Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

 

Клуб "Батик"

Ръководител: Христина Христова

Клубът е сформиран през 1993 година. Негов основател и ръководител до края на 2020 година е Славка Георгиева. От 2023г. нейното място като преподавател и ръководител зае Христина Христова, която е възпитаничка на клуба.Участниците в Клуб "Батик" с голям интерес усвояват непознатата за тях екзотична техника за рисуване върху тъкани, занимават се с мода, артистична тъкан, пластична живопис.
Творческият процес включва различни стилове: батик, художествен текстил, пластика, изработка на бижута.

Участие на клуба в национални и международни изложби:

Сезон 2018-2019:

Георги Йорданов, на 13 години, от Клуб „Батик” към Младежки дом - Търговище, с ръководител Славка Георгиева, е отличен от Националния конкурс по народно приложно изкуство "От Коледа до Васильовден".

Георги печели трета награда във втора възрастова група, раздел "Изобразително изкуство".

Той рисува в Клуб "Батик" от този творчески сезон. Наградената рисунка е първата, която е завършил, след запознаването си с техниката батик.

Инициативата "От Коледа до Васильовден" е част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерство на образованието.

МОН и Националният дворец на децата провеждат "От Коледа до Васильовден" всяка година, а идеята е да съхранят и популяризират българските народни обичаи.

---

Борис Андонов и Ивайло Тодоров спечелиха награди от Първи национален конкурс “Моите приятели - котките”, организиран от Община Бургас, РИОСВ-Бургас и ЛФ”Фантазия” при НЧ”Хр. Ботев 1937”-град Бургас.

Борис Андонов е отличен с трета награда и бронзов медал във втора възрастова група, раздел „Приложни изкуства”. В същия раздел, но в четвърта възрастова група, Ивайло Тодоров има второ място и сребърен медал.

---

Награди за Клуб „Батик” от 38-тото издание на международния фестивал за детска рисунка "Мал Битолски Монмартр 2019", който се провежда в Битоля, Македония и се радва ежегодно на широко международно участие.

Клио Хари Глеридис е носител на отличието „Златна палета” от "Мал Битолски Монмартр 2019". Следващата по значимост награда „Диплом” и участие в изложбата на фестивала е присъдена на две момичена от клуба - на Ивон Мари Господинова и на Димана Стойчева. Специална грамота се присъжда на ръководителя на Клуб „Батик” Славка Георгиева. „Благодарница” е изпратена и до Младежки дом, Клуб „Батик” за цялостното представяне на международния арт форум.

Престижният конкурс "Мал Битолски Монмартр” се организира от Детско арт студио „Св.Кирил и Методий” – Битоля, Р. Македония. През тази година в него участие са взели 15 771 деца и младежи от 35 държави от цял свят.

---

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "МОИТЕ ДЕТСКИ МЕЧТИ":
ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
III възрастова група
III място - Невена Борисова – 17г., Младежки дом – гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител: Славка Георгиева

Поощрителна награда - Клио Хари Глеридис – 17г., Младежки дом – гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител: Славка Георгиева

---

Сезон 2017-2018:

Четири момичета от Клуб "Батик" към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, са отличени на АртФестивал "Сезони"-Бургас. Организатори на форума са Община Бургас и Народно Читалище "Пробуда-1880г." Темата на художествения конкурс бе "Моето усмихнато лято".

В категория "Декоративно-приложно изкуство" са отличени:

Доротея Гецова - първа награда в първа възрастова група

Селин Дауд - първа награда във втора възрастова група

Мирослава Ефтимова - втора награда във втора възрастова група

Димана Стойчева - първа награда в трета възрастова група

За четвърта година музикалният конкурс "Сезони" е арт фестивал. Момичета от Клуб "Батик" участват и са отличени с първи места през последните две издания на форума.

 

Четири момичета от Клуб "Батик" към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечелиха награди от конкурса "Кучето и човекът – приятели завинаги"

Националният конкурс по изобразителни и приложни изкуства „Кучето и човекът – приятели завинаги” се организира от „НЧ Напредък 1871” гр. Никопол и е част от събитията, посветени на 37-ите Крайдунавски празници на културата – Никопол – 2018 г.

Жури с председател Марин Флоров – скулптор и художник и членове Боряна Павлова и Анелия Димитрова – учители и художници оцениха творбите. Първенци в трите възрастови групи в раздел „приложни изкуства” са момичета от Клуб "Батик": Доротея Светланова Гецова, на 8 г., Ивон –Мари Галин Господинова, на 10 г. и Селин Тунджер Дауд, на14 г. На II място в трета възрастова група е класирана Димана Стилиянова Стойчева.

Клио Хари Глеридис от Клуб „Батик” към Младежки дом- Търговище, с ръководител Славка Георгиева, отново спечели награда от Националния конкурс по народно приложно изкуство "Лазарка, мома гиздава".

16-годишната Клио е отличена с втора награда  във втора възрастова група.

 

Четири момичета от Клуб „Батик”, с ръководител Славка Георгиева, са отличени от националния  конкурс “ВОДАТА – ИЗВОР НА ЖИВОТ”. Той се провежда в четири направления – приложно изкуство, рисунка, фотография и литературно творчество.

Организатори на инициативата са Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас, Училищно настоятелство към ОДК – Бургас.

Конкурсът се провежда в три възрастови групи:

В раздел "Приложно изкуство", в І-ва възрастова група – 1-4 клас – трета награда се присъжда на Доротея Гецова от Клуб „Батик”.

Във ІІ-ра възрастова група – 5-8 клас – трета награда получава Милла Овчарова
В III-ра възрастова група - 9-12 клас, са отличени Невена Андонова с трета награда и Клио Хари Глеридис – с поощрение.

---

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "МОИТЕ ДЕТСКИ МЕЧТИ":
ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
II възрастова група /5-7 клас/
II място Йоанна Динева  – 12г.,Младежки дом – гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител: Славка Георгиева

---

Димана Стойчева от Клуб „Батик”, към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, печели първа награда в конкурса "Най-интересната тема" на Галерия "Галас Арт"-Стара Загора. Димана е отличена в трета възрастова група - до 18 години. Идеята на конкурса бе участниците да представят по интересен начин преплитането на тяхна творба с реалния свят.

По традиция в конкурсите на "Галас Арт" участват български деца от цял свят.  Димана печели награда от конкурсите на старозагорската галерия за четвърти път.

 

архив

 

Селин Дауд и Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом - Търговище, с ръководител Славка Георгиева, са отличени на Националния конкурс по народно приложно изкуство "От Коледа до Васильовден".

Селин печели втора награда във втора възрастова група, раздел "Декоративни пана и тъкани".

Димана е отличена с второ място в най-голямата трета възрастова група, в същия раздел. Тя печели награда в този конкурс за трети път.

 

Ивон-Мари Господинова от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище спечели награда на Фонд „13 века България” на Световен конкурс за детска рисунка 2017 – София.

Снощи в галерия „Академика” на НХА се състоя награждаването и изложбата с творбите на победителите. В конкурса се включиха деца от пет континента. 9-годишната Ивон участва в него с портрет на Левски в техника батик. Това бе първия творчески сезон в клуба за нея, който се оказа много успешен и изпълнен с нови знания, забавления и отличия.

В същия конкурс Димана Стойчева от Клуб „Батик” е отличена с почетна грамота.

Организатор на Световен конкурс за детска рисунка 2017 – София е Фондация ,,Малък Зограф“, учредена през 2012 год. с  основна цел професионалното, естетическото и нравствено възпитание на децата чрез изобразителното изкуство. Фондацията поддържа контакти с 50 страни с над 300 школи и институции, обменяйки опит и информация, свързани с детското творчество и възпитание. В конкурса за детска рисунка участват деца от 4 до 18 годишна възраст от 50 страни.

По време на откриването на изложбата бяха раздадени Награда на фондация „Малък Зограф“, Награда на фонд „13 века България“ и медали: златни – 12, сребърни – 24, бронзови – 36, почетни грамоти. Те бяха определени от жури в състав - професор Анна Бояджиева, Силва Аврамова - актриса, експерт по вътрешни програми и проекти НДФ „13 века България” и Страхил Ненов - преподавател в Катедра "Стенопис" на НХА.

Сезон 2016-2017:

Над 150 деца и младежи участваха в Арт фестивал „Сезони” ,който се проведе в Бургас от 1 до 3 юли 2017 г. В рамките на Фестивала се проведоха конкурси по изобразително и приложно изкуство,фотография,мултимедия,а също така и конкурс за поп-рок изпълнители.В категория декоративно-приложно изкуство възпитаниците на клуб „Батик”при ЦМДИ Търговище с ръководител Славка Георгиева бяха отличени със статуетка и комплексна награда.Те получиха и шест индивидуални първи награди в различните възрастови групи:Ивон-Мари Господинова-първо място в І група,Йоанна Динева и Стефан Стефанов – първи места в ІІ група,Димана Стойчева,Невена Андонова и Клио Глеридис –първи места в ІV група.

------

Кристияна Паскалева и Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, са отличени с поощрителни награди на Световния конкурс за детска рисунка България 2016 г. Негов организатор е Фондация „Малък Зограф” – гр. Банско. Тази година темите, по които работиха участниците бяха две: първата „Да, да на забавната игра”, а втората – свободна тема. Жури на конкурса бяха професор Анна Бояджиева - зам. директор на НХА, Силва Аврамова - актриса, експерт по вътрешни програми и проекти НДФ „13 века България”, Страхил Ненов - преподавател в Катедра "Стенопис" на НХА и Веселка Велинова -художник, дизайнер.
Сред наградените участница са деца на възраст от 4 до 18 години от Тайланд, Украйна, Бангладеш, Индонезия, Иран, Сърбия, Китай, Полша и мн. др. страни от цял свят.

---

Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище спечели стипендия от проект „1000 стипендии” на Фондация "Комунитас". Димана кандидатства в раздел „Изобразително изкуство” с творби, създадени през последните два творчески сезона в Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева.

Конкурсът се провежда на два етапа. Участниците пишат автобиография и есе по предварително зададени теми. Прилагат също портфолио със свои авторски творби. В раздел „Изобразително изкуство” вторият етап е разговор с комисия. Тя разглежда внимателно творбите на кандидата и провежда разговор по различни теми, с цел да се прецени как мисли всеки от младежите и какви са личностните му качества като цяло.

 

 

На отличените кандидати по проект "1000 стипендии", Фондация „Комунитас“ осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, достъп до професионални консултации и кредит за книги.

 

----

 

Селин Тунчер от Клуб "Батик" с ръководител Славка Георгиева спечели трета награда в конкурса “Мотори и безопасност на движението”.

На 4 октомври 2016 г.,  списание BMM и социалната мото кампания Ние сме хора, не “донори” стартираха конкурс за детски рисунки на тема “Мотори и безопасност на движението”, с цел да привлекат вниманието на децата и на родителите към безопасното шофиране и към безопасното участие в пътното движение. В конкурса взеха участие 44 деца на възраст от 7 до 15 години. Включиха се малчугани от София, Сливен, Търговище и с. Сотиря (Сливенско).

А ето и класирането:
– На трето място с 90 гласа се класира Селин Тунчер (12 години) от клуб “Батик” към Младежки дом – гр. Търговище;
– На второ място със 112 гласа е осемгодишният Калоян Хаджистойчев от гр.Сливен;
– На първо място с 228 гласа е Мина Сепаревска (10 години) от гр. София.

BMM и социалната мото кампания Ние сме хора, не “донори” присъдиха специална награда на Николета Емилова – на 8 години, от 2 клас на 140 СУ “Иван Богоров” – София.

Всички 11 участници в конкурса от Клуб "Батик"  получиха специални поздравления за творбите си, изпълнени в специфичната техника батик и подаръци от организаторите.

--------

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "МОИТЕ ДЕТСКИ МЕЧТИ":
ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
II възрастова група /5-7 клас/
II място Селин Дауд  – 12г.,Младежки дом – гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител: Сл. Георгиева

-----

Йоанна Динева - на 11г.  и Димана Стойчева - на 15г. са отличени с грамоти за отлично представяне в конкурса "Портрети" на Галерия "Галас Арт"-Стара Загора.
В конкурса взеха участие над 400 творби на деца от България и чужбина.

------

 

Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом- Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели втора награда от Националния конкурс за народно приложно изкуство "Лазарка, мома гиздава".

15-годишната Димана е отличена   в раздел "Декоративни и тъкани пана".

Организатори на традиционния конкурс са образователното министерство и Националният дворец на децата.

Той се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.

Инициативата е част от Националния календар за изяви по интереси на Министерство на образованието и науката. Церемонията по награждаването ще се състои на 27 април в  Националния дворец на децата.

През последните няколко години носители на награди от същия конкурс са Клио Хари Глеридис, Селин Дауд и Мариела Петкова от Клуб "Батик".

----

Грамоти за много добро представяне и покана за творчески ваканции спечелиха от Международния детски фестивал „Млади таланти-2017” седем деца от Клуб „Батик”, към Младежки дом – Търговище, с ръководител Славка Георгиева.

Конкурсът се организира от МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА и НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА.
ПРОТОКОЛ:

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ
“МЛАДИ ТАЛАНТИ – 2017”

ГРАМОТИ ЗА МНОГО ДОБРО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ТЕКСТИЛНА ТЕХНИКА и ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ПРОГРАМАТА ЗА ТВОРЧЕСКИ ВАКАНЦИИ „ХАЙДЕ ДА ТВОРИМ ЗАЕДНО - 2017” НА НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА ПОЛУЧАВАТ:
Ивон–Мари Господинова – 9 г.  – грамоти за две творби
Наталия Добромирова Янакиева – 12 г.
Стефан Живков Стефанов – 12 г.
Мила Ангелова Панайотова – 11 г.,
Милла Русева Овчарова – 12 г.
Йоанна Димчева Динева – 12 г.
Селин Тунчер Дауд – 12 г.


Славка Георгиева е наградена с  Грамота за отлична преподавателска работа и активно участие на възпитаниците от клуб „Батик” към Младежки дом, гр. Търговище във фестивала.

----

Първа самостоятелна изложба, носеща име „За България с любов” откри в Младежки дом Йорданка Петрова.

Дани рисува в Клуб „Батик” вече 8 години. По думите на своя с ръководител Славка Георгиева, тя е търпелива, упорита и целеустремена. Тематиката, свързана с представяне на българската история, българските ценности и тяхното съхранение винаги е била важна за нея. Има много награди от конкурси, свързани с българския фолклор и народност.

-----

Ивон-Мари Господинова от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище спечели награда на Фонд „13 века България” на Световен конкурс за детска рисунка 2017 – София.

Снощи в галерия „Академика” на НХА се състоя награждаването и изложбата с творбите на победителите. В конкурса се включиха деца от пет континента. 9-годишната Ивон участва в него с портрет на Левски в техника батик. Това бе първия творчески сезон в клуба за нея, който се оказа много успешен и изпълнен с нови знания, забавления и отличия.

В същия конкурс Димана Стойчева от Клуб „Батик” е отличена с почетна грамота.

Организатор на Световен конкурс за детска рисунка 2017 – София е Фондация ,,Малък Зограф“, учредена през 2012 год. с  основна цел професионалното, естетическото и нравствено възпитание на децата чрез изобразителното изкуство. Фондацията поддържа контакти с 50 страни с над 300 школи и институции, обменяйки опит и информация, свързани с детското творчество и възпитание. В конкурса за детска рисунка участват деца от 4 до 18 годишна възраст от 50 страни.

По време на откриването на изложбата бяха раздадени Награда на фондация „Малък Зограф“, Награда на фонд „13 века България“ и медали: златни – 12, сребърни – 24, бронзови – 36, почетни грамоти. Те бяха определени от жури в състав - професор Анна Бояджиева, Силва Аврамова - актриса, експерт по вътрешни програми и проекти НДФ „13 века България” и Страхил Ненов - преподавател в Катедра "Стенопис" на НХА.

Сезон 2015-2016

„Восъчни фантазии” е името на годишната изложба на Клуб „Батик”

Клуб „Батик“ към Младежки дом – Търговище, с ръководител Славка  Георгиева, откри  годишна изложба, наречена „Восъчни фантазии”. Експозицията можете да разгледате във фоайето на Младежки дом. Тя включва над 60 творби, създадени в техника батик /източна индонезийска техника на рисуване върху текстил/, създадени през сезон 2015/2016г.

Ръководителят на клуба Славка  Георгиева сподели с присъстващите радостта си от успехите на децата през изминалия творчески сезон и удовлетворението си от задълбочената им работа в ателието и от участието им в "Изложение Търговище", където клубът има ежегодно шатра. Припомнени бяха добрите взаимоотношения с посолството на Индонезия в България.
Много нови успехи, упоритост и вдъхновение пожела на Клуб "Батик" директорът на Младежки дом-Търговище Даниела Марчева. Тя поздрави децата и младежите от клуба, както и техният ръководител Славка Георгиева, за добрата работа и постигнатите награди през сезона.

След това бяха раздадени наградите, спечелени от възпитаниците на Клуб "Батик" от национални и международни конкурси, през този творчески сезон.

Йорданка Петрова спечели право на самостоятелна изложба през следващия творчески сезон, а Йоанна Динева право на едномесечно безплатно посещение в клуба.

Останалите деца получиха грамоти за активно участие в презентиране на детското изкуство по време на 239 Пролетен панаир; за приятелство и принос в обучението ма малките; за старание и прецизност в усвояване на техниката батик. Димана Стойчева и Клио Хари Глеридис получиха грамота за принос към творческото израстване на Клуб ,,Батик ".

ГАЛЕРИЯ

Кристияна Паскалева и Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, са отличени с поощрителни награди на Световния конкурс за детска рисунка България 2016 г. Негов организатор е Фондация „Малък Зограф” – гр. Банско. Тази година темите, по които работиха участниците бяха две: първата „Да, да на забавната игра”, а втората – свободна тема. Жури на конкурса бяха професор Анна Бояджиева - зам. директор на НХА, Силва Аврамова - актриса, експерт по вътрешни програми и проекти НДФ „13 века България”, Страхил Ненов - преподавател в Катедра "Стенопис" на НХА и Веселка Велинова -художник, дизайнер.
Сред наградените участница са деца на възраст от 4 до 18 години от Тайланд, Украйна, Бангладеш, Индонезия, Иран, Сърбия, Китай, Полша и мн. др. страни от цял свят.

Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище е отличена от Националния ученически конкурс

“Куба – далечна и близка” - 2016 г.  Наградата на Димана е единствена в раздел „Приложно изкуство”.

Награда като педагог получава ръководителят на клуба Славка Георгиева.

Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище е отличена от Международния ученически конкурс „ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК”. Наградата на Димана е една от двете присъдени в раздел „Приложно изкуство”. Награда като педагог получава ръководителят на клуба Славка Георгиева.

 

Димана Стойчева от Клуб "Батик" към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, е отличена с трета награда на Международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана. В конкурса са участвали близо 2 800 рисунки. Награждаването ще се състои на 27 май. Първа награда при по-големите печелят 13-годишната Полина Голуб от Крим – Русия, и Кристина Иванова от Монтана. На второ място в конкурса, който е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев”, са класирани Никол Белясина от Седмо СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” - Монтана и Давид Рач от Унгария, Севгюл Маринова от гр. Летница и Асият Рамазанова от Дагестан. Трета награда спечелиха Силвия Колова от София и Лайла Амр Реза от Египет, Димана Стойчева от Търговище и Юлия Мика от Полша. Техните творби бяха отличени сред близо 2800 рисунки, участвали в съпътстващото събитие на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев".


Димана Стойчева и Мила Панайотова
печелят награди от Осми национален конкурс на тема: “Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България”. Организатори на конкурса са МОН, Национален дворец на децата, Община Шумен и Обединен детски комплекс – Шумен.

В първа възрастова група - поощрение получава Мила Ангелова Панайотова – 10г., Клуб „Батик”, към Младежки дом-Търговище с ръководител Славка Георгиева.
Във втора възрастова група - първа награда се присъжда на Димана Стилиянова Стойчева – 14г., Клуб „Батик”, ръководител Славка Георгиева.
В раздел „Приложно изкуство”, където са отличени двете момичета, се допускат релефи и пластики, дърворезба, текстил, керамика, стъклопис, ковано желязо и др. Като цяло конкурсът дава възможност за свободно интерпретиране на темата: фигурална или нефигурална композиция, пейзаж, архитектура, свързани със с. Мадара; Мадарския конник от създаването му до наши дни; основаването на българската държава; български ханове и царе с принос за нейното утвърждаване и разцвет; живот на прабългарите-бит, култура, военни сцени; старите столици на България и др.

Клио Хари Глеридис от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, е отличена от конкурса за рисунка на тема „Аз и театъра”-2016 г. Той се провежда за поредна година в рамките на фестивала "Вълшебната завеса" на Драматичен театър - Търговище. Рисунките се оценяваха от жури в състав: Председател – Цончо Денев, директор на Художествена галерия „Никола Маринов”,Валентин Голешев- художник, Галина Абаджимаринова – художник-сценограф. Журито присъди общо осем награди, пет от които поощрителни. ВТОРА награда получи Клио Хари Глеридис- 14 год. от клуб „Батик”- Младежки дом, с преподавател: Славка Георгиева.

Кристиана от Клуб „Батик” с награда от „Млади таланти”

11-годишната Кристиана Андреева Паскалева от клуб „Батик” към Младежки дом, с ръководител Славка Георгиева, печели награда от Международния детски фестивал „МЛАДИ ТАЛАНТИ” 2016, организиран от Национален дворец на децата и образователното министерство.

Наградата на Кристиана се присъжда във втора възрастова група от 11 до 14 години, раздел „Приложни изкуства”. Момичето получава отличие за текстилна техника – единствена награда в този раздел и възрастова група.


Три момичета от Клуб „Батик”, към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, печелят награди от Националния конкурс за детска рисунка и литературна творба „Рецептите на баба”. Дария, Мелиса и Селин са отличени в трите възрастови групи на конкурса, като имената им са публикувани под номер 1 във всяка група.В първа възрастова група в тазгодишното издание  на конкурса награда печели Дария Моллова - 7г., във втора възрастова група е отличена Мелиса Мустафова Айдънова – 10г., а в трета Селин Тунчер Дауд 11г. - клуб „Батик”.Конкурсът се организира за седма поредна година от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите 7 (А.Р.И.З.-7) в партньорство с Национален дворец на децата и е част от календара за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката и има национален статут. По информация на един от организаторите - Мариета Недкова, Клуб "Батик" е един от най-активните участници в конкурса. От А.Р.И.З.-7 обмислят възможност за бъдеща самостоятелна изложба на клуба с творби на кулинарна тематика, създадени от децата през годините.

Награда за Димана от „Малките нашенци”-Казанлък
14-годишната Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом гр.Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели награда от ХІХ Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”, част от Чудомировите празници на Община Казанлък. Организатори на конкурса са Общински детски комплекс „Св. Ив. Рилски”- Казанлък, Министерство на образованието и науката, Община Казанлък и Фондация „Чудомир”.
Димана е отличена с второ място в раздел „Приложни творби”. Наградата е присъдена от жури в състав: председател Румен Рачев – художник и преподавател и членове Иван Гайдаров – художник и Петър Радев – гл.учител в ОДК.

Във фоайето на Младежки дом-Търговище, в присъствието на много приятели и гости, бе открита първата самостоятелна изложба на 14-годишната Клио Хари Глеридис. Експозицията носи заглавие „Танцувам всеки миг”  и включва рисунки в техника батик, създадени през настоящия творчески сезон. Показани бяха и творби на Клио, изпълнени в други приложни техники, а също и акварели на братчето й – 3-годишният Марк Хари Глеридис – най-младият автор, показвал свои рисунки на изложба в Младежки дом.

На откриването на експозицията Клио получи специални поздравления от директора на Младежки дом-Даниела Марчева и от ръководителя на клуба Славка Георгиева. Последва изненада за всички гости – Клио танцува в балетен костюм класически танц на палци.  Разбира се съчетаването на двете изкуства не е случайно – Клио е възпитаник не само на Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, но и на Балетна формация „Търговище”, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.

Славка Георгиева, ръководител на Клуб „Батик”: 
„Вече е традиция в края на всеки творчески сезон едно дете от Клуб „Батик” да получава възможност да организира своя самостоятелна изложба през следващата година. Тази награда мотивира и вдъхновява момичетата и момчетата. Избраният  подчинява цялата си работа на предстоящата изложба - избира тема, създава творбите си, подготвя проекти за покани и афиши, аранжира експозицията, планира и организира събитието.Убедена съм, че всичко това дава  умения и създава емоции, които децата  ще   запомнят. През настоящия сезон този шанс имаше Клио Хари Глеридис. Тя е член на клуба вече четири години и през цялото това време е изключително търпелива, старателна и креативна. Много бързо и с лекота усвои екзотичната техника батик и вече изгради собствен стил. Клио участва във всички изяви на клуба - конкурси, изложби, открити ателиета, благотворителни базари... Тя е носител на редица престижни награди от национални и международни конкурси, притежава сертификат от посолството на Република Индонезия. През 2014 година Община Търговище ѝ присъди стипендия за даровити деца. 
Клио се вписва много добре в детската батик общност - винаги е готова да помага, често обучава новопостъпилите, добър приятел е. Другата ѝ страст е балета, интересува се от кино, театър, литература, има отлични резултати в училище. Мечтае да се занимава освен с изкуство и с наука.”

Даниела Марчева:
„Клио, поздравявам те с твоя първи официален самостоятелен творчески опит – изложбата, която ти заслужи не само с успехите си през миналия творчески сезон, а и като награда за трудолюбието и усърдието, които влагаше през всичките четири години до тук. Пожелавам ти да бъдеш все така възторжена и с широко отворени очи за света около теб. Успех!”

Клио Хари Глеридис:
„В целия ми живот има три най-важни ценности – семейството, здравето и изкуството. За мен изкуството е пътят към доброто. В тази изложба съм съчетала двете си най-любими изкуства – балетът и рисуването. Много ми харесва, че в Клуб „Батик” се работи в различни приложни техники. От четири години вече ходя на батик и мисля да продължа възможно най-дълго!”

 

Димана и Невена с награди от конкурс на галерия „Галас Арт”
Димана Стойчева и Невена Андонова от Клуб „Батик”, към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, печелят награди от конкурса 'Нашите приятели' на сайта за детски конкурси по изобразително изкуство ART CONTESTOR. Димана получава от конкурса втора награда, а Невена е на трето място. Творбите на момичетата са отличени в най-голямата трета възрастова група. По регламент те ще получат грамота от галерия „Галас Арт”, гр.Стара Загора и художествени материали.

 

Невена с първа награда от "Водата - извор на живот"
Невена Андонова от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели  първа награда от Националния конкурс за рисунка, приложно изкуство и фотография “Водата – извор на живот”. Организатори на творческото съревнование са Общински детски комплекс – Бургас, Министерство на образованието и науката, РИО – Бургас, Национален дворец на децата и Община Бургас.
През тази година конкурсът бе с мото:  „Чиста вода – здраве за всички”. Целите му – да се даде възможност за изява на творческите заложби на децата и учениците, както и да се стимулира техният интерес към решаване на проблемите с опазване и използване на водите и съхраняване на природата; да се превърне в място за обмен на знания, умения и нови идеи. Участват ученици от 1-ви до 12-ти клас в 3 възрастови групи на всички училища, школи и извънучилищни звена от страната. Те се съревновават в три раздела – изобразително изкуство, приложно изкуство и фотография.

Три момичета с награди от „Моите детски мечти” Свилена Иванова, Селин Дауд и Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечелиха награди от Националния конкурс „Моите детски мечти”, който се организира ежегодно от Министерство на образованието и науката и Националния дворец на децата.

II възрастова група /5-7 клас/
II място – Свилена Иванова – 11г.

III място - Селин Дауд  – 11г.,Младежки дом – гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител: Сл. Георгиева

III възрастова група /8-12 клас/
Поощрителна награда     -       Димана Стойчева– 14г., Младежки дом, гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител – Славка Георгиева

Ръководителят на Клуб „Батик” Славка Георгиева и директорът на Младежки дом – Търговище Даниела Марчева бяха официални гости на церемонията  по изпращането на Посланика на Република Инздонезия Н.Пр. Бунян Саптомо и на Дина Мартина – втори секретар и културно аташе в посолството. Славка Георгиева получи  сертификат, като признание за успешната съвместна работа между Клуб „Батик” към Младежки дом и Индонезийското посолство през последните години.

 

Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом - Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели трето място в най-голямата трета възрастова група на Националния конкурс по народно приложно изкуство "От Коледа до Васильовден". Творбата й бе оценявана в раздел "Изобразително изкуство".

Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерство на образованието. Димана печели награда в него за втори път.

МОН и Националният дворец на децата провеждат конкурса  всяка година, а идеята е да съхранят и популяризират българските народни обичаи.

Сезон 2014-2015

Две грамоти за отлично представяне пристигнаха в началото на септември в Клуб „Батик” , с ръководител Славка Георгиева.

Дениз Кърджалиев е отличен със сертификат от Световния конкурс за детска рисунка Банско 2015. Стотици деца от 50 държави се включиха в този форум.

Димана Стойчева е наградена с грамота за отлично представяне в конкурса „Пролет, Лято, Ураа!” на галерия Галас Арт - Стара Загора.

 

Последни награди на Клуб „Батик” от три конкурса

Димана Стойчева и Мариела Петкова от Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище, с ръководител Славка Георгиева, получиха отличия от три конкурса.

В областния етап на Националния конкурс „Бог е любов”, организиран от Регионалния инспекторат по образованието в Търговище,  Димана Стойчева печели първо място в четвърта възрастова група /7-8кл./, раздел „Приложни изкуства”.

Мариела Петкова е класирана на първо и второ място с две свои икони, нарисувани в техника батик. Мариела участва в конкурса в пета възрастова група /9-10кл./, раздел „Приложни изкуства”. Творбите на двете момичета са класирани за национален етап на конкурса.

Димана Стойчева печели трета награда в конкурса „Африка” на сайта за детски конкурси по изобразително изкуство ART CONTESTOR. Тя е отличена с грамота от галерия „Галас Арт”, гр.Стара Загора и художествени материали. Творбата на Димана изобразява зебра и е рисувана специално за конкурса.

 

По покана на Младежки дом и Клуб „Батик”, с ръководител Славка Георгиева, в Търговище гостува делегация от Индонезийското посолство. Тя бе ръководена от посланика Н. Пр. Бунян Саптомо, съпругата му Апрелия Саптомо и културното аташе Дина Мартина. Посрещнаха ги зам.-кмета Емине Якубова, директорът на Младежки дом Даниела Марчева и Славка Георгиева, която поздрави гостите и сподели, че приятелите на далечна Индонезия в Търговище стават все повече и повече, а отношенията с посолство се задълбочават с времето. Възможности за продължаване на контактите в сферата на културата, разговори за изучаването на индонезийски език в Търговище и за зараждането на икономически взаимоотношения между Търговище и далечна Индонезия бяха обсъдени на срещата в пресцентъра на „Изложение Търговище 2015”. Семейството на посланика и културното аташе получиха подаръци от Клуб „Батик”. След това всички излязоха навън пред залите, където започна културна програма, пренасяща в далечната островна държава.

Индонезийски танци и кулинарно шоу можаха да видят присъстващите, пред залите на „Изложение Търговище”. Танцовият състав към посолството представи два танца от о.Ява и о.Суматра. Индонезийски готвач показа как се приготвя едно от характерните за азиатска кухня ястия - пържен ориз с пилешко месо и зеленчуци - Nasi Goreng.

Делегацията разгледа изложбените зали и шатрата, подредена от Клуб „Батик” на панаира. Децата от клуба се снимаха със своите топли по душа гости, с които вече имат съвсем близки отношения, тъй като това бе поредната съвместна инициатива между Клуб „Батик” и Индонезийското посолство.

ГАЛЕРИЯ

 

Дани от Клуб "Батик" с отличена творба от "Възкресение Христово"

14-годишната Йорданка Янкова Петрова от Клуб „Батик“, към Младежки дом - гр. Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели поощрителна награда от конкурс на Българската православна църква. Дани участва със своя творба в ІІІ-та възрастова група – 5-8 клас. Наградените участници и творби в категория Изобразително изкуство на църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” – 2015 бяха избрани от жури в състав: председател - доц. Йордан Йорданов и членове - Антони Димитров и Евгений Цанов.


Клио Хари Глеридис от Клуб „Батик” към Младежки дом- Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели награда от Националния конкурс по народно приложно изкуство "ЛАЗАРКА МОМА ГИЗДАВА". 13-годишната Клио е отличена с втора награда  в направление „Рисунка и пластична рисунка”, във втора възрастова група.

 

Димана Стойчева от Клуб „Батик” с ръководител Славка Георгиева печели награда от Националния конкурс за детска рисунка и литературна творба  „Рецептите на баба”. Тя е отличена във възрастова група 11-14г. Димана печели награда от този конкурс за трета година.

Димана от Клуб „Батик” с първа самостоятелна изложба


На 1 април във фоайето на Младежки дом в Търговище, Клуб „Батик” откри първата самостоятелна изложба на 13-годишната Димана Стойчева, носеща име „Животински работи”.
Тя включва над 30 творби в техника батик, разкриващи красотата на животинския свят. Димана спечели правото на самостоятелна изложба през миналата пролет, наградата й бе присъдена от ръководителя на клуба за активна работа през творческия сезон.
Изложбата „Животински работи” бе открита в присъствието на Дина Мартина - втори секретар на Индонезийското посолство в България, отговарящ за социокултурните връзки между двете страни, зам. кмета Емине Якубова, представители на институции, медии, много роднини, приятели и гости.

Славка Георгиева – ръководител на Клуб „Батик”:
„Да организираме авторски изложби на деца, работещи в Клуб „Батик” вече е традиция. Най-отличаващите се представители на нашия клуб заслужават да бъдат показани като самостоятелни автори. В края на миналата година тази награда спечели Димана, която беше много активна през целия творчески сезон. Това, което виждате тук, е малка част от творбите, които тя сътвори. Всички платна са работени специално за изложбата през този сезон. Димана е едно много динамично, емоционално и творчески настроено дете. Винаги е активна, сетивата й са максимално отворени за красивото около нас и успява да го пресъздаде по свой начин. За тези четири години Димана участва във всички колективни изложби и конкурси, в които се представя клуба, има и много награди. Мога да твърдя, че е усвоила чудесно техниката батик и рисува с голяма лекота и желание. Надявам, че ще продължи така и занапред.”

Димана Стойчева:
„Животните са любимата ми тема, защото те са много непринудени и са изключително интересни. Те са интригуващи със своята непринуденост. Всичко свързано с тях е една голяма загадка, която стига да иска, всеки от нас може да разкрива малко по малко. Искам да ви благодаря, че присъствате на откриването на моята изложба. Благодаря на г-жа Славка Георгиева за всичко на което ме е научила. Благодаря и на своите родители за подкрепата и за това, че винаги са ми показвали красотата, в природата и в живота изобщо.

Даниела Марчева – директор на Младежки дом-Търговище:
„Мило дете, много се радвам и те поздравявам за твоята първа самостоятелна изложба! Колкото са слънчеви картините, които ни показваш днес, пожелавам ти такъв да е и пътят ти в изкуството занапред. Да бъдеш все така креативна и отдадена на изкуството. Да имаш много бъдещи успехи и когато достигнеш по-високи върхове да си спомняш за своя пръв малък връх тази вечер!”

Дина Мартина - втори секретар на Индонезийското посолство в България, отговарящ за социокултурните връзки между двете страни:
„Много се радвам че Общината, Младежки дом, Клуб „Батик” и родителите помагат на децата и ги насърчават да се занимават с изкуство. Радвам се, че деца като Димана имат специално отношение към индонезийското изкуство. Искам да благодаря, че помагате техниката батик да е така популярна и разпознаваема в Търговище и в страната. В Индонезия ние рисуваме батик и го превръщаме в красиви дрехи. Тук вие сте превърнали батик в самостойно изкуство.”

Славка Георгиева:
„Нашите деца съчетават екзотиката на индонезийската техника батик с българската традиция. И аз не съм ги учила на това, на тях желанието да го правят им идва някак естествено.”
Дина Мартина:
„Хубаво е, че приспособявате културата на батик към своята собствена култура, този диалог сближава нашите две държави. Благодаря на Славка Георгиева за работата й, популяризираща индонезийската култура в България, благодаря на всички родители и гости, които спомагат да се развива този клуб.”

 

Октай, Ясмин и Дениз с диплом от конкурса "Битоля 2015"

Ясмин Кърджалиева, Октай Ибрям и Дениз Кърджалиев от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, печелят почетен диплом от Международния конкурс за рисунка "Битоля 2015". Техен ръководител е преподавателят по приложно изкуство Славка Георгиева.

В Международния арт конкурс "Битоля 2015" взеха участие 305 училища и школи по рисуване, или  общо 11 770 деца от 31 страни от Европа и света, които изпратиха свои творби.

Международно жури избра най-добрите, които получават златна палета или почетен диплом. 670 детски творби, между които и тези на Ясмин, Октай и Дениз ще бъдат включени в 33-то Международно изложение на детски творби "Битоля 2015", което ще бъде открито на 23 май в Националната галерия "Монмартър"- Битоля (Македония).

 

Александрина с награда от „Малките нашенци”

Десетгодишната Александрина Будинова от Клуб „Батик” към Младежки дом гр.Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели награда от ХVІІІ Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”, част от Чудомирови празници на Община Казанлък. Организатори на конкурса са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св.Ив. Рилски”- Казанлък.

Александрина е отличена с І място в раздел „Приложни творби”. Наградата бе присъдена от   жури в състав: председател  Румен Рачев – художник и преподавател и членове Иван Гайдаров – художник и Георги Атанасов – представител на Фондация Чудомир.

 

Дениз с грамота от конкурса "Морски дълбини"

Дениз Кърджалиев от Клуб „Батик”, към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, печели грамота поощрение от конкурса 'Морски дълбини' на сайта за детски конкурси по изобразително изкуство ART CONTESTOR.

В творческото съревнование на старозагорската галерия „Галас арт” и ART CONTESTOR се включиха над 150 деца от страната.

Те показаха, че морските дълбини са вълшебни, че това е един свят към който човек се е стремил от древността, свят подхранващ фантазията на писатели, художници и авантюристи!

 

Ясмин и Димана с награди от „Моите детски мечти”

Ясмин Кърджалиева и Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечелиха награди от Националния конкурс „Моите детски мечти”, който се организира ежегодно от Министерство на образованието и науката и Националния дворец на децата.

ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
I възрастова група
III място    -    ЯСМИН КЪРДЖАЛИЕВА – 9г., Младежки дом – гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител: Сл. Георгиева

II възрастова група
II място     -       ДИМАНА СТОЙЧЕВА – 13г., Младежки дом, гр. Търговище, Клуб „Батик”, ръководител – Славка Георгиева

Конкурсът е традиционен и цели да стимулира развитието на детското творчество и въображение, да даде възможност на децата да споделят своите мечти в избраната от тях област на изкуството.Той се провежда в три направления - Литературно творчество, Изобразително изкуство и Музикално изкуство.

Приключи инициативата "Дари надежда” за Божко


Приключи благотворителната инициатива "Дари надежда", организирана от Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище. За рехабилитацията на 5-годишния Божидар Георгиев, болен от детска церебрална парализа, бяха дарени 525лв.

"Дари надежда" започна през ноември с благотворителен коледен базар на икони в техника батик, създадени от 16-годишната Мариела Петкова. По-рано, през пролетта творбите на Мариела бяха подредени в експозиция, носеща име "Пътят към светлината", която включваше 40 рисунки - иконопис в техника батик. Тя бе открита дни преди християнския празник Великден в храм "Св. Иван Рилски" и бе част от календара за отбелязване на 20-годишния юбилей на Клуб "Батик". През новия творчески сезон, по желание на Мариела и с подкрепата на нейния педагог Славка Георгиева и екипът на Младежки дом-Търговище, бе организирана благотворителна изложба, с цел да бъде подпомогнато лечението на Божко Георгиев. Творбите на Мариела бяха отпечатани върху картички, които също се продаваха благотворително.

По време на базара бяха събрани 325лв. Към тях ръководителят на Клуб „Батик” и децата, рисуващи в него, прибавиха още 200лв. – награда, получена по повод 20-годишния юбилей, който бе отпразнуван през миналата пролет. На непринудена среща в клуба, майката на Божко, Лидия Гюрова получи средствата, които ще бъдат използвани за рехабилитационни курсове в град Котел, където по нейните думи  разполагат с много добра техника и специалисти. Тя разказа на децата и младежите от клуба за болестта на Божко и за стъпките, които са предприемани през годините за подобряване на състоянието му.

До момента са му направени 5 операции на краката и две на ръцете. Днес вече ходи самостоятелно, но са нужни постоянни рехабилитационни процедури. В различни дни от седмицата Божко получава здравни и социални услуги в Търговище от Ресурсния център, Комплекса за социални услуги и по програма на Клуба на нестопанските организации. А рехабилитационните 10-дневни курсове в санаториума в Котел му се отразяват много добре със своята интензивност, добави още Лидия.  За децата беше интересно да научат как там Божко ходи заедно със специален робот, с цел да се подобри походката му и да придобие по-голяма самостоятелност. Задаваха много въпроси, рисуваха и се забавляваха заедно с Божко, който остана особено доволен от компанията им и от… жълтата акрилна боя :).

Всички снимки от срещата можете да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ

 

Мирослава Каменова с почетна диплома от биенале в Техеран

Мирослава Каменова от Клуб „Батик”, към Младежки дом-Търговище с ръководител Славка Георгиева, получи почетна диплома за успешно представяне от Международното биенале за детски рисунки в гр.Техеран, Иран.

Дипломата е подписана от директора на  Главния институт за интелектуално развитие на децата и младежите, който организира биеналето.

По данни на организаторите в конкурса са участвали над 8 000 детски творби от цял свят.

 

Димана от Клуб „Батик” с награда

Димана Стойчева от Клуб „Батик”, към Младежки дом-Търговище с ръководител Славка Георгиева, е големият победител в конкурса 'Коледа, Коледа!' на сайта за детски конкурси по изобразително изкуство ART CONTESTOR.
„Великолепно използване на техника 'Батик'. Много добро съчетаване на цветовете!” е коментарът под творбата на Димана.
„При класирането сме се старали да откроим оригиналността и фантазията съчетани с умело използване на техниката. На по-големите деца предложихме да нарисуват по-сложни картини, използвайки студените цветове на зимата, но с контраста на топлите тонове на коледното настроение! За тях темата бе по-отворена. Предизвикателство бе, съчетанието на преобладаващи студени с топли цветове в картини със сюжет по избор.” – коментират още организаторите.

 


Златна грамота за Димана от Клуб „Батик”

Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище спечели златна грамота от конкурса за български деца по целия свят, наречен „Обичаме България”. Той се провежда за втора година, по инициатива на англичанката д-р Барбара Пейдж-Робъртс, и е част от нейния проект The Best of Bulgaria – приложение за Apple и Android, популяризиращо българската природа и личностите, които са позитивната визитка на страната ни пред света.

В конкурса за рисунка „Обичаме България” участваха деца от различни държави, по регламент с поне един родител българин. Те се съревноваваха в три възрастови групи. Жури разпредели платинена и златна грамота във всяка възрастова група, с гласувания във Фейсбук бяха определени останалите награди – сребърни и бронзови грамоти. Инициаторът на това начинание - д-р Барбара Пейдж-Робъртс е консултант по международен маркетинг, британска гражданка, която живее в България от години. В приложението са събрани 420 авторски снимки, направени от 52-ма фотографи в 80 градове и села на страната и подредени в 15 категории, които илюстрират причините, поради които обичаме България. Специален раздел представя и 18 българи, чиито постижения в различни области на науката, спорта, културата и обществения живот са повод да се гордеем. Сред тях са Карл Джераси, Джон Атанасов, Ирина Бокова, Елиас Канети, Теодосий Спасов, Йордан Йовчев, Ралица Василева и др.

 

Три момичета от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище, с ръководител Славка Георгиева, печелят бронзови медали от Световния конкурс за детска рисунка „Малък зограф”- Банско 2014.
Творбите на осемгодишната Ясмин Кърджалиева, на Кристиана Паскалева /10г./ и Бетина Бонева /13г./ са избрани сред стотици други, на деца от близо 30 държави, сред които Египет, Китай, Казахстан, Сърбия, Турция, Унгария, Мексико, Индонезия, Литва, Шри Ланка, Македония, Португалия, Молдова и България.


Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом - Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели награда от Национален ученически конкурс "Куба-далечна и близка", 2014. Тя е отличена в раздел "Приложни изкуства", където са присъдени награди за общо три творби - нейната в техника батик и още две в техники пластика и моден дизайн. Славка Георгиева получава награда като преподавател и ръководител на Клуб „Батик”, който се включи в творческата надпревара с колекция, показваща представата на децата за живота и хората в далечна Куба.

Награди от два конкурса за Клио, Мариела и Клуб "Батик" 12 годишната Клио Хари Глеридис от Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели първо място в ХІ Национален конкурс „Казанлъшка роза” 2014г.  Тя е отличена в направление „Приложно изкуство”, Раздел „Текстил”. През тази година участниците рисуваха на тема: “Приказка за розата”.

Мариела Петкова от Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечели поощрителна награда от Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. Успехът и е значим при 1 500 участници от 17 държави, изпратили рисунки в творческото състезание. Конкурсът за детска рисунка е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2014. Неговата цел е да запази богатите традиции на духовите оркестри и да популяризира творчеството на самобитния композитор Дико Илиев. Творбите на отличените деца се предават на Художествена галерия “Кирил Петров” и зачисляват към фонда на галерията в раздел “Детско изкуство”. Творбите на участниците, класирани на първите 50 места се показват на изложба в експозиционна зала “Кутловица” на дружество на художниците “Тенец” – Монтана.

Много гости, изложба, концерт и награди за юбилея на Клуб "Батик"

20 годишен юбилей на Клуб "Батик" отбеляза Младежки дом - Търговище снощи с голяма изложба и концерт, на които присъстваха Н. Пр. Бунян Саптомо - Посланик на Индонезия, съпругата му г-жа Априлия Саптомо, кметът д-р Красимир Мирев, зам. кметът Емине Якубова, много гости и приятели на клуба. Изложбата „Батик-начин на летене” откриха директорът на Младежки дом Даниела Марчева, ръководителят на Клуб „Батик” Славка Георгиева и скулпторът Илия Иванов, който сподели своите впечатления от нарисуваното през годината като специалист.

В празничния концерт по повод 20 години Клуб „Батик” участваха  „Очарователните рози на архипелага” към Посолството на Индонезия и съставите на Младежки дом. Общият му замисъл бе да покаже един красив диалог между двете култури – индонезийската, родила изкуството „Батик” и българската с нейния многообразен колорит, представен от Балетна формация „Търговище”, Школа за модерен балет „Вега”, Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” и певиците Елеонора Димитрова и Рая Христова.

Посланик Саптомо отправи специален поздрав към творците от клуба и всички присъстващи в залата, подчертавайки още веднъж колко важен е културния диалог между двете държави. По-късно той и г-жа Саптомо връчиха специални грамоти на всички участници в конкурса „Индонезия – природа и култура”.  Децата от клуба получиха  от своя ръководител Славка Георгиева наградите, спечелени през годината от различни други конкурси. Директорът на Младежки дом Даниела Марчева връчи юбилейни грамоти на всеки от възпитаниците на клуб „Батик”, а три  момичета получиха специални отличия – Мариела Петкова – за най-голям принос към творческото израстване на клуба, Илиана Аначкова – за най-успешно участие в конкурси и изложби и Димана Стойчева – за най-активна творческа дейност.

Тържествата завършиха с обща снимка на всички деца, младежи и официалните гости на юбилея.

 

Всички снимки можете да разгледате ТУК

2013 година

 

Три момичета от Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище спечелиха медали от Световния конкурс за детска рисунка Банско 2013. Със сребърен медал е отличена Клио Хари Глеридис. Бронзов медал е присъден на 8-годишната Селин Тунчер. Стефани Иванова има поощрителна награда от конкурса.Две момичета от Клуб „Батик” към Младежки дом са отличени в Националния конкурс „Казанлъшка роза 2013”. В конкурса участваха деца от цялата страна, като организаторите раздадоха награди в няколко направления –лирика, проза, реферати, изящно и приложно изкуство. В Раздел „Текстил”, от общо пет награди, две са за момичета от Младежки дом – Търговище: 1 място: Тони Мирославова Тодорова – 9г. и 3 място: Мариела Мариянова Петкова – 15г.Десетото юбилейно издание на Детския конкурс за бродерия и ръкоделие на Коутс България. В категория „Филц” журито отличи със „Специална награда” 11-годишните Стефани Иванова и Димана Стойчева. Клуб „Батик” бе отличен за цялостна колекция.Клио Хари Глеридис и Димана Стойчева получиха поощрителни награди от конкурса „Аз и театъра”, организиран в рамките на фестивала „Вълшебната завеса”.

 


Две момичета от клуб „Батик” към Младежки дом, с ръководител Славка Георгиева, са отличени на Международния детски фестивал„МЛАДИ ТАЛАНТИ” 2013 организиран от  Национален дворец на децата и образователното министерство. Във втора възрастова група от 11 до 14 години, Илияна Стойкова Аначкова, на 12 год. има награда за „Отлично представяне”. В трета възрастова група от 15 до 18 години в класацията за отлично представяне са избрани само двама участници и първият от тях е Мариела Мариянова Петкова на 15 год., от Клуб „Батик”.

Наградите ще се връчат на 25 април 2013 г. от 11.00 часа в зала Фоайе на Националния дворец на децата, където най-добритефото-творби, участващи във фестивала, ще бъдат подредени в изложба.

 

Oще две награди за Клуб "Батик"

8-годишната Селим Дауд и 15-годишната Мариела Петкова  от Клуб „Батик” с ръководител Славка Георгиева, са отличени с поощрителни награди от националния конкурс по народно приложно изкуство "Лазарка, мома гиздава". Участниците в него са разпределени в две възрастови групи, а допустимите техники на изпълнение са тестяна пластика, керамика, тъкане, апликация, шиене и бродерия, дърворезба и др. В конкурса са представени кукли "Лазарки", лазарски носии, накити, кърпи, кошници; обредни хлябове и обредни кърпи за тях; декоративни  и тъкани пана.
Организатори на традиционния конкурс са образователното министерство и Националния дворец на децата. Той се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.

 

Първи места за Клуб „Батик” от регионалния конкурс „Бог е любов”


Три първи места и едно второ имат възпитаници на Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище от регионалния етап на ХII Национален конкурс „Бог е любов”. Техен ръководител е Славка Георгиева. Три от творбите на момичетата продължават съревнованието на национално ниво.
Конкурсът "Бог е любов" се провежда за пореден път под егидата на Министерството на образованието, младежта и науката. През тази година той е на тема: "Вяра и милосърдие". Конкурсни творби се приемаха в няколко направления: проза (разказ или есе), поезия, рисунка и приложни изкуства.
Възможност за участие имаха ученици от І до ХІІ клас, разделени в шест възрастови групи.

Ето и класирането на момичетата от Клуб „Батик” в раздел: ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА
ІІІ – ІV клас
І място:
Тони Мирославова Тодорова – ІІІ клас, Клуб „Батик” към Младежки дом гр. Търговище;
V – VІ клас
І място:
Клио Хари Глеридис – VІ клас, Клуб „Батик” към Младежки дом гр. Търговище;
ІІ място:
Илияна Стойкова Аначкова – VІ клас, Клуб „Батик” към Младежки дом гр. Търговище;
VІІ – VІІІ клас
І място:
Мариела Мариянова Петкова – VІІІ клас, Клуб „Батик” към Младежки дом гр. Търговище;
Конкурсът се провежда на два етапа – регионален и национален. Заелите първо място ученически произведения от отделните направления и възрастови групи вече са изпратени от Регионалния инспекторат по образованието-Търговище в МОМН, където ще се извърши крайното журиране. Авторите на отличените на първо място творби ще бъдат наградени на тържествена церемония през месец април 2012 г.

 

Клио и Тони с награди от "Малките нашенци"

Две момичета от клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище са отличени в конкурса „Малките нашенци”-Казалък. Първо място в раздел „Приложно изкуство – текстил” печели Клио Хари Глеридис – на 11г., второ място е присъдено на 9-годишната Тони Мирославова Тодорова. Ръководител на творческия клуб е Славка Георгиева.

Конкурсът се провежда по време на емблематичните за  Казанлък „Чудомирови празници” и е посветен на творчеството и живота на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Организатори са Министерството на образованието, Община Казанлък и Общински детски комплекс „Св.Иван Рилски”.

За „Малките нашенци” са получени   1320  рисунки  от  70  града от цялата страна, както и от Българското училище в Братислава/ Словакия/. Жури в състав: Румен Рачев – председател, и членове – Иван Гайдаров и Денница Танева, спазвайки  критериите  за  идея, настроение  и  талантлива  реализация  на  въображението  и  на  веселите  моменти  от  детството  и  юношеството, присъди   99 награди, от които 39 специални и 60 класирани на І,ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории. В раздел „Приложно изкуство – текстил” са присъдени само 4 награди.

 

 

ГАЛЕРИЯ Клуб "БАТИК" 2012-2013

 

 

2012 година

На 1 юни Клуб "Батик" към Младежки дом, откри годишната си изложба, с наименование "Пъстроцветие". Гост в нея бе Христина Христова - студент по стенопис и възпитаник на клуба. Раздадени бяха наградите, спечелени през този творчески сезон от национални и международни конкурси.

ГАЛЕРИЯ

Участие на клуб „Батик” на 235-то Изложение, Търговище - 2012. 
Творческа работилница на клуб "Батик" и приятели по повод Седмицата на Младежката активност

Деца от Клуб „Батик” към Младежки дом - Търговище, с ръководител Славка Георгиева, спечелиха награди от два конкурса, организирани от Националния дворец на децата. Невена Андонова е класирана на първо място в малката възрастова група, раздел „Приложни изкуства на Националния конкурс „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”. Във възрастова група 11-14години е отличена Петя Радославова. В конкурса са участвали творби на изобразителното изкуство по мотиви от творчеството на Ангел Каралийчев.
Седмица по-рано станаха известни  наградените от Международния детски фестивал „Млади таланти”, раздел: „Изобразително, приложно и фото изкуства”. Десетгодишните Димана Стойчева  и Невена Андонова печелят първи места, а 14-годишната Мариела Петкова е класирана на трето място при по-големите. Изявата бе част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2011/2012г.

Бетина Дианова Бонева от клуб „Батик” бе класирана на І място  в ХV национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци”- Казанлък. Второ място спечели  Йоана Стефанова на 11г.

ГАЛЕРИЯ 1

Стефан Палвир Стефанов от Клуб „Батик”, спечели трета награда в националния конкурс за рисунка и есе „Какво знам за Антарктида”. Творческото съревнование бе организирано от Българския Антарктически институт. В раздел „Изобразително изкуство” се включиха 322 деца от цялата страна, 9 от тях са представители на Младежки дом-Търговище. Творбата на Стефан и останалите деца в тази галерия: http://akademika.bg/antarktida/index.php/IMG_5614

Две момичета от клуб „Батик” бяха отличени в Националния конкурс „Моите детски мечти" - 2012, организиран от Националния дворец на децата в София и образователното министерство. В първа възрастова група Стефани Иванова /на 10г./ спечели трето място. Журито класира на второ място в трета възрастова група 11-годишната Илияна Стайкова. Грамота за активно участие в раздел „Приложно изкуство" е присъдена на Клуб „Батик" към Младежки дом - Търговище с ръководител Славка Георгиева.

12-годишната Мирослава Христова от Клуб „Батик” към Младежки дом – Търговище спечели второ място в 8-ия Национален конкурс “Златна есен- плодовете на есента” Севлиево 2011. На Клуб „Батик”, с ръководител Славка Георгиева, е присъден диплом за отлично цялостно представяне в раздел „Приложно изкуство”.

ГАЛЕРИЯ 2

По случай 8-ми март, Клуб "Батик" към Младежки дом - Търговище организира Творческа работилница.

ГАЛЕРИЯ 3

В Младежки дом - Търговище бе учреден първият филиал на Сдружение „Приятели на Индонезия - Нусантара". По повода тук бяха управляващият посолството на Република Индонезия в България Праново Правира Косума и неговата съпруга, председателят на Сдружението д-р Красин Химирски и координаторът му - Евгения Димитрова. Директорът на Младежкия дом Даниела Марчева припомни на присъстващите на тържественото събитие откога датират приятелските взаимоотношения с Индонезия, а именно - от месец май, когато изпълняващият длъжността посланик Ади Хартомо бе в Търговище за „Нощта на музеите" и получи като подарък творба, създадена от децата на клуб „Батик". Тя приветства гостите и изрази удоволставието си от учредяването на първия изнесен филиал на Сдружението в Търговище. „Искрено се надявам, че чрез създаването на този филиал приятелството межу нашите две страни ще се развива и укрепва. Аз високо ценя хилядолетната българска култура и ще направя всичко възможно, за да я популяризирам в Индонезия", заяви Негово превъзходителство Праново Правира Косума. В отговор ръководителят на Клуб „Батик" - Славка Георгиева увери гостите, че за възпитаниците й, както и за обществеността на Търговище, Индонезия и уникалното й изкуство не са никак далечни. Заедно с младите творци от Клуба, те поднесоха подаръци на гостите от Индонезия и Сдружението „Нусантара". Всичките нови членове, сред които културни дейци, художници и любители на индонезийското изкуство батик от Търговище, получиха членските си карти лично от управляващия посолството в България.

След поздрава, който поднесоха децата от ДФА „Шарено герданче" към всички, уважили празничното събитие, последва презентацията на Евгения Димитрова за дейността на Сдружението и филм, разказващ за далечна Индонезия. www.targovishtebg.com

ГАЛЕРИЯ:Сдружение "Приятели на Индонезия"

2011 година

Национален конкурс  „Моите детски мечти” София

VІ-ти Международен конкурс-изложба за детска рисунка
„Слънчевите руни в българските носии и тъкани”-Силистра

Национален конкурс за рисунка и приложно изкуство
„Моите детски мечти”  - София

Национален детски конкурс  на кулинарна тематика
„Рецептите на баба” – София

Международен конкурс „Мал Битолски  Монмартър”-
Македония, Битоля

Чудомириада – гр. Казанлък
Национален конкурс за рисунка „Малките нашенци”

Международен конкурс за детска рисунка
„Тъпан бие, хоро се вие” – Монтана 
в рамките на  Фестивал „Дико Илиев”

Национален конкурс по народно приложно  изкуство
„Лазарка, мома гиздава” - София

Конкурс за рисунка „Звездите на Вълшебната завеса” Търговище

2004 - 2008 година

По значимите изяви на клуба:

2004г.- Авторска изложба на Юлияна Валентинова под наслов: „Цветни сънища”
2005г.- Годишна художествена изложба „Разговор с муза”
2005г.- Международен конкурс в Полша - индивидуална награда на Деница Княжевич
2006г.- Участие в Общински коледен конкурс за картичка и украса „Коледни чудеса”-Лилияна Тодорова – втора награда
2007г.- Общински конкурс за Коледна картичка и украса под наслов:”Коледни чудеса” -Награда за индивидуално представяне на Ирина Антонова
2007г.- Национален конкурс за изобразително и приложно изкуство –гр. Русе- Първа награда на клуба за най-добра колекция
2007г.- Открива Годишна самостоятелна изложба -31 май

2006г.-14-то Биенале на детската рисунка Префектура-в Канагава, Япония-творби на участници от клуба са включени в учебници по изобразително изкуство.

2007г.- Международна детска изложба- Шанкер, Индия.
2007г.- Международен конкурс „Мал битол Монмартър” В Битоля, Македония
Грамота за цялостна дейност на клуб „Батик”,
Грамота за ръководителката Славка Георгиева
Индивидуални отличия: Диплом на Джанан Белгин 
и Диплом на Кристина Кряколова

ЕЖЕГОДНА ГОДИШНА ИЗЛОЖБА НА КЛУБ „БАТИК”
В Младежки дом- Търговище

КЛУБ „БАТИК”
през 2008 година
Изкуството на нашите деца бе представено на:
1. ХХVІІ Световно известен конкурс за детска рисунка
„Мал битолски Монмартър” –република Македония.
Всяка година в Международния конкурс премерват сили хиляди деца от Европа, Индия, Китай и др. Тази година в Международния конкурс взеха участие 520 школи с над 18000 рисунки от 30 държави от Европа и света. Отлично са оценени батик творбите на нашите участници.
Златна палета за Мирослава Христова
Диплом за индивидуално представяне за Десислава 
Здравкова
Диплом за индивидуално представяне за Калина Павлова
Грамота  за клуб „Батик” към Младежки дом- Търговище
Грамота за преподавател –Славка Георгиева
2.Национален конкурс „Моите детски мечти” -София  
Първо място -Александрина Нинова Тодорова 
Първо място- Денислава Галинова Здравкова./вт. възр. гр./
3.От Седмия Национален конкурс „АЕЦ- енергия, природа”- гр.Козлудуй, където участваха над 672 деца, отличена със
Специална награда  е Габриела Добрева
4.Трети Международен конкурс за детска рисунка:
„Слънчевите руни в българските  носии и тъкани”-гр.Силистра, организиран под патронажа на Европейския комисар Меглена Кунева. Сред многобройните участници, с награди са:
Първо място-Денислава Христова Маркова-Грамота, Плакет  
Мариела Мариянова Петкова, 
Лилияна Тодорова Миланова, 
и награда за цялостна колекция -на рък. на клуба Славка Георгиева.
5. Национален конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка, мома гиздава”-гр.София
Втора награда - Пламена Галинова Здравкова.

6.Конкурс за плакат „Вълшебната завеса” 2008г.
- второ място бе  присъдено на Лилияна Тодорова Миланова.
7.Международен конкурс за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”
гр. Монтана
Мариела Мариянова Петкова –Грамота и предметна награда
Пламена Даринова Христова – Грамота и предметна награда

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2024

design compaskom©.