Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

Обяви: младежки инициативи, финансиране, конкурси, стажове

АНКЕТА КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖИ И МЛАДЕЖКИ ОРГАНИЗАЦИИ


Проблемите на младите хора излизат на преден план при формиране на политиките на Европейския съюз в средносрочен и дългосрочен план. В този процес България и българското правителство се стреми да поема своите функции, да подкрепя младите хора, да създава условия за тяхното образование, обучение и развитие, както и възможности за успешно реализиране на творческия и трудов потенциал.
Тройното председателство - Италия, Латвия, Люксембург - заедно с Европейската комисия и Европейския младежки форум, се споразумяха за темата  „Младежко овластяване за участие в политическия процес“ като обща тема за периода от 18 месеца от юли 2014 г. до декември 2015 г.
Обръщаме се към вас с молба да отделите малко време, за да отговорите на въпросите в приложената анкета. Информацията от нея ще бъде използвана само за целите на провеждано допитване. Целта е иницииране на проблемите,  намиране на решения, обмен на добри практики, превантивни мерки, както и иновативни идеи за овластяване на младите хора и участие в политическия живот.  Автентичното младежко политическо участие е налице, когато младите хора са неразделна част от процеса на вземане на решения на всички нива като равноправни участници.
Моля, изпращайте вашите попълнени анкетни карти в срок до 13.02.2015 г. включително, на електронната поща на дирекция „Младежки политики”   Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Благодарим Ви за отзивчивостта и отделеното време!
Министерство на младежта и спорта - Дирекция „Младежки политики“
Анкетата можете да изтеглите тук:
www.mikc.bg

 

VІІ-ми международен литературен конкурс "Изкуство против дрогата" 2015

Конкурсът се организира от: Областна управа Бургас, Община Бургас, Читалище "Любен Каравелов 1940", Синдикат на българските учители – Бургас, провежда се под егидата на Областния управител на Област Бургас - г-н Вълчо Чолаков.Изисквания към кандидатите:

Да са на възраст от 12 до 25 години, разпределени в две възрастови групи: от 12 до 17 години; от 18 до 25 години.

Да представят стихотворение, есе или разказ, написани специално за този конкурс, непубликувани в други издания и без право на участие в други конкурси;Да представят стихотворение, есе или разказ, до 3 страници (6 000 знака) на български език (или на руски и английски за чуждестранните участници), формат WORD, шрифт 12. Творбите трябва да са написани специално за този конкурс, непубликувани в други издания и без право на участие в други конкурси;Да предоставят следните данни, за обратна връзка с тях:трите си имена; рождена дата, година;учебно заведение (за учащите);пълен адрес;имейл и телефонен номер.

Творбите изпращайте на имейл:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

За допълнителни справки: тел. +359 056 84 44 69
Краен срок: 1 май 2015
Компетентно жури от писатели и преводачи ще оценява творбите.
Награди:
Първа възрастова група (12-17 години):
За стихотворение                                        За есе или разказ
І награда – 80 €                                            І награда – 80 €
ІІ награда – 60 €                                          ІІ награда – 60 €
ІІІ награда – 40 €                                         ІІІ награда – 40 €
Втора възрастова група (18-25 години)
За стихотворение                                        За есе или разказ
І   награда – 130 €                                        І   награда – 130 €
ІІ награда – 80 €                                          ІІ награда – 80 €
ІІІ награда – 50  €                                        ІІІ награда –  50 €


Резултатите ще бъдат обявени на 10 юни 2015 г. на интернет адрес: www.rekic-bs.dir.bg
Номинираните творби ще бъдат издадени в сборник.
Отчитането на конкурса ще се проведе в гр. Бургас на 26 юни 2015 г. от 11.00 часа в Областна управа Бургас (ул. "Цар Петър" №1). Информация от: http://www.rekic-bs.dir.bg/

Дари Любов - Подари своя стар телефон, за да стоплиш нечие сърце!

Неформална група "Розови очила" с подкрепата на МИКЦ Варна (читалище Отец Паисий) и МИКЦ Варна на младите (Младежки дом)  организират кампания за даряване на употребявани мобилни телефони в помощ на младежи от институции. Инициативата е подкрепена и от Арт център Творисимо, Работилничка 13.

Дарените мобилни телефони са предназначени за младежи лишени от родителски грижи. Апаратите следва да работят и е желателно да имат зарядно устройство.

Телефоните може да оставите на следните места: МИКЦ Варна - гр. Варна, читалище Отец Паисий, ул. Братя Бъкстон 12А;

МИКЦ Варна на младите - гр. Варна, Младежки дом, бул. Цар Освободител 27, стая 7;

Работилничка 13 - гр. Варна, ул. Проф. Николай Державин 27;

Ако имате желание да дарите, но нямате възможност да го направите на посочените адреси, можете да пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на телефон: 0888 076 913.

 

Агенция по заетостта търси младежи за професионално обучение в Германия

Тридесет българи на възраст между от 21 до 27 години имат възможност да преминат 3-годишно платено професионално обучение в германските провинции Хесен и Тюрингия, съобщиха от Агенцията по заетостта (АЗ). Германският строителен център за образование и квалификация BiW BAU в партньорство с Камарата на строителите в България ще обучат по 15 младежи в специалностите "Бетонно и стоманобетонно строителство" и "Пътно строителство". Проектът се осъществява в рамките на програмата "Работата на моя живот" (MobiPro EU), като крайният срок за подаване на документи е 11 февруари 2015 г.
Програмата "Работата на моя живот" е разделена на три етапа. През първия участниците ще посещават 5-месечен безплатен интензивен курс по немски език, който ще се проведе в сградата на Камарата на строителите в България в София. Езиковите курсове ще започнат в края на месец февруари 2015 г. и ще бъдат предоставени от германски езиков център (IZBK).
Във втората фаза на програмата, която стартира в средата на месец юли 2015 г., ще се проведе 6-седмично професионално и културно ориентиране на младежите в Германия. През този период те ще получават стипендия на стойност 818 евро месечно, като пътните разходи също ще бъдат покрити, обявяват от АЗ.
Третият етап от програмата е посветен на същинското обучение. То ще започне през септември 2015 г., като през първата година всички български младежи ще се обучават от строителния център за образование и квалификация BiW BAU. В четири дни от седмицата те ще имат практическа, а един ден – теоретична подготовка. Успоредно с това им бъде осигурено допълнително езиково обучение, като отново ще получават и месечна стипендия в размер на 818 евро.
През втората и третата година обучението на участниците ще се извършва в различни местни предприятия със стабилни пазарни позиции. От Агенция по заетостта информират, че някои от възможните обучители са фирми като EUROVIA Verkehrsbau (пътно строителство), HERMANNS HTI-Bau (сградно и инфраструктурно строителство), POSSEHL Spezialbau (пътно строителство и защитни конструкции) и др. Месечното възнаграждение на стажантите през втората и третата година ще бъде съответно 836 и 1056 евро.
Желаещите да се включат трябва да изпратят автобиографията си на английски или немски език на имейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Интервютата ще се проведат на 12 февруари 2015 г. в сградата на Агенцията по заетостта.


Ученици ще могат да се обучават в космически лагер на NASA в Турция

Образователната организация "Център за творческо обучение" обяви конкурс за ученици от 9 до 15 години, които искат да посетят международния космическия лагер Space Camp Turkey. Лагерът, който е един от три подобни в света, е създаден по програма на NASA и е разположен в Измир, Турция. В рамките на програмата участниците ще се запознаят отблизо с живота на астронавтите, ще научат как се конструират ракети и как се управляват космически совалки. Те ще обличат астронавтски костюми, ще работят с реални тренажори за подготовка на астронавти и ще изпробват движенията в безтегловна среда, съобщават организаторите.
Условията за кандидатстване са учениците да знаят английски език и да проявяват интерес към науката и технологиите. Желаещите да участват трябва да изпратят есе на една от темите: "Аз управлявам – Мисия "Марс" (350 думи), "Защо казваме на Луната спътник и земна приятелка?" (400 думи) или "Как си представям Космоса в звуци?" (400 думи). Текстовете трябва да съдържат информация за обратна връзка, включително контакти на родител или училище. Крайният срок за подаване на есетата е 15 февруари 2015 г.
Обучителната програма в Space Camp Turkey е с продължителност от една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално обучени тренери и специалисти. В края й участниците ще получат специални сертификати.
http://cct.bg/page/kandidatstvane-145-1.html

Стипендия „Европейско образование 2015“

И тази година в рамките на проект „Европейско Образование” консултантска агенция ЕДЛАНТА ще даде еднократна стипендия от 1000 евро за учебната 2015/16 година. Условията за кандидатстване са:
Да сте кандидатствали за университет в чужбина чрез ЕДЛАНТА
Да започнете обучението си през есента на 2015 г.
Да напишете есе на тема „Добре обмисленият избор е гаранция за успех” (не повече от 2 печатни страници или 1000 думи)
Да ни изпратите есето си до 31 Май 2015 на  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени през юли 2015 г. по време на традиционната среща на всички новоприети студенти, кандидатствали с ЕДЛАНТА, със студенти, които вече учат в чужбина. Информация за спечелилия стипендията ще бъде обявена на www.edlanta.com
Публикуваме и есето на Екатерина Василева от Бургас, която спечели стипендията през 2014 г. и в момента е студентка в University of Exeter,Великобритания. Пожелаваме й успех!
Очакваме вашите есета до 31 Май 2015 на  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

назад

Copyright © www.cmditg.com 2024

design compaskom©.