Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

Всеки може да лети в Клуба по авиомоделизъм към Младежки дом

За два месеца от съществуването на Клуба по авиомоделизъм към Младежки дом – Търговище, участниците изработиха 5 различни модела. Вече започна работата по три нови класа, в които моделите са състезателни. Ръководител на клуба е заслужилият майстор на спорта Николай Николов - Европейски шампион за 2010 година в дисциплина "Свободнолетящи модели" и шести в света за 2011г.

„Започнахме работа с 8 деца от втори до осми клас. В момента в клуба участниците са 15, като сред тях има и момиче. Първото, което направиха при мен, бе да сгънат хартиени ракетки, за да видя до колко са внимателни при работа и да ги запозная с най-проста аеродинамика” – разказа Николай Николов. – „Следващият модел бе отново хартиен, но включваше техника на рязане. С него показахме отделните части на самолета и отново стигнахме до аеродинамиката. Другият момент беше да започнат да намират центъра на тежестта на модела. Това е главна част от дизайна и изработката му. Следващите стъпки - създаване на малък и голям депронов модел, които включват и дървени части. Те са по-масивни – от 15 до 50см., с по-добри летателни качества. Участниците получиха информация за какво служат движещите се части на модела. След това преминахме към състезателни модели HLG, с които се състезават както деца, така и възрастни. Те са вече готови за градски и национални състезания.”

Следващите модели, които ще изработят участниците в Клуба по авиомоделизъм към Младежки дом са в три нови състезателни класа.

„Част от децата започнаха да работят по скоростни авиомодели „Тренкорд”. С друга част правим планерен авиомодел клас F1H. Той се изтегля с въже във въздуха и преминава във свободен полет – класиката в авиомоделизма” – разказа още Николай Николов. – „С няколко от останалите момчета вече работим модел с гумен мотор клас Р-30. Характерното за него е, че е с дължина и ширина не повече от 30 инча. Предстои ни с по-големите да започнем таймерен модел, който се извежда във въздуха с двигател с вътрешно горене. Двигателят работи 10 секунди и след това моделът преминава в свободен полет. Това е един от най-новите класове в света.”

Още снимки можете да разгледате ТУК

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2022

design compaskom©.