Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

Омагьосващо "Конче Вихрогонче" представи на сцена Балетна формация "Търговище" за своя юбилей

Много класическа красота, стил и ефирност завладя съвсем неусетно зрителите на спектакъла "Конче Вихрогонче" и ги потопи в магията на балетното изкуство. Поводът бе  50 години от създаването на Балетна формация "Търговище", към Младежки дом-Търговище - състав с много сериозни традиции и творческо минало.

Класическото произведение по приказка на Пьотър Ершов и музика на Цезар Пуни бе представено на сцената на драматичния театър в града с много изящество, плам и настроение. На сцената излязоха танцуващи деца и младежи на възраст от 5 до 19 години, настоящият състав на  Балетна формация "Търговище", с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.

Подобен тип балетен спектакъл е правен в Търговище за последно преди близо 30 години. Като цяло в страната изключително рядко се поставят класически балетни спектакли, които да се изпълняват от самодейни състави.

Въпреки трудното време и епидемиологичните ограничения, които пречат на нормалния работен процес в залата, момичетата от Балетна формация "Търговище" и техните ръководители Севдалина Стойчева и Мариам Макарнаян, вложиха много желание и усилия, за да сбъднат мечтата, наречена "Конче Вихрогонче".

Адаптацията и режисурата са на доц. д-р Желка Табакова, хореографията на д-р Бонка Матова и доц. д-р Желка Табакова. Костюми - Лиляна Пантелеева, Мариана Петрова и Спортлайн. Музикална обработка - Живко Марев. Ръководител и педагог-хореограф  - Севдалина Стойчева, Доайен - Мариам Макарнаян.

Премиерата на юбилейния спектакъл беше много вълнуваща за всички, за участници, за зрители, за целия екип, стоящ зад създаването на спектакъла.

"Когато преди 50 години в читалище "Напредък" в Търговище е сформирана първата балетна група, едва ли някой си е давал сметка какъв път предстои. Труден, но и толкова вълнуващ и интересен. Днес сме щастливи, че успяхме да съхраним и да развием най-доброто създадено като традиции от тези преди нас. Тук е мястото да отдадем още веднъж заслуженото признание на основателката на балета, която продължава да работи в залата и днес - г-жа Мариям Макарнаян и на тази, която достойно продължава пътя й - Севдалина Стойчева" - каза директорът на ЦМДИ Даниела Марчева и добави - "Последните 16 години от славната история на класическия балет в Търговище са свързани с Младежкия дом и неговия екип. Заедно с десетките деца преминали през балетната зала през тези години ние се учехме: Рисувахме красота, Докосвахме с любов, Превръщахме душите си в полет - това са само част от заглавията на концертите, които представяхме пред вас, нашата публика. Огромна благодарност на всички, които са ни помагали през годините, на родителите, за тяхната настойчивост и разбира се на всички малки и вече пораснали балеринки."

Поздрави към всички деца и младежи на сцената и техните ръководители отправи и кметът д-р Дарин Димитров. Той си припомни колко бързо са минали 5 години, "от както бяхме тук и отново просълзени аплодирахме красотата на сцената". Кметът сподели още, че е бил очарован от толкова много красота и доброта и нарече балетната формация "Един малък Балшой театър".

Първи отзиви на страницата на Младежки дом:

Мария Марчева: "Изпълнен с емоции, усмивки, прекрасни танци от вдъхновените деца на Търговище! Истинска наслада за душата! Благодаря, че ви има!"

Дарина Христова: "Браво!Чудесен концерт!"

Марияна Хаджиева: "Красота от сцената! Вълнуваща! Поздрави за всички, които са част от сътворяването и!"

Валери Симеонов: "Магията на балета беше в Търговище!"

Днес от 18.30ч. е следпремиерното представление на "Конче Вихрогонче", ограничени пропуски за закъснелите почитатели на балетното изкуство ще има на входа на Драматичния театър.

Две големи галерии със снимки можете да разгледате ТУК и ТУК.

 

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2023

design compaskom©.