбите да са създадени предимно от отпадъчни, от използвани стари материи и вещи или от природни материали. Не бе желателно закупуването на нови като – пластмасови чашки и чинийки, торбички и др. 
Инициативата е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Финансира се от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към образователното министерство и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.
Предстоят изложба, награждаване на участниците и концерт. Те ще се състоят на 19 април от 18.00ч. във фоайето и в концертната зала на Младежки дом. В програмата ще участват:

1.Балетна формация „Търговище” – с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева
2. Любомира, Рая, Велина и Невена от формация „THE CRYSTALS”– с ръководител Тодор Тодоров
3. Модерен балет „ВЕГА” – с главен художествен ръководител Марианна Савова и ръководител Милена Иванова
4. Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева

Пролетен концерт на Модерен балет "Вега"

Първият Пролетен концерт на Модерен балет "Вега" бе посрещнат с много аплодисменти, вторият предстои утре.

Снимки можете да разгледате ТУК:

Два ПРОЛЕТНИ КОНЦЕРТА подготвя "ВЕГА"

Поради големия интерес Модерен балет "ВЕГА" към Младежки дом - Търговище ще представи своя Пролетен концерт в два дни - на 4 април и на 6 април. Момичетата на Марианна Савова ще излязат на сцена с нови творби, ще покажат и едни от най-обичаните танци на състава. 
В концертната програма ще участват още - Валерия Пейчева, Сабина Донева от Школата за естрадно пеене, с ръководител Кремена Кряколова,  Рая Милчева и Ивайло Петков от новата формация "THE CRYSTALS", с ръководител Тодор Тодоров и певците от ДФА "Шарено Герданче", с ръководител Светла Стаменова.
Двата концерта няма да са съвсем идентични - Сабина Донева ще пее на 6-ти, заедно с Валерия Пейчева и «Шарено Герданче». На 4-ти април, заедно с "ВЕГА" на сцената ще излязат Валерия Пейчева, Рая и Ивайло от "THE CRYSTALS" и певците от ДФА "Шарено Герданче".
Началният час и в двата дни е 18.30ч., мястото - Концертна зала.

 

 

Рая и Невена с отличия от „Сезони”-Бургас

Рая Христова и Невена Пейкова от новата формация на Младежки дом - Търговище  “THE CRYSTALS”  спечелиха първа награда в своята възрастова група като дует на Националния конкурс за млади поп и рок изпълнители “Сезони”. Форумът събра 100 индивидуални изпълнители и 9 вокални групи от цялата страна.
Всяко от двете момичета, с ръководител Тодор Тодоров, зае второ място като индивидуален изпълнител  в своята категория. 
Жури, председателствано от Стефан Диомов, оценяваше претендентите за “Гранд при” на възраст от 4 до 19 години, които изпълниха по регламент една българска и една чужда песен.

Резултати от ХІІІ-ти Общински конкурс за творчество „Слово и Багра” на тема:  „Подай ръка! Бъди съпричастен!”


Раздел  " Литературно творчество":

Възрастова група -5 и 6 клас

Жанр: есе
1. първо място Жанет Спасова  VІ г кл. ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
Литературен клуб ”Добротворчество”
2. второ място Весела Николаева Недялкова VІ г клас, ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
Литературен клуб „Добротворчество”
3.трето място  Звезделин Атанасов Атанасов VІ г клас, ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”, 
Литературен клуб „ Добротворчество”
4.поощрение   Станислава Георгиева Стоянова V а клас, І СОУ „Св.Седмочисленици”

Жанр: стихотворение
5.първо място Маргарита Великова Николаева V б кл. ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов” ЛТК”Слово”
6.второ място Силвена Атанасова Иванова V кл.,ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов” ЛТК „Слово”
7.второ място Теодора  Стоянова Ангелова VІ а кл., ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
Литературен клуб „Добротворчество”

Жанр: разказ  
8.първо място Маргарита Великова Николаева V б кл.,  ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
ЛТК „Слово”  
9.второ място Ясен Здравков  VІ г кл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов” 
Литературен клуб „Добротворчество” 
10.второ място Атина Боян Филева  VІ г кл. ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
Литературен клуб ”Добротворчество” 
11.поощрение Марчела-Василена Димитрова VІ а кл. І СОУ „Св.Седмочисленици”
Грамота за най-малкия участник – Димана Стойчева 

Възрастова група 9 и 10 клас

Жанр: есе
12.първо място  Мустафа Бехчетов Мустафов Х б кл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
13.първо място  Пламена Данаилова Вангелова ІХ в кл. ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
14.второ място Антония Асенова Ангелова  ІХ г кл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
15.второ място Марина Пламенова Георгиева  ІХ б кл. І СОУ „Св.Седмочисленици”
16.трето място Славена Стилиянова Веселинова  ІХ б кл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
Литературен клуб „Добротворчество”
17.трето място Йоанна Красимирова Андонова  ІХ б кл.І СОУ „Св.Седмочисленици”
18.поощрение  Бертан Баязидов Исмаилов Х б кл. ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
19.поощрение Дилян Димитров Димитров  ІХ б кл. І СОУ „Св.Седмочисленици”

Жанр: стихотворение

20.първо място Стефани Стоянова Ангелова   Х б кл.  ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
21.второ място Мустафа Бехчетов Мустафов  Х б кл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
22.второ място Петър Каменов Петров  Х бкл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
23.трето място Христо Руменов Рангелов   Х б кл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”

Жанр: разказ

24.първо място Дилян Димитров  ІХ б кл. І СОУ „Св.Седмочисленици”
25.първо място Лидия Красимирова   Х б кл.   ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”

Възрастова група 11 - 12 клас

жанр: есе

26.първо място  Симона Иванова   ХІ а кл.І СОУ „Св.Седмочисленици”

Жанр: разказ

27.второ място   Пламен Стилиянов Иванов  ХІ а кл. І СОУ „Св.Седмочисленици”
28.Специална награда за цялостно представяне – Цанка Спасова ХІ в кл. ІІ СОУ”Проф.Н.Маринов”
ЛТК „Слово”

Раздел   "Изобразително изкуство"
Възрастова група 5 и 6 клас 
Рисунка 
1.І място  Мария Руменова Георгиева    5 б кл., І СОУ ”Св.Седмочисленици”
2.ІІ място Атина Боян Филева                 6 г клас, ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
3.ІІ място Маргарита Великова Николаева  5 б кл., ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов”
4.ІІІ място  Константина Димитрова Иванова     5 г кл., І ОУ „Хр.Ботев”
5.Поощрение  Ашкън Шенол Хасан и Октай Бейханов Османов 
5 а кл.,  ІІІ ОУ ”П.Р.Славейков”
6.Поощрение  Теодора Николова Йотова     5 кл., ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
Плакат
7.І място Илияна Стойкова и Йорданка Янкова – 5 б, ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”
8.ІІ място  Станислава Стоянов                         5 а, І СОУ „Св.Седмочисленици”
9.ІІІ място Ахсен Ибрямова Кадирова               - 6 б кл., ІV ОУ „Ив.Вазов”
Възрастова група 7-8 клас
Рисунка
10. І място   Гергана Генчева Димитрова                ІІ СОУ ”Проф.Н.Маринов” 
11.ІІ място  Илинда Евгениева                               7 г клас, І ОУ „Хр.Ботев”
12.ІІІ място Айлин Асенова Методиева –             7 в клас, І ОУ „Хр.Ботев”

Плакат
13. І място Ебру Орханова Себилиева                VІІІ а кл., ІV ОУ ”Ив.Вазов”
14.ІІ място Гюлтен Гюнаева Ремзиева                VІІІ б кл., ІV ОУ „Ив.Вазов”
15.ІІІ място Кадер Мехмедова Велиева               VІІІ бкл.,ІV ОУ „Ив.Вазов”

Снимки от награждаването ТУК

За здравето и сексуалността разговаряха в Младежки дом – Търговище


Втората открита приемна в рамките на проект „“МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ бе на тема „Как здравословният начин на живот влияе върху сексуалното и репродуктивно здраве?”.Тя се състоя в Камерната зала на Младежки дом – Търговище.
Участваха шестокласници от І ОУ „Христо Ботев”. С тях разговаряха д-рРайна Жейнова и нейният сътрудник Нина. Чрез интерактивни методи младежите научиха важни неща за употребата на цигари и алкохол, за спортуването и за развитието на сексуалността във възрастта във възрастта, в която те се намират в момента.
Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

20 награди за „Шарено герданче” от „Орфеево изворче”

Детски фолклорен ансамбъл "Шарено герданче" към Младежки дом – Търговище спечели 20 награди от Международния фолклорен конкурс "Орфеево изворче"  в гр. Стара Загора.
„Конкуренцията беше много голяма” – разказа ръководителя на вокалната формация Светла Стаменова – „2 500 участника се съревноваваха за отличията на този музикален конкурс. Това е най-големия форум за детско фолклорно творчество в страната и се радваме, че спечелихме най-високи отличия във всички раздели, в които участвахме.”
Според ръководителя на танцьорите в „Шарено герданче” Анжела Георгиева, емоцията когато те викат на сцената, за да ти връчат поредния приз е неописуема. „Два месеца сме репетирали без почивка, включително в почивните дни и сме удовлетворени от резултата – първи места във всички категории, в които участвахме” – допълни тя.
Изпълнителите от „Шарено герданче” са отличени с медали, плакети и грамоти, а наградата от кмета на Стара Загора за цялостно представяне е музикален инструмент - клавир. Ансамбълът бе оценен и от представител на Министерство на културата, който отправи покана за турне в Германия.
Ето и имената на наградените деца и младежи в отделните категории:
І място - словесен фолклор (София, Светлина и Виктория);
І място – Виктория Иванова - индивидуален изпълнител;
ІІ място - Камелия Денчева - индивидуален изпълнител; 
ІІ място - квинтет - малка група;
ІІ място - квартет - голяма група;
І място - малка група;
І място - народни хорове - голяма група;
І място - Яница Стаменова- индивидуален изпълнител;
ІІІ място – София Миланова - индивидуален изпълнител;
ІІІ място - Дебора Димова - индивидуален изпълнител;
ІІ място – Андреана Тодорова  - индивидуален изпълнител;
ІІІ място - Полина Николова - индивидуален изпълнител;
ІІІ място – Даяна Николаева  - индивидуален изпълнител;
І място - вокални групи - голяма група;
І място - камерен танц - танцьори;
І място - танцов състав;
І място - малък ансамбъл;
І място - голям ансамбъл;
Специална награда на кмета;
Награда на преподавателите за принос във фолклорното изкуство.

снимки на част от участниците - ТУК

Двуметрови хартиени кули строиха младежи

Кули от вестници строиха днес 20 младежи от Търговище, за да покажат, че могат да работят успешно в екип. Инициативата бе част от второто обучение в рамките на проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Темата бе „Работа в екип. Отговорности и задължения в бизнес средата”.
Обучителите Никола Станчев и Диана Неделчева от Център за регионално развитие  показаха на младите хора как се попълва CV във формат Europass  и им помогнаха да попълнят своя автобиография в този европейски стандарт. Разясниха им какви документи се прилагат при кандидатстване за работа, какво трябва да съдържа Мотивационното писмо и нужни ли са препоръки. Младежите имаха възможност да отговорят на 46 най-често срещани въпроси при събеседването с работодател.
След като усетиха какво е да си на мястото на търсещия работа, участниците минаха от другата страна – тази на ръководителите на фирми. Разбраха кои са най-важните бизнес умения, за да си добър предприемач и кои са най-честите проблеми, водещи до провал. Преди да започне екипната работа, бяха обсъдени правилата на честта, които е добре да спазва всеки екип. 
Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

Снимки от обучението ТУК

Първо и второ място за момичета от клуб „Батик” на конкурса „Малките нашенци”

Бетина Дианова Бонева на 10г. от клуб „Батик” е класирана на І място  в ХV национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”. Второ място печели  Йоана Стефанова Стефанова на 11г. от клуб „ Батик” към Младежки дом - Търговище. Ръководител на групата е Славка Георгиева. 
„Малките нашенци” е част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2011/ 2012г. Организатор на този форум за детско творчество с традиции е  ОДК „Св.Ив.Рилски” - гр. Казанлък.
Церемонията по награждаването на отличените участници и официалното откриване на изложбата ще се състоят на 27 март от 18.00ч. във Военен клуб гр. Казанлък.

ГАЛЕРИЯ 1
ГАЛЕРИЯ 2
ГАЛЕРИЯ 3

„Шарено герданче” впечатли журито на „България търси талант” с „Море Йованино”

Вокалната група на Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” към Младежки дом продължава в напред в телевизионното предаване „България търси талант”. Съставът на педагога Светла Стаменова представи модерен вариант на песента „Море, Йованино” с включени рап елементи и бе одобрен единодушно от журито. Видео от изпълнението можете да гледате: ТУК

По случай 8-ми март, Клуб "Батик" към Младежки дом - Търговище организира Творческа работилница.

Снимките можете да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ

Стефан Палвир с награда от „Какво знам за Антарктида”

Стефан Палвир Стефанов от Клуб „Батик”, с ръководител Славка Георгиева, спечели трета награда в националния конкурс за рисунка и есе „Какво знам за Антарктида”. Творческото съревнование бе организирано от Българския Антарктически институт. В раздел „Изобразително изкуство” се включиха 322 деца от цялата страна, 9 от тях са представители на Младежки дом-Търговище . 
Рисунките бяха оценявани от жури с председател г-н Илиян Зафиров, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка и членове проф. Христо Пимпирев, председател на Българския Антарктически институт и Евелина Гечева, управител на Академика БГ.
Ето и имената на отличените: 
Категория „Рисунка“
Първо място – Елица Ганева, 8-годишна, София
Второ място – Кристиан Захариев – Самоков
Трето място – Стефан Стефанов – Търговище
Специална награда – Павел Нешев, Сопот
Илюстрация: Ива Костадинова Топалова, гр. Стара Загора

Творбата на Стефан и останалите деца в тази галерия: http://akademika.bg/antarktida/index.php/IMG_5614

Участници от Клуб „Батик”, Търговище:

Илияна Аначкова 
Йоанна Стефанова 
Невена Андонова 
Димана Стойчева 
Десислава Ганева 
Стефани Иванова 
Дарина Трифонова 
Йорданка Петрова 
Стефан Палвир Стефанов

Започна тренингът за повишаване на самооцинката

"Много беше яко...всичките тези хора... много съм доволна!” – коментира една от участничките в първия тренинг на МИКЦ-Търговище  за повишаване на самооценката. „Беше много интересно, досега не съм бил на такъв тренинг. Мисля че ще ми е полезно като цяло, а и смятам че това би ми помогнало много в работата ми с деца в бъдеще.” – бе отзивът на друг от участниците. Включиха се 17 младежи от Търговище и Попово. 
Тренингът се води от психологът Марина Маринова и от психотерапевтът д-р Ани Петрова. Оставащите тренинг-сесии са: 
2. Самопознание „Емоционална интелигентност?”, II част – тестова методика и визуализация. 
3. Изграждане на нов модел на поведение „Дай, за да получиш” – развиване на умението да привличаме внимание, чрез ролеви игри и визуализация.
4. Изграждане на нов модел на поведение „Здавословна агресия,” – развиване на умението да се отсояваме, чрез ролеви игри и визуализация.
5. Изграждане на нов модел на поведение „Подчинение” – развиване на умението да се доверяваме, чрез ролеви игри и визуализация.
6. Затваряне на тренинга. Обобщение. Планиране на бъдещето. Обратна връзка.
Младежки информационно-консултантски център продължава дейността си по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Проектът се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

Проекти за спорт, творчество, пътувания и метеорология писаха младежи

Първото обучение в рамките на проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ бе на тема „Как да пишем проекти по европейски програми”. Включиха се 21 младежи от училищата в Търговище. Обучители бяха Никола Станчев и Цветелина Христова от Център за регионално развитие.

В първата част на обучението младежите получиха информация за видовете оперативни програми на ЕС, за фазите на проектния цикъл и за насоките на кандидатстване. Никола Станчев акцентира на финансовата обосновка – кои разходи са допустими преки, кои непреки и кои не се допускат при кандидатстване.
Участниците имаха възможност да излязат с идеи за проекти и след това да разработят по една предпочитана. 
Една от групите предложи проект за спортна зала, в която да се практикуват по-малко популярни за града спортове – хандбал и др. Тяхното мото бе „Напусни виртуалния свят и влез в реалния”. Младежите бяха предвидили и описали нужните разходи, като включиха дори програма за здравословно хранене. 
Втората разработена идея бе за подкрепа на млади автори, пишещи и рисуващи. Предвидени бяха семинари, срещи, изложби, конкурси и издаването на сборници с творчество.
Името на следващия проект бе „Кръжок по метеорология и туризъм”, а основната цел - обучение и развлечение, опознаване на природата, извършване на измервания и изследвания. Четвъртото проектно предложение, разработено от младежите бе с име „Опознаване на международните култури и изкуства” и включваше конкурс „Пътуване в чужбина” и кръжок, в който да се изучават образците на световната култура.
Сред останалите идеи имаше за виртуално обучение в училище, „Шкафче за всеки”,  спорт по избор в училище, възстановяване на Опитното поле, създаване на доброволчески център, изграждане на кино „Арена”  и др.
Младежки информационно-консултантски център продължава дейността си по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Проектът се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

„Любовта и глобалната мрежа”

Днес в Младежки дом се състоя първата открита приемна по проект "МИКЦ - Търговище - информация и консултация за младите хора". Тя бе на тема: „Любовта и глобалната мрежа”. Участваха осмокласници от І СОУ „Св.Седмочисленици” в Търговище.  
Д-р Райна Жейнова и нейният сътрудник Нина обсъждаха с младежите плюсовете и минусите при он-лайн комуникацията и дали е възможно създаването на здрава връзка в интернет. Акцент бе поставен върху предпазливостта при общуване в мрежата, посочени бяха конкретни правила за безопасност и избягване на недоразумения във виртуалното общуване. Учениците получиха телефони и връзки в интернет на БЛОБ – българската линия за он-лайн безопасност  - http://www.helpline.bg/.
През месеца следват обучение на тема „Как да пишем проекти по европейски програми”- на 22 февруари и първи тренинг с младежи за повишаване на самооценката - 29 февруари.  
През тази календарна година тренинг-сесиите ще бъдат общо шест:
1. Самопознание „Кой съм аз?”, I част – запознаване, очаквания, изграждане на групови правила. Тестова методика и визуализация.
2. Самопознание „Емоционална интелигентност?”, II част – тестова методика и визуализация. 
3. Изграждане на нов модел на поведение „Дай, за да получиш” – развиване на умението да привличаме внимание, чрез ролеви игри и визуализация. 
4. Изграждане на нов модел на поведение „Здавословна агресия,” – развиване на умението да се отсояваме, чрез ролеви игри и визуализация. 
5. Изграждане на нов модел на поведение „Подчинение” – развиване на умението да се доверяваме, чрез ролеви игри и визуализация.
6. Затваряне на тренинга. Обобщение. Планиране на бъдещето. Обратна връзка.
Младежки информационно-консултантски център (МИКЦ) продължава дейността си по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Проектът се финансира от  Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН  и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи (ЦМДИ) и Община Търговище.

Нови награди за клуб „Батик”

Две момичета от клуб „Батик” към Младежки дом са отличени в Националния конкурс „Моите детски мечти" - 2012, организиран от Националния дворец на децата в София и образователното министерство.

В първа възрастова група Стефани Иванова /на 10г./ печели трето място. Журито е класирало на второ място в трета възрастова група 11-годишната Илияна Стайкова. Грамота за активно участие в раздел „Приложно изкуство" е присъдена на Клуб „Батик" към Младежки дом - Търговище с ръководител Славка Георгиева.

ГАЛЕРИЯ 1
ГАЛЕРИЯ 2

14 февруари - "Песента е любов" - първи самостоятелен концерт на "THE CRYSTALS"

ГАЛЕРИЯ

 

 

ТРЕНИНГ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА САМООЦЕНКАТА

На 29 февруари е предвидена първата сесия от ТРЕНИНГА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА САМООЦЕНКАТА. Той е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Ето цялостната програма:

СЕСИЯ I
Самопознание „Кой съм аз?”,  I част – запознаване, очаквания, изграждане на групови правила. Тестова методика и визуализация.

СЕСИЯ II
Самопознание „Емоционална интелигентност?”,  II част – тестова методика и визуализация.

СЕСИЯ III
Изграждане на нов модел на поведение „Дай, за да получиш” – развиване на умението да привличаме внимание, чрез ролеви игри и визуализация.

СЕСИЯ IV
Изграждане на нов модел на поведение „Здавословна агресия,” – развиване на умението да се отсояваме, чрез ролеви игри и визуализация.

СЕСИЯ  V
Изграждане на нов модел на поведение „Подчинение” – развиване на умението да се доверяваме, чрез ролеви игри и визуализация.

СЕСИЯ  VI
Затваряне на тренинга. Обобщение. Планиране на бъдещето. Обратна връзка.

Водещи: психолог Марина Маринова
психотерапевт Ани Петрова

Всеки, който желае да се включи, може да се обади на телефон 0601 6-57-19.

Младежки информационно-консултантски център (МИКЦ) продължава дейността си по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Проектът се финансира от  Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН  и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи (ЦМДИ) и Община Търговище.

Консултации, тренинги, обучения и „Свободна зона” организира Младежки дом – Търговище

Представители на училища,  институции и медии се срещнаха с екипа на проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ и се запознаха с дейностите, които предстоят през следващите две години.  
Екипът на МИКЦ, включва двама психолози, психотерапевт, педиатър, бизнес-консултант и др. Част от тях вече осъществяват ежеседмични дежурства в Младежки дом и консултират млади хора, деца и родителите им. Предстоят 10 обучения, сподели ръководителят на проекта Даниела Марчева. Тя поясни още, че екипът се ангажира с нова форма на психологическа помощ - тренинги, насочени към превенция на рисково поведение на малолетни и непълнолетни с асоциално поведение. Чрез дейността, наречена „Свободна зона” ще се организират инициативи посветени на Световните дни за младежка активност, Европейската седмица за младежка активност и Международния ден на младежта – 12 август, стана ясно още на срещата. 
Според психотерапевта д-р Ани Петрова, най-често срещаните случаи по време на провежданите консултации в периода от 2007г. са тревожните разстройства, невротичните състояния, паническите кризи. „Напоследък ни прави впечатление, че по-изразени са страховете и натрапливостите, в сравнение с агресивното и асоциалното поведение, което наблюдавахме през предните години. Това се дължи на прекомерното въздействие на заобикалящия ни стрес”- коментира тя.
„От 2007 година работим в Консултативния кабинет на Младежки дом, отначало по отделно лекар – терапевт и психолог, но постепенно се наложи като модел съвместната ни работа с психолога Марина Маринова. Защото е важно още на първата среща, при първоначалната оценка на случая, да може да се прецени дали се касае за болестно състояние или за психологичен проблем. По този начин ние скъсяваме много времето за кризисна интервенция.” – каза още тя. Работата в кабинета е насочена предимно към обучаване на клиентите за справяне със стреса, да се справят с гнева си, да могат да се научат да отказват, да знаят до къде да продължат. „Ние наблягаме на психотерапевтичните техники, когато има нужда от лекарска намеса насочваме хората къде да отидат. Работим предимно с младежи в училищна възраст и с тези до 35 години.” – завърши тя.
„Целият екип си сътрудничим и ако се налага се прегрупираме” – добави психологът Грета Тошева – „Най-често срещаното – всички сме наясно, че порастването минава през кризи, но когато кризата дойде, ни е малко трудно да се справим сами. Въвлечен в една ситуация, човек трудно може да погледне отвън как стоят нещата. Много често идват родители да се консултират. Най-доброто е когато израстваме заедно с децата си, така че задължително е привличането на родителите, когато консултираме деца. Друг тип проблематика са партньорските взаимоотношения, посещават ни хора, които са изправени пред тежки заболявания, пред загуба на близки хора.”
Д-р Райна Жейнова продължава работата си в кабинета на МИКЦ с индивидуални и групови консултации. „Темата за сексуалното и репродуктивно здраве не е нова, но винаги е актуална. Това е нещото, което интересува тинейджърите, те растат, откъсват се от нас и развиват своята сексуалност, понякога в неправилна посока.” – коментира д-р Жейнова. С продължаването на проекта, тя ще заложи на провокативното, на дискусите с непрекъснато участие на децата. „Смятам да включа в подготовката на сценария човек, който е на възраст близка до децата и може лесно да говори на техния език. Любовта в глобалната мрежа, рисковото сексуално поведение, проблемите с употребата на алкохол или дрога са друга част от темите, по които ще работим. Индивидуалните консултации ще са два пъти в месеца. Младежите с по-голямо самочувствие се отпускат на груповите тренинги, но има други деца, за които индивидуалните срещи са по-подходящи, ще работим и с родители, които искат да се посъветват с нас.” – каза още тя.
Никола Николов представи част от темите, по които ще бъдат проведени предстоящите обучения – те ще са свързани с писане на проекти, кариерно консултиране, работа в екип, екология, асоциално поведение и др. - общо 10 обучения за 2 години. Ръководителят на проекта Даниела Марчева разказа по-подробно за 12-те тренинга, които предстоят и ще се водят от Марина Маринова и д-р Ани Петрова. Те ще се провеждат с младежи с асоциално поведение, по 10-15 в група. Така всеки ще вижда опита на другия, как той се справя в дадената ситуация, ще се работи и с родителите на тези младежи.
«Свободната зона» ще включва Турнир по «Майсторско управление на велосипеди» на площад «Свобода», в който ще могат да се включат отбори от 3 и 4-ти клас. Идеята е свързана от една страна с екологичното възпитание на децата и използването на велосипеда, като превозно средство, което не замърсява околната среда и от друга страна с обучение по  безопасно поведение на пътя в тази ранна възраст. Ще има съдии, които ще подредят съответните препядствия и ще следят всяко представяне, предвидени са и награди за участниците.
Друга инициатива е хепънингът на открито за  Международния ден на младежта. Той ще включва «Работилничка за малки и големи» - на определено място в централния парк деца, младежи и родители ще могат да се включат в ръчно изработване на предмети и да се запознаят с различни техники на ръчно творчество – рисуване върху стъкло, работа с глина, изработване на пилета от отпадъчни материали и др.  Предвидени са също Урок по народни танци на открито, както и младежка фотоизложба – подредена на въже в парка.
Младежки информационно-консултантски център (МИКЦ) продължава дейността си по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Проектът се финансира от  Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН  и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи (ЦМДИ) и Община Търговище.

 

„Шарено Герданче” класирани в следващия етап на "България търси таланти"

Вокалната група на Детски фолклорен ансамбъл „Шарено Герданче”, с ръководител Светла Стаменова, е класирана за участие в следващия етап на предаването „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТИ”. Той ще се състои на 22 януари в София.
12 момичета и 1 момче от голямата вокална група на състава представиха в първя кръг на предаването песента „Море Йованино” – фолклорна обработка на Светла Стаменова с включени рап мотиви. Днес в Младежки дом дойде новината, че изпълнението на „Герданчетата” е одобрено и те продължават напред в състезанието с телевизионен кръг пред жури.
В „България търси таланти” вземат участие хора на всякакви възрасти и с всякакви умения - професионалисти и аматьори, хора с таланти и хора с желание за изява, изпълнители в традиционни изкуства и нетрадиционни начинания, забележителни, уникални, интересни или с необичайни дарби - не само пеене и свирене, не само танц или изобразително изкуство, а и жонглиране, акробатични номера, бързо ядене и всичко, което представлява един необикновен талант, който да бъде представен пред зрителите.

Семинар по джаз балет с педагог от Франция се състоя в Младежки дом-Търговище

По време на коледната ваканция, най-голямата група на балет „Търговище” към Младежки дом се включи в семинар по джаз техники. Той бе организиран от ръководителите на формацията Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева. 
Преподавател в семинара бе Десислава Кънчева – бивша възпитаничка на балетната формация, която в момента работи като хореограф и педагог във Франция. Деси е завършила балетна педагогика в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. От 2008 до 2010 преминава обучение по джаз техники в професионален център „OFF JAZZ” в Ница, с преподаватели Джанин Лорингет и Анджело Монако. През миналата година специализира в тази област и се дипломира в професионалното балетно училище „Розела Хайтауер” в Кан. 
По време на семинара Деси Кънчева показа на момичетата от търговищкия класически балет джаз техники, които обогатиха познанията им в областта на съвременния танц и им дадоха основа за нова работа.

 

"ГОСТИ ДОШЛИ, КОЛЕДАРИ!" - концерт на ДФА "Шарено герданче" - 21.12.2011г.

ГАЛЕРИЯ

„Коледни чудеса” - 2011г.

240 творби, участваха в Общинския конкурс за коледна картичка и украса „Коледни чудеса”, организиран от Младежки дом – Търговище.


Жури:
1.Иван Маджаров   художник
2.Силвия Малинова – преподавател по изобразително изкуство
3.Славка Георгиева – ръководител на клуб „Батик”


Награди:
Раздел: „Коледна картичка” -възрастова група- 5-6 клас
1.І място -Трифон Ивелинов Ботев – 6 в, І ОУ”Хр.Ботев”
2.І място - Иван Милчев - 6 в, І ОУ”Хр.Ботев”
3.ІІ място - Гергана Радославова Пейчева 5в, І ОУ”Хр.Ботев
4.ІІ място - Йордан Николаев Никифоров 5 в, І ОУ”Хр.Ботев”
5.ІІ място - Александър Бисеров Александров 6 б, ІІ СОУ”Проф. Никола Маринов”
6.ІІІ място - Преслава Димитрова Петрова - 6 а, І СОУ „Свети Седмочисленици”
7.ІІІ място - Теодора Николаева Йотова - 5 б, ІІСОУ
8.Поощрение - Марко Розов Юлиянов - ПУИ”Д-р П.Берон”
9.Поощрение - Никола Неделчев 5 б, І ОУ „Хр.Ботев”
10.Поощрение - Таня Хенриете Йоханова  6 б, ІІ СОУ
11.Поощрение - Алекс Красимиров Йорданов  5 в, І ОУ


Раздел:  „Коледна картичка” - възрастова  група  7 – 8  клас

1. І място - Ивета Атанасова Иванова  - 7 в, ІІ СОУ
2.ІІ място - София Милкова Миланова -  7 в, ІІ СОУ
3.ІІ място - Анита Красимирова Петрова - 7 б, ІІ СОУ
4.ІІІ място  - Венцислава Мариянова Иванова  - 7 б, І ОУ


Раздел: „Коледна украса” -  възрастова група 5-6 клас

1.І място - Ивана Радославова -  6 клас , І ОУ „Хр.Ботев”
2.І място - Невена Борисова  - клуб „Батик”
3.ІІ място - Стефани Иванова  - клуб „Батик”
4.ІІ място - Ралица Дончева -  клуб „Батик”
5.Поощрение - Яна Иванова  Лазарова - І ОУ”Хр.Ботев”
6.Поощрение - Жени Герасимова  - І СОУ „Свети Седмочисленици”
7.Поощрение - Стефан Стефанов  - ІІ СОУ”Проф.Н.Маринов”
8.Поощрение - Алиосман Ридванов -  5 б,  ПУИ „Д-р П.Берон”


„Коледна украса” – възрастова група 7-8 клас
1.І място - пано „Елхата” – 8 а кл., ІV ОУ „Ив.Вазов”
2.І място - пано „Къщата” в навечерието на Коледа – 8 а кл., ІV ОУ
3.ІІ място –Тереза Цветелинова Стоева и Мая Пламенова Петрова – 7 а, І СОУ”Свети Седмочисленици”

В раздел „Коледна картичка” – за преподавател, чиито ученици са се представили най-добре в конкурса - във възрастова група 5 - 6 класе отличена г-жа Ив.Белчева – І ОУ „Хр.Ботев”.
В раздел „Коледна картичка” - възрастова група 7 - 8 клас за преподавател, чиито ученици са се представили най-добре в коледния конкурс грамота получи г-жа Диана Ангелова.
В раздел „Коледна украса” – като преподавател, чиито ученици са се представили отлично в Коледния конкурс бе отличен г-н Емил Димитров от ІV ОУ.

Цялата галерия от изложбата и концерта можете да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА МЛАДЕЖТА (2011 – 2015)
ПОДПРОГРАМА 1: РАЗВИТИЕ НА МРЕЖАТА ОТ МЛАДЕЖКИ ИНФОРМАЦИОННО – КОНСУЛТАНТСКИ ЦЕНТРОВЕ (МИКЦ)

Днес, 13.12.2011г., в МОМН, София, беше подписан Договор за продължаване дейността на Младежки информационно-консултантски център (МИКЦ) в Търговище по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Проектът се финансира отНационалния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи (ЦМДИ) и Община Търговище. Договорът беше подписан от председателя на Управителния съвет на Сдружение «Мисионис», Екатерина Милиславова. 
В рамките на 24 месеца, колкото е продължителността на проекта, 2000 деца и младежи от Търговище, ще придобият по-добри социални умения, ще повишат мотивацията си за собствено развитие, участие в обществения живот и ще получат познания за европейските ценности и обучителни програми. Достъпът до услугите на МИКЦ е абсолютно свободен и безплатен. 
Екипът на МИКЦ, включва специалисти – психолози, психотерапевт, педиатър и бизнес-консултант. Те ще осъществяват постоянни ежеседмични дежурства, в които ще се провеждат индивидуални и групови консултации за повишаване на професионалната и социална реализация на деца и младежи в риск и намаляване на агресията в училище. Екипът ще осъществява и услуги по превенция на рисково поведение на малолетни и непълнолетни с асоциално поведение, регистрирани в Детска педагогическа стая в Търговище. Освен индивидуалните и груповите консултации, ще бъдат проведени 10 обучения и 12 тренинга за изграждане на устойчиви нагласи към по-отговорен начин на живот и поведение на младите хора, разумно комуникиране и взаимодействие с обществени и други институции. На 12 август – Международния ден на младежта за един ден Търговище ще се превърне в Свободна зона за младежки активности, в която се очаква да се включат над 1600 ученици от града и региона.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ ще стартира на 01.01.2012 г. и ще приключи в края на месец декември 2013 г. Общият бюджет е 42 212 лева. 90% е безвъзмездното финансиране, осигурено от Националната програма за младежта (2011 – 2015). Трите партньорски организации по проекта (Сдружение „Мисионис”, Центърът за младежки дейности и инициативи (ЦМДИ) и Община Търговище), работят съвместно от 2007 година, когато в Търговище е открит един от първите 8 МИКЦ в страната. За този 4 годишен период, центърът, се превърна в притегателно място за младите хора от Търговище и региона. Той се помещава и функционира в сградата на Младежкия дом в  Търговище.

За контакти: 
За повече информация: Даниела Марчева – ръководител на проекта.
Тел. за връзка: 0601 / 65214 и 0601 / 65719

 

 

Концертна програма по повод юбилейни годишнини на учители от  пенсионерски клуб „Бенковски” изнесоха съставите на Младежки дом - Търговище на 5 декември 2011г.

Галерията можете да разгледате тук:

ГАЛЕРИЯ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

М Л А Д Е Ж К И   Д О М  – Т Ъ Р Г О В И Щ Е


КОЛЕДЕН  АФИШ


1.Участие на Школа за модерен балет „Вега” в празнична програма на СОУ за ДУС
- на 1 декември 2011г.


2. Концертна програма по повод юбилейни годишнини на учители от  пенсионерски клуб „Бенковски”
- на 5 декември 2011г., от 15.00ч., в Концертна зала


3.Коледна програма в Дневен център за деца с увреждания 
- на 9 декември 2011г., от 14.00ч.


4.Участие на състави на Младежки дом в Коледни прояви на 
І ОУ „Христо Ботев” 
- на 12 и 13 декември 2011г., от 17.30ч., в Концертна зала


5.„Коледни чудеса”- обявяване на резултатите от Конкурса за коледни картички и украса – изложба и концерт
- на 15 декември 2011г., от 18.00ч., в Концертна зала


6.Тържествено запалване на коледната елха
- на 16 декември 2011г., от 17.00ч., площад „Свобода”


7. Коледен концерт на ДФА „Шарено герданче” 
- на 21 декември 2011г., от 18.30ч., в Концертна зала


8.Коледни участия на Школа за модерен балет „Вега”
- по предварителна заявка


9.Новогодишни сурвакания от ДФА”Шарено герданче”.
- на 31 декември 2011г., по заявка

Балетна формация „Търговище”

През настоящия творчески сезон в Балетна формация „Търговище” се обучават над 50 деца и младежи, разделени в 4 възрастови групи. Най-малките сред тях са на 4, а най-големите на 16 години. Ръководителите Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева отделят внимание при отработването на всяко движение и позиция, стремейки се да предадат на своите възпитаници най-важното – обичта към красотата в класическия танц.

 

ГАЛЕРИЯ

Индивидуална и групова награда за Клуб „Батик”

12-годишната Мирослава Христова от Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище спечели второ място в 8-ия Национален конкурс “Златна есен- плодовете на есента” Севлиево 2011. Той бе организиран от Министерството на образованието, младежта и науката, Национален дворец на децата, Община Севлиево, Училищно настоятелство- Севлиево и Детски комплекс „Й. Йовков”. Проведе се в два раздела - изобразително изкуство и приложно изкуство.
Мирослава е отличена с грамота,  плакет и предметни награди. 
На Клуб „Батик”, с ръководител Славка Георгиева, е присъден диплом за отлично цялостно представяне в раздел „Приложно изкуство”.

11 НАГРАДИ ЗА  ВОКАЛНАТА ГРУПА НА ДФА  „ШАРЕНО ГЕРДАНЧЕ”

"Шарено герданче" се завърна с Гран при и още 10 отличия от национален фестивал във Варна.

На 12.11.2011 г. в гр. Варна се проведе ІV Фолклорен конкурс „С песните на Соня Кънчева”. Организатори на конкурса са Министерството на образованието, младежта и науката, Национален дворец на децата, Община Варна и ПГИ „д-р Иван Богоров” – Варна.

В конкурса взеха участие над 600 деца и младежи от цялата страна, разпределени в 5 категории от по 5 възрастови групи. От Младежки дом – Търговище участва вокалната формация на ДФА „Шарено герданче” –  музикален педагог Светла Стаменова с осем солисти, малак квинтет и голяма група. Изпълненията им оценяваше жури председателствано от проф. Петър Льондев – композитор, Цвети Радева от БНР, програма Хоризонт, Дочка Къшева – музикант, педагог и организатор на конкурса „Орфеево изворче” и др.

Успешно се представиха солистите и групата, а наградите им са :
Първо място в категория „Д”, първа възрастова група взе 4 годишната Ивайла Петрова;
Първо място за Полина Николаева и Второ място за Андреана Тодорова от втора възрастова група;
Две първи места за Яница Стаменова и София Миланова, Второ място за Камелия Денчева  и Трето място за Дебора Димова от трета възрастова група;
Първо място за Виктория Иванова от четвърта възрастова група;
Първо място за малък квинтет във втора възрастова група;
Първо място за вокалната група в трета възрастова група;
Гран при за цялостно представяне на колектива.

 

Галерия: "Шарено герданче" в конкурс "С песните на Соня Кънчева"

 

ГАЛЕРИЯ: КОНЦЕРТ - 13.10.2011г.

 

ПЪРВИ ФИЛИАЛ НА СДРУЖЕНИЕ „ПРИЯТЕЛИ НА ИНДОНЕЗИЯ” БЕ УЧРЕДЕН В МЛАДЕЖКИ ДОМ-ТЪРГОВИЩЕ

Снощи в Младежки дом - Търговище бе учреден първият филиал на Сдружение „Приятели на Индонезия - Нусантара". Нови 24-ма членове от нашия град се присъединиха към 125-мата от София.
Специално за повода тук бяха управляващият посолството на Република Индонезия в България Праново Правира Косума и неговата съпруга, председателят на Сдружението д-р Красин Химирски и координаторът му - Евгения Димитрова.
Директорът на Младежкия дом Даниела Марчева припомни на присъстващите на тържественото събитие откога датират приятелските взаимоотношения с Индонезия, а именно - от месец май, когато изпълняващият длъжността посланик Ади Хартомо бе в Търговище за „Нощта на музеите" и получи като подарък творба, създадена от децата на клуб „Батик". Тя приветства гостите и изрази удоволставието си от учредяването на първия изнесен филиал на Сдружението в Търговище.

„Искрено се надявам, че чрез създаването на този филиал приятелството межу нашите две страни ще се развива и укрепва. Аз високо ценя хилядолетната българска култура и ще направя всичко възможно, за да я популяризирам в Индонезия", заяви Негово превъзходителство Праново Правира Косума. В отговор ръководителят на Клуб „Батик" - Славка Георгиева увери гостите, че за възпитаниците й, както и за обществеността на Търговище, Индонезия и уникалното й изкуство не са никак далечни. Заедно с младите творци от Клуба, те поднесоха подаръци на гостите от Индонезия и Сдружението „Нусантара". Всичките нови членове, сред които културни дейци, художници и любители на индонезийското изкуство батик от Търговище, получиха членските си карти лично от управляващия посолството в България.

След поздрава, който поднесоха децата от ДФА „Шарено герданче" към всички, уважили празничното събитие, последва презентацията на Евгения Димитрова за дейността на Сдружението и филм, разказващ за далечна Индонезия.

www.targovishtebg.com
Росица Топалова

 

 

ГАЛЕРИЯ:Сдружение "Приятели на Индонезия"

 

ГАЛЕРИЯ: Съставите на Младежки дом - Търговище и 40 години "Енерсис"

ГАЛЕРИЯ: Концерти и изяви на съставите на Младежки дом-Търговище сезон 2010-2011

Сдружение „Приятели на Индонезия” ще бъде учредено в Младежки дом – Търговищe

Утре, 11 октомври, от 18.00ч., във фоайето на Младежкия дом /първи етаж/ ще бъде открит официално творческия сезон на клуб "Батик". 
В присъствието на Аташето по куртурните въпроси към Посолството на Република Индонезия ще бъде учредено Сдружение "Приятели на Индонезия". Това ще бъде неговия първи филиал извън София. Ще бъде представен филм за Индонезия. 
Индонезия е родината на техниката „Батик”. През пролетта изпълняващият длъжността посланик на държавата Ади Хартомо бе в Търговище в рамките на инициативата, наречена „Нощ на музеите”. Тогава той получи като подарък творба, създадена от децата, работещи в клуб „Батик”. Съпругата му свали шала си, изработен в същата техника от нейни предци и го дари на младежите и тяхната ръководителка Славка Георгиева. Така, съвсем непринудено, възникнаха първите контакти, които доведоха до предстоящото създаване на Сдружение „Приятели на Индонезия” в Търговище.

 

Балетна формация „Търговище”

Балетна формация „Търговище”, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, откри новия творчески сезон 2011-2012г. Записването на желаещи да се докоснат до магията на класическия балет продължава. Заповядайте в танцовата зала на 2-ри етаж, всеки ден след 17.00ч.

 

Балет "ВЕГА"

Ако желаете да танцувате и обичате да се забавлявате, ако искате да усетите магията на сцената, радостта и аплодисментите на публиката – заповядайте в Школата за модерен балет „Вега”, с ръководител Марианна Савова. Репетициите се провеждат в Огледалната зала на Младежки дом – ет.ІV.

Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”

Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” започна новия творчески сезон с участие в „Евровизия”.

Обявен е прием в:
„Шарено герданче” – звено „Пеене”, с ръководител Светла Стаменова – вокален педагог; записване – всеки ден от 17.30 до 18.30ч. в Камерна зала, 3 етаж
„Шарено герданче” – звено „Народни танци”, с ръководител Анжела Георгиева – хореограф; репетиции – всеки ден, от 18.30ч., танцова зала, 5 етаж

 

Нова награда за Сабина Донева

Сабина Донева от Школата по естрадно пеене към Младежки дом, с ръководител Кремена Кряколова, спечели награда за ярко сценично присъствие в Трета възрастова група на Деветия международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра”. Той се проведе от 30.09. до 2.10.2011г. в гр. Велико Търново. Участваха 80 изпълнители от Беларус, Молдова, Румъния, Швейцария, Македония, Сърбия и България. Председател на международното жури бе Силвия Кацарова.

 

 

 

 

Сабина Донева с първа награда и стипендия от Тутракан

От 25 до 27 август гр.Тутракан за десети път бе домакин на Международен конкурс на изкуствата „Речни ноти”. 
В дните на конкурса чухме изпълнения на над 100 участника от Казахстан, Русия, Унгария и България разпределени в три възрастови групи.Международното жури с председател композитора Хайгашод Агасян присъди първо място във втора група на петнадесет годишната Сабина Донева от Школата за естрадно пеене към Младежки дом Търговище с ръководител Кремена Кряколова .
Конкурсът „Речни ноти” е включен в календара на Министерството на образованието, младежта и науката в програмата за осъществяване на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2011г. Първото място на Сабина и осигури годишна парична стипендия .

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2024

design compaskom©.