Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

Три еко инициативи организира МИКЦ-Търговище

През ноември Младежкият информационно-консултантски център в Търговище организира три еко инициативи, реализирани по повод Европейска седмица на младежка активност. Те бяха част от проект “МИКЦ – Търговище – в подкрепа на младите хора“, който се финансира от Министерство на младежта и спорта по Националната програма за младежта и се изпълнява от Сдружение «Мисионис» и Младежки дом, в партньорство с Община Търговище.

Последната от тези три инициативи бе почистване и облагородяване на младежката зона пред сградата на ЦМДИ, където се намира МИКЦ-Търговище. Включиха се 15 младежи, активно участващи в много от дейностите на центъра. На следващия ден бяха поставени три нови пейки и две кошчета за отпадъци със средства по проекта.

Седмица по-рано МИКЦ-Търговище организира пешеходен излет до х.Младост и древния „Мисионис” край Търговище. В него се включиха 10 младежи, обичащи природата. Осигурен бе транспорт до местността „Парка”. След това младежите изминаха пеша разстоянието до х.Младост. Част от тях участваха за първи път в такъв пешеходен преход. Последва изкачване до древната крепост „Мисионис” и разглеждане на останките от крепостните стени, двете големи базилики и богаташкия квартал.

Третата дейност бе финализиране на еко инициативата за  събиране на капачки в рамките на националната кампания с екологична и социална насоченост „Капачки в действие”. По идея на МИКЦ-Търговище се включиха много младежи, посещаващи центъра; участници в извънкласни форми в Младежки дом-Търговище и техните родители. Голям бе приноса на ОУ „Г.С.Раковски” с.Голямо Ново, които събраха и изпратиха в МИКЦ-Търговище две туби пълни с капачки. В инициативата с голяма готовност се включи и Кафе „Елена”. Събрани бяха над 20кг. пластмасови капачки. И след приключването на проекта инициативата ще продължи в Младежки дом-Търговище.

В рамките на същия проект, през пролетта МИКЦ-Търговище организира за  Световните дни на младежка активност два конкурса. Първият премина под мотото „Колкото повече, толкова повече”.  Целите му - да се даде възможност за изява на младите хора, да се провокира творческата им мисъл и въображение, да се стимулира гражданската им активност. Вторият конкурс – „Еко-фантазии” целеше да провокира творческото  мислене на младежите към артистично рециклиране на ненужни вещи или материали и отново да даде възможност за изява.

През лятото бяха организирани Клубове по интереси. По повод 12 август – Международния ден на младежта, МИКЦ-Търговище  осъществи голям хепънинг с име „Слънце в очите ти”. Над 50 фотографии на 12 автори бяха подредени във фотоизложба на въже. Творческите ателиета на открито дадоха възможност на участниците да се запознаят с различни приложни техники, да рисуват и да изработват предмети със своите ръце. С помощта на доброволци от Клуб „Батик” към Младежки дом, бяха представени няколко техники с акварел, пастели и темпера.  Древната техника „ебру” също се оказа много интересна за присъстващите, а особено забавно за всички бе изработването на вълнени сапунчета в техника „плъсти”. Имаше още ателиета по танци и по авиомоделизъм.

 

 

При голям интерес премина инициативата "Слънце в очите ти " на МИКЦ-Търговище

Във весел празник с много музика, фотографии, рисуване, танци, летящи самолети и пръскане с вода се превърна инициативата “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ”. Тя бе организирана по повод 12 август – Международния ден на младежта от Младежки информационно-консултантски център-Търговище /МИКЦ-Търговище/ и Младежки дом-Търговище.

Над 50 фотографии на 12 млади автори бяха подредени във фотоизложба, също носеща име “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ”. Тя бе окачена с щипки, на въже, в оформения кът за отдих и общуване, в началото на обновената централна зона в Търговище. Имената на участниците във фотоизложбата са - Мариян Михайлов, Антонио Балабанов, Мартина Маринова, Севинч Ахмед, Димана Стилиянова Стойчева, Стефан Димов, Станимира Радославова, Ивана Радославова, Петя Петрова, Даяна Иванова, Симона Алексиева и Диляна Стойчева. Те изпратиха своите фотографии по обявената от МИКЦ-Търговище тема през последния месец.

Хепънингът, посветен на Международния ден на младежта, събра много млади хора, деца и родители, които се включиха с желание и много страст в предвидените инициативи. Творческите ателиета на открито дадоха възможност на участниците да се запознаят с различни приложни техники, да рисуват и да изработват предмети със своите ръце. С помощта на доброволци от Клуб „Батик” към Младежки дом, бяха представени няколко техники с акварел, пастели и темпера.  Древната техника „ебру” също се оказа много интересна за присъстващите, а особено забавно за всички бе изработването на вълнени сапунчета в техника „плъсти”. Водата бе водещ елемент във всяка от показаните техники.

В ателието по танци, младежи от Балетна формация „Търговище”, показваха стъпки и пози от класическия балет на присъстващите. Участниците бяха на възраст от 3 до 33 години.

В ателието по авиомоделизъм, доброволците от Клуб „Аероелит” демонстрираха как се изработва модел, който би могъл да участва в състезания по авиомоделизъм, а след това няколко самолета полетяха наоколо.

Усмивките на участниците в хепънинга бяха фотографирани и подредени в самостоятелна галерия на страницата на МИКЦ-Търговище във Фейсбук.

Инициативата е част от проект “МИКЦ – Търговище – в подкрепа на младите хора“, който се финансира от Министерство на младежта и спорта и се изпълнява от Сдружение «Мисионис» и Младежки дом, в партньорство с Община Търговище.

 

Всички снимки от инициативата можете да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ

Клубове по интереси организира МИКЦ-Търговище

Летни клубове по интереси бяха организирани в рамките на дейност „Свободна зона”  по проект “МИКЦ – Търговище – в подкрепа на младите хора“, който се финансира от Министерство на младежта и спорта и се изпълнява от Сдружение «Мисионис» и Младежки дом, в партньорство с Община Търговище.

В творческия клуб по приложни изкуства младежи рисуваха в няколко техники и създаваха бижута от хербаризирани цветя и специална арт-смола. Ръководител на клуба бе Славка Георгиева.

В клуба по танци, с ръководител Севдалина Стойчева, през юли и август деца и младежи имаха възможност да научат основни танцови стъпки и позиции, характерни за класическия балет.

В клуба по авиомоделизъм младежи учиха основите на аеродинамиката и лепиха модели на самолети, под ръководството на з.м.с. Николай Николов.

Във фоайето на Младежки дом запалени любители на тениса на маса имаха възможност да премерят сили.

 

МИКЦ-Търговище стартира младежката инициатива “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ” по повод 12 август – Международния ден на младежта.

Обичате ли да снимате?!
Обичате ли да сте сред усмихнати хора?!
Търсите ли позитивното у човека до вас?!
Изпратете ни свои фотографии на тема “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ”. Най-добрите от тях ще подредим в изложба на въже в централния парк по повод Международния ден на младежта -12 август!
Приемаме вашите снимки на е-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Напишете трите си имена, е-mail и телефон за контакт. Крайният срок е 3 август.

Изложбата ще бъде подредена по време на хепънинга на открито който ще бъде организиран от Младежкия информационно-консултантски център по повод  Международния ден на младежта. Той ще се състои на 12 август и ще включва «Работилничка за малки и големи». На определено място в централния парк деца, младежи и родители ще могат да се запознаят с различни техники на ръчно творчество. 
Предвиждаме да фотографираме усмивките на участниците в хепънинга и да ги подредим в самостоятелна галерия.
Инициативата е част от  проект “МИКЦ – Търговище - в подкрепа на младите хора“, който се финансира от Министерство на младежта и спорта и се изпълнява от Сдружение „Мисионис” и Младежки дом, в партньорство с Община Търговище.

Информационен ден за „Еразъм+” и други европейски и международни програми

Младежки информационно-консултантски център – Търговище и Областният информационен център – Търговище организираха днес информационна среща по повод Европейската младежка седмица, която се отбелязва с различни инициативи в цялата страна от 3 до 10 май.


Основната цел на срещата бе повишаване на информираността на младите хора за възможностите на ЕС и въвличането им в обществените процеси, като активни и критични граждани. 
25 младежи, на възраст 15-19 години, бяха запознати с възможностите, които предлагат европейските програми "Еразъм+", ОП „Наука и образование“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“ за тяхното личностно и професионално развитие. Раздадени бяха информационни материали.


Седмото издание на Европейската седмица на младежта (ЕСМ 2015) се отбелязва в цяла Европа в периода между 3-ти и 10-ти май 2015г. и включва събития и дейности, организирани във всичките 33 страни, участващи в програмата на Европейския съюз "Еразъм+".


Организатор на инициативата в България е Центърът за развитие на човешките ресурси, а основни партньори саМинистерство на младежта и спорта, бенефицентите по Програмите "Еразъм+" и Национална програма за младежта 2011-2015Община Варна - Европейска младежка столица 2017 и Представителството на ЕК в България.
Темата на ЕСМ 2015 е "Отключване на потенциала на младите хора: участие на младежите в трудовия живот и в обществото като цяло". Тази тема подчертава колко е важно да се предостави възможност на младежите да се включат и да бъдат активни във всички аспекти на обществото.


Основна цел на Седмицата е да запознае младежите с възможностите, които ЕС им предоставя чрез Програма „Еразъм+“, както и чрез други свои инициативи за личностно и професионално развитие.


В България повече от 60 организации и институции участват в дейностите по Седмицата. Българските младежи, желаещи да се включат в планираните над 70 събития в цялата страна, могат да посетят сайта на Седмицата www.youthweek.eu, който съдържа календар с информация за всяко събитие.


ЦРЧР ще се включи в Европейската седмица на младежта с Дни на отворените врати и с участие в мащабно събитие на 9 май в Южния парк в София, където ще бъдат популяризирани инициативите на ЕС Европас и Еврогайдънс, координирани на национално ниво от ЦРЧР.


На 6-ти май в Брюксел комисар Наврасис ще бъде домакин на дебат на високо равнище, който ще се фокусира върху темите на ЕСМ 2015. Събитието ще приключи с церемония по връчването на награди на проекти, подкрепени от програмите "Младежта в действие" и "Еразъм+" във всички държави участващи в програмите.


Като част от "YO!Fest", организиран от Европейския младежки форум, на еспланадата пред сградата на Европейския парламент в Брюксел на 6-ти май Европейската комисия ще открие изложба, представяща всички номинирани за награда проекти.


Европейската комисия ще бъде и домакин на конференция в Брюксел, свързана с продължаващия структурен диалог на ЕС в областта на младежта.

 

 

Конкурсът „ЕКО-ФАНТАЗИИ” завърши с изложба и награди

Конкурсът „Еко-фантазии”, организиран от Младежкия информационно-консултантски център и Младежки дом – Търговище завърши с награди и музикални поздрави към всички участници.

Подредена бе изложба на всички творби, участващи в инициативата. Малко по-късно в концертната зала на Младежки дом започна награждаването на победителите, което бе съпроводено с изпълнения на Инструментално студио „Илиев”, с ръководител Илия Илиев, Модерен балет „ВЕГА”, с гл. худ. ръководител Марианна Савова итанцовата група на Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”, с ръководител Анжела Георгиева.

Интересът към четвъртото издание конкурс „Еко-фантазии” и тази година беше много голям – включиха се 14 колективни и около 100 индивидуални участника - от 7 училища и Обединен детски комплекс. Получените над 100 творби бяха създадени с много майсторство, сръчност, въображение и мисъл за опазването на природата.

32 бяха наградите, които раздадоха организаторите – за най-оригинална еко-идея и за висока художествена стойност. При колективните участници, за най-оригинална еко-идея бяха отличени екипи на Първо СОУ „Св.Седмочисленици”, II СОУ „Проф. Никола Маринов” и два екипа на IV ОУ „Иван Вазов”.

При индивидуалните участници, в трите възрастови групи, с награди си тръгнаха 28 момичета и момчета от Обединен детски комплекс-Търговище, Помощно училище „Д-р П.БЕРОН”, от Първо ОУ „Христо Ботев”, Трето ОУ „П.Р. Славейков”, Четвърто ОУ „Иван Вазов”, Второ СОУ „Проф. Никола Маринов” и от ОУ „Г.С.Раковски”-с. Голямо Ново - Ателие „Амалипе”.

Целият протокол можете да видите ТУК.

Конкурсът „Еко-фантазии”, се организира от Младежкия информационно-консултантски център и Младежки дом – Търговище. С него участниците и инициаторите  отбелязаха Световните дни на младежка активност и Седмицата на Земята. Целта - да бъде провокирано творческото  мислене на младежите към артистично рециклиране на ненужни вещи или материали и да се даде възможност за изява.

Конкурсът е част от проект „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора”, който се изпълнява от Сдружение „Мисионис”, Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище по Национална програма за младежта 2011-2015, Подпрограма 1: „Развитие на мрежата от Младежки информационно-консултантски центрове /МИКЦ/”. Финансира се от Министерство на младежта и спорта.

Снимки от награждаването можете да видите ТУК.

 

 

По повод Световните дни на младежка активност
и Седмицата на Земята
Младежки информационно-консултантски център – Търговище
и Младежки дом - Търговище
организират:
КОНКУРС: "ЕКО-ФАНТАЗИИ"
Кога?- от 23.02.2015г. до 16.04.2015г.
Кой? - Колективни участници – класове или групи ученици
Индивидуални участници - от 1-ви до 4-ти клас, от 5-ти до 8-ми, и от 9-ти до 12-ти клас
Какво? - Творби, създадени предимно от отпадъчни или използвани стари материали. Не е желателно закупуването на нови като – пластмасови чашки и чинийки, торбички и др. и използването им за създаването на проектите.
Допуска се използването на природни материали.
Къде?- Приемаме творбите в Младежки информационно-консултантски център
(Младежки дом, на  4ет.) до 16.04. 2015г.
Жури ще избере най-добрите според оригиналността на вложената идея, творческия подход, екологичния подход, изпълнението и пр. Отличените творби ще бъдат подредени в изложба а авторите им ще получат наградите си на специално тържество, посветено на Световните дни на младежка активност и Седмицата на Земята в края на месец април.
Инициативата е част от проект: „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора”, който се изпълнява от Сдружение „Мисионис”, Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище по Национална програма за младежта 2011-2015, Подпрограма 1: „Развитие на мрежата от Младежки информационно-консултантски центрове /МИКЦ/”. Финансира се от Министерство на младежта и спорта.
На страницата на „Еко-фантазии” във  Фейсбук можете да откриете много споделени идеи, които да ви вдъхновят!
Целта на конкурса е да популяризира важността на рециклирането сред младите хора, да провокира творческо мислене и да създаде възможност за изява.
РЕЦИКЛИРАЙ И СЪЗДАВАЙ ЕКО-ФАНТАЗИИ !!!
За повече информация: тел. 0601 6-57-19 
Направете непотребното – потребно!

Резултати от  конкурса за творчество „Колкото повече, толкова повече”

 

Младежкият информационно-консултантски център в Търговище и Младежки дом-Търговище  обявиха резултатите от конкурса за творчество „Слово и багра”, който премина под мотото „Колкото повече, толкова повече”. Той се реализира като част от дейностите по проект „МИКЦ – Търговище – в подкрепа на младите хора”, изпълняван от сдружение „Мисионис” в партньорство с Младежки дом и Община Търговище и  финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за младежта. Конкурсът бе посветен на Световните дни на младежка активност.


„Чрез конкурса за творчество „Колкото повече, толкова повече” се стремим да дадем възможност за изява на младите хора от града – да провокираме творческата им мисъл и въображение, да стимулираме гражданската им активност. Една от основните задачи, които си поставяме, е темата да бъде интересна и в същото време актуална на случващото се в европейски мащаб. 2015 година е обявена от Европейския съюз за година на развитието. А това означава знание, сътрудничество, подкрепа. Докато живеем всеки за себе си, трудно ще имаме успех. Само с общи усилия можем да постигнем промяна, да имаме растеж и по-добро бъдеще! Ето защо за тема на конкурса избрахме едно мото, което всички знаем и свързваме с любимия герой Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече!” – сподели един от организаторите Петя Станиславова.


Членове на журито в раздел „Литература” бяха Радослав Черкезов – журналист, автор на телевизионни предавания, дългогодишен член на журито; Венета Ковачева – специалист по български език и литература, дългогодишен преподавател и Петя Станиславова – част от екипа на ЦМДИ и на МИКЦ – Търговище. В раздел „Изобразително изкуство” награда присъдиха Славка Георгиева – ръководител на Клуб „Батик” и Диляна Стойчева – от МИКЦ-Търговище.


В раздел „Литература”, в първа възрастова група 8 - 9 клас , журито присъди:
Поощрителна награда за Владимир Галинов Петров – 9 клас, I СОУ
Поощрителна награда за Симона Цветелинова Стефанова – 8 клас, I СОУ
Трето място - Марчела-Василена Димитрова Димитрова – 9 клас, I СОУ
Трето място и за Йоана Станиславова Стоянова – 9 клас, I СОУ
Второ място е Десислава Борисова Георгиева – 8 клас, II СОУ

Втора възрастова група 10 – 12 клас:
Поощрителна награда за Лилия Иванова Драганова – 10 клас, I СОУ
Поощрителна награда за Светла Николаева Петрова – 11 клас, ПГИЧЕ
Трето място за Елис Мехмедова Нуриева – 11 клас, I СОУ
Трето място и за Мерал Хакъ – 11 клас, II СОУ
Второ място за Станимира Радославова Иванова – 12 клас, I СОУ
Първа награда за Йоанна Красимирова Андонова – 12 клас, I СОУ
Първа награда и за Дилян Димитров Димитров – 12 клас, I СОУ


В раздел „Изобразително изкуство” журито присъди Първа награда на деветокласника Георги Росенов Дросев от Второ СОУ «Проф. Никола Маринов»
Други награди в раздела не се присъждат.

В музикалната програма своя поздрав към участници и гости представиха Фернандо и Йоана от класа по пиано на г-жа Иванка Иванова и деца и младежи от класа по китара, с ръководител  Илия Илиев.

Всички снимки можете да разгледате тук - ГАЛЕРИЯ

2015 година е обявена от Европейския съюз за година на развитието. Целият ни съзнателен път и прогресът на света е свързан със стремежа ни да вървим напред, да се развиваме. А развитието означава знание, сътрудничество, подкрепа.

Докато живеем всеки за себе си, трудно ще имаме успех. Само с общи усилия можем да постигнем промяна, да имаме растеж и по-добро бъдеще!

Колкото повече от себе си даваме на другите, толкова повече ще постигнем хармония и благополучие – със света около нас, с приятелите.

„Колкото повече – толкова повече” е казал Мечо Пух от прекрасната книжка на Алън Милн.

Център за младежки дейности и инициативи и МИКЦ – Търговище

О Б Я В Я В А Т

КОНКУРС ЗА ТВОРЧЕСТВО

„СЛОВО И БАГРА”

Тема:

„Колкото повече,толкова повече!”

I раздел – ЛИТЕРАТУРА

- за есе / съчинение

II раздел – ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

- за рисунка / плакат

ЦЕЛИ НА КОНКУРСА:

- да провокира творческата мисъл и въображение

- да стимулира гражданска активност

- да даде поле за изява на нови таланти

РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА:

Право на участие имат всички ученици от VIII до XII клас

Оценяването ще бъде извършено в 2 възрастови групи:

I възрастова група VIII-IX клас

II възрастова група X-XII клас

Литературните творби да бъдат до 3 печатни страници.

Формат на картините – неограничен

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ:

13 март 2015г.

Адрес:

гр. Търговище, 7700

ул. „Христо Ботев” № 10

Младежки дом, III етаж

e-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

тел. 0601/6-51-74

* * *

Всеки участник да напише трите си имена, училище, клас и телефон за връзка

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:

- качество и оригиналност

на текста

- стил

- идеи и символика на картината

Литературните и художествените творби ще се оценяват от компетентно жури.

Отличените в двата раздела на конкурса ще получат грамоти и предметни награди за съответната форма на творчество.

Заключителният етап на конкурса и награждаването

ще се състоят през месец април.

Конкурсът се реализира като част от дейностите по проект „МИКЦ – Търговище – в подкрепа на младите хора”, изпълняван от сдружение „Мисионис” в партньорство с Младежки дом – Търговище и Община Търговище и се финансира от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за младежта /2011 – 2015 г./

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Започнаха срещите в Клуба по журналистика


Клубът по журналистика, продължаващ дейността си в рамките на проект „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора”, събра на първа среща млади хора с интерес към писането и към работата на съвременните медии. Треньор в клуба е Антоанета Марчева – кореспондент на в. „Труд” и член на Сдружение „Мисионис”.

„Журналистиката е трудна професия, вие познавате лъскавата й страна, аз искам да ви покажа истинската й същност,  да ви науча да отстоявате позициите си и да бъдете смели.” – сподели тя с младежите.

Достатъчно теория и повече практика ще бъдат включени в обучението, младежите ще имат възможност да се запознаят с работата на важни за обществения живот институции и да отразяват реални ситуации.

Проект: „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора” се изпълнява от Сдружение „Мисионис”, Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище по Национална програма за младежта 2011-2015, Подпрограма 1: „Развитие на мрежата от Младежки информационно-консултантски центрове /МИКЦ/”. Финансира се от Министерство на младежта и спорта.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За израстването и сексуалността разговаряха в открита приемна на МИКЦ-Търговище


Първата открита приемна в рамките на проект „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора”  бе на тема „Сексуално и репродуктивно здраве”. Тя се състоя в I СОУ „Св.Седмочисленици”– Търговище. С младежи от училището разговаря  д-р Райна Жейнова – педиатър и консултант по проекта. Тя им показа учебен филм по темата и обсъди с тях рисковите ситуации за получаване на полово предавани болести. Разговорът продължи с това какво е СПИН и какво е ХИВ, как се предава вирусът и какъв е най-сигурния начин за предпазване от болестта.

Младежите имаха въпроси свързани с различните начини за предпазване от бременност. Д-р Жейнова коментира с тях необходимостта от осъзнаване на собствените нужди и желания, както и тези на партньора в етапа на израстване и търсене на контакт с другия пол.

Проект: „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора” се изпълнява от Сдружение „Мисионис”, Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище по Национална програма за младежта 2011-2015,Подпрограма 1: „Развитие на мрежата от Младежки информационно-консултантски центрове /МИКЦ/”. Финансира се от Министерство на младежта и спорта.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"МИКЦ-Търговище - в подкрепа на младите хора"


Екипът на Младежки информационно-консултантски център-Търговище организира официално представяне на проект „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора” в камерната зала на Младежки дом-Търговище.

Проект „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора” се изпълнява от Сдружение „Мисионис” и Младежки дом-Търговище, в партньорство с Община Търговище по Национална програма за младежта 2011-2015, Подпрограма1: „Развитие на мрежата от Младежки информационно консултантски центрове /МИКЦ/”. Финансирането се осъществява от Министерство на младежта и спорта.


Ръководителят на проекта Даниела Марчева представи основните дейности по проекта и екипа, който ще работи по него в продължение на 11 месеца. Присъстваха представители на училища, на отдели в Община Търговище, на Детска педагогическа стая и Комисията за борба с противообщиствени прояви, журналисти.

Младежки информационно-консултантски център - Търговище функционира от 2007 година като един от 8-те пилотни младежки центъра в страната. И през тази година МИКЦ-Търговище ще продължи да предоставя безплатни информационни /всеки работен ден/ и консултантски услуги /четири дни в седмицата, вечер/.

Грета Тошева /психолог по проекта/:
„Работя основно с деца и техните млади родители, а също и по проблеми на партньорските взаимоотношения в млади семейства. Детето довежда родителите си в кабинета, но основната работа е това, което трябва да свършим с тях. Днешните млади родители са всъщност децата на прехода. Децата, които израснаха в безвремието, в кризата на ценности, често в разклатени български семейства, децата наследили в много случаи недостатъчно успешен стил на родителстване. Аз съм готова да помогна на всеки, който иска да израства заедно с децата си, да се променя, да бъде гъвкав и да търси начин да бъде по-успешен родител.”

Марина Маринова /психолог по проекта/:
„Въпреки годините си, младежите с които работя, имат ниска емоционална култура, не знаят какво да правят с емоциите и чувствата си. Това довежда до конфликти в семействата, до социална изолация. По време на консултациите работя за повишаване на тяхната емоционална култура, което да доведе до по-добро себепознание и реализация в социалната среда, в която живеят.”


Антоанета Марчева /журналист, ръководител на Клуб по журналистика по проекта/:
„В предходния курс по журналистика се занимавахме с теория и практика на журналистиката, посетихме много места и учерждения, където тинейджърите нямат достъп, включително и ромската махала в Търговище, за да им покажа какво всъщност означава да си с нисък шанс за реализация и колко труд е нужен, за да успяваш. Много се радвам че, няколко от младежите вече учат журналистика и PR. Предишния курс беше голям емоционален празник лично за мен, изключително интелигентни деца, надявам се отново да мога да се срещна с такива младежи. Но в клуба имат място и тези, които не са ориентирани и все още търсят своето място.”

Никола Станчев и Цветелина Христова от Центъра за регионално развитие разказаха за три от предстоящите обучения, по които ще бъдат обучители. За останалите подробности дадоха д-р Елена Маринова и Даниела Марчева.

Предвидени са четири еднодневни и четири двудневни обучения на теми: „Кандидатстване и изпълнение на проекти по структурните фондове на Европейския съюз”, „Лидерство – лидерски компетенции”, „Екипност – екипна и личностна ефективност. Работа в екип. Роли и отговорности в  екипа”, „Ролята на младите хора при формиране на местната политика”,  „Управление на гнева и контрол на агресията”, за младежки работници.  Ще бъдат проведени и „Обучителни тренинги в социални умения” за млади хора с проблеми в себеизразяването.

Проект „МИКЦ-Търговище – в подкрепа на младите хора” включва и Свободна зона, която е място за изява на таланта, еко-инициативи и конкурси. 12 август – Международния ден на младежта ще бъде отбелязан с инициативата „Слънце в очите ти”. Ще бъде обявен фотографски конкурс, който ще бъде последван от изложба на въже и хепънинг на открито в центъра на града. Те ще бъдат съпътствани с тематични работилници за рециклиране на непотребни вещи и предмети и запознаване с различни творчески техники.  При подобна инициатива на МИКЦ-Търговище през 2012г. в предвидените дейности участваха над 15 млади автори и над 200 младежи.

На Световните дни на младежка активност ще бъдат посветени два конкурса – за есе, на тема свързана с активността на младите хора и  участието им в обществения живот и с конкурс „Еко-фантазии”, акцентиращ върху позитивни екологични нагласи, свързани с опазването на природата и рециклирането на отпадъци.

По повод Европейската седмица за младежка активност са предвидени еко-инициативи, свързани със засаждане на дървета и облагородяване на пространства, където се събират млади хора. В рамките на Свободната зона по проекта е предвиден още летен творчески клуб за млади хора, който ще включва различни артистични занимания.

-----------------------------------------------------------------

 

110  години от създаването си отбеляза  ОУ „Г.С.Раковски” - с.Голямо Ново със съдействието на МИКЦ-Търговище и Младежки дом-Търговище. На сцената излязоха съставите, работещи в училището и тези на Младежки дом - Модерен балет „ВЕГА”, Балетна формация „Търговище”, формация „Тодоров”, и Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”.

Ромски и български фолклор, модерен и класически балет и групови и индивидуални вокални изпълнения зарадваха публиката. Много от децата и младежите в нея за първи път излизаха от затворената селска среда, почти всички се докоснаха за първи път до балетното изкуство с този концерт.

В училище „Г.С.Раковски” учениците са изцяло от ромския етнос. Този съвместен концерт бе добра възможност да излязат от затвореността, в която живеят, да покажат какво могат на сцената на Младежки дом и да общуват със свои връстници от Търговище, които също пеят и танцуват.

Участници и гости получиха информация за дейността на МИКЦ-Търговище, с преподаватели от училището бе обсъдена възможността за бъдещи съвместни инициативи.

 

 

 

 

МИКЦ – Търговище организира засаждането на пет дървета


Доброволци от Младежкия информационно-консултантски център в Търговище, ученици от I ОУ „Христо Ботев” и служители на общинска фирма „Флора” започнаха създаването на еко-кът пред сградата на Младежки дом – Търговище. Инициативата е посветена на Европейските дни на младежка активност и се реализира в рамките на проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“.

Вече са засадени четири чинара, едри фиданки, предстои засаждането на още едно иглолистно дърво и поставянето на пейки. За целта ландшафтният архитект на Община Търговище изработи план за разположение на дървесните видове и заедно с представители на МИКЦ – Търговище избра дръвчетата от разсадници в региона. Младежи-доброволци, екипът на МИЦ и служители на общинска фирма „Флора” се включиха в еко-инициативата, целяща да активизира млади хора от града да участват в дейности, полезни за общността.

Специалистите показаха на младите хора всяка една от стъпките, необходими за засаждане на дървесен вид. Отговаряха на въпроси на учениците за това какви видове са подходящи на място като това, където има голям поток автомобили, замърсяващи въздуха; защо есента е най-подходящият сезон за залесяване; как трябва да се подготви дървото за засаждане; как се поставя в предварително изкопаните дупки и корените му се затрупват с мека пръст; колко поливане е нужно, за да оцелее. Младежите с желание прехвърляха пръст с лопатите, а след това поляха всяко от дръвчетата.

„Чрез инициативата искаме да стимулираме участието на млади хора като доброволци в екологични и други полезни за общността дейности.  Засаждайки със своите ръце дръвчетата, те се ангажират също с опазването им. От създаването на МИКЦ-Търговище ние акцентираме върху различни екологични инициативи, защото смятаме, че екологичното възпитание на младите хора е нещо, на което трябва да се набляга и вкъщи и в училище и при нас, където те идват водени от интерес” – коментира ръководителят на проекта Даниела Марчева.  „В Младежки дом – Търговище работят най-големите самодейни състави в града" - добави тя - "Всеки от тях ще има възможност да нарече едно от дръвчетата свое и да полага грижи за растежа и опазването му. Ще поставим и пейки, така младите хора ще могат да се събират в този своеобразен екологичния кът и да провеждат различни инициативи.”

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи”. Изпълнява се от Сдружение «Мисионис», Младежки дом и Община Търговище.

 

 

"Слънце в очите ти" 2013

 

ГАЛЕРИЯ


"Слънце в очите ти" организира МИКЦ-Търговище

За втора поредна година Младежкият информационно-консултантски център в Търговище организира хепънинг, наречен “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ” по повод 12 август – Международния ден на младежта. Той ще се състои на 9 август от 18.00ч. и ще обединява три весели „Еко-работилници”. Пред сградата на Младежки дом – Търговище деца, младежи и родители ще могат да се включат в ръчно изработване на предмети и да се запознаят с различни техники на ръчно творчество.  Ще бъдат застъпени артистичното рециклиране и представянето на нови начини за забавление.
Акцентът тази година ще бъде върху еко-работилцата, наречена „Ръчно  изработване на хартия”, останалите две работилници ще демонстрират техниките „Ебру” и „Филц”.


Основните стъпки за ръчно изработване на хартия, или иначе казано за рециклиране на хартия, са смилане, прецеждане и изсушаване. Нужни са пасатор, домакинско сито, или специално изработени за целта пособия, домакински гъби, сухи цветя, треви или билки и слънце. Как се използват те ще покаже специалистът по приложни техники и ръководител на Клуб "Батик" Славка Георгиева на 9-ти август. Готовата хартия е красива сама по себе си, но може да послужи за изработване на картички, албуми и всичко, което въображението ви подскаже.


„Ебру” е техника за рисуване върху водна повърхност с тюркско-ислямски исторически корени. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина, оставя се на интуицията и въображението си. Най-старото запазено ебру е от 1554г.


„Филц” /Плъсти/ е техника, при която се създават тъкани или предмети и украси от вълна. Познати са мокра и суха техника. Втората, наречена още иглонабиване, ще бъде представена по време на хепънинга „Слънце в очите ти”.


Както и през миналата година, организаторите предвиждат отново да фотографират усмивките на участниците и да ги подредят в самостоятелна галерия.
Инициативата е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“, който се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” и се изпълнява от Сдружение «Мисионис» и Младежки дом, в партньорство с Община Търговище.

 

Тренинг и обучение в МИКЦ-Търговище

Днес от 17.30ч. е предпоследната сесия от втория психологически тренинг за повишаване на самооценката, наречен „Емоционална компетентност и социални умения”. Той включва шест подтеми – за справяне с гнева, вината, страха, тъгата, срама и любовта. Тренингът е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Водещи са психологът Марина Маринова и психотерапевтът Ани Петрова, които работят към консултативния кабинет по проекта.

Поредното обучение по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се състоя в петък и беше на тема „Кариерно консултиране”. Включиха се 22 младежи от училищата в Търговище и един, завършил средното си образование. Обучители бяха отново психологът Марина Маринова и психотерапевтът Ани Петрова.

Младежите получиха информация във връзка с подготовката на документи за кандидатстване на работа. Научиха как се пишат автобиография и мотивационно писмо. Разгледани бяха различни формати на CV и бе акцентирано на някои основни норми при съставянето му.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

 

КОНКУРС за ЕСЕ: „Демо-Критично гражданство”, за РЕПОРТАЖ или НОВИНА

РЕАЛИЗИРА СЕ В РАМКИТЕ НА

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МЛАДЕЖТА 2013

ПРОТОКОЛ

В конкурса се включиха 25 младежи с есе, репортаж или новина.

Наградени участници:

Лидия Красимирова Йорданова

Петър Каменов Петров

Симона Недкова Иванова

Цанка Атанасова Спасова

Петя Тихомирова Петрова

Станимира Радославова Иванова

Преслава Стилиянова Тенчева

Жури:

Антоанета Марчева – журналист, ръководител на Клуб по журналистика

Даниела Марчева – ръководител на проект „МИКЦ-Търговище – информация и консултация за младите хора”

Диляна Стойчева – специалист МИКЦ-Търговище

Клубът по журналистика в Радио Шумен и 6TV

Младежите от Клуба по журналистика, създаден към Младежки дом по проект „МИКЦ-Търговище – информация и консултация за младите хора”, се срещнаха с работещите в Радио Шумен и телевизия 6 TV – Шумен, за да научат повече за работата в такъв тип медии. Посещенията бяха организирани от техния ръководител Антоанета Марчева, кореспондент на в.”Труд”, и от екипа на МИКЦ-Търговище.

В Радио Шумен главният редактор Роза Енчева посрещна младежите и им показа как работят заедно с колегите си, за да информират слушателите от региона „точно и навреме”. Младежите се запознаха с дежурните редактори и влязоха в трите студия на медията, за да видят как се случва живото предаване в едно обществено радио. Имаха възможност да застанат от двете страни на прозрачното стъкло – до звукооператора и до водещия на предаване в момента и да усетят тръпката на включването в ефир.

В 6TV Клуба по журналистика имаше възможност да види как работи една частна местна телевизия и какви са ежедневните трудности и радости, с които се сблъсква екипа. Здравка Русева сподели с тях важни моменти от своя опит като главен редактор на новата шуменска медия, наследник на кабелната Вариант 6, и като кореспондент на БНТ.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

МЛАДЕЖИ ГОВОРИХА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ


30 младежи, които участват в проекта на Центъра за младежки дейности и инициативи „Младежки информационно-консултантски център – Търговище – информация и консултация за младите хора“, посетиха Областния информационен център в Търговище. Срещата премина под мотото  „Говори с Европа“. Тя беше организирана от Областния информационен център и МИКЦ-Търговище по повод 6-то издание на Европейската младежка седмица, която се отбелязва с различни инициативи в цялата страна от 26 май до 2 юни.

Европейският съюз е създаден, за да служи на хората, на народите и бъдещето му трябва да се определя с активното участие на младите, затова основната цел на срещата беше повишаване на тяхната информираност за  възможностите и достойнствата на ЕС и въвличането им в обществените процеси, като активни и критични граждани. Чрез мултимедийни презентации и образователен филм младежите се запознаха накратко с основоположниците и институциите на ЕС, с европейските ценности, както и с дейността на Областния информационен център(ОИЦ).

Фокус на вниманието беше и Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чрез която ще се инвестират средства в българската наука и образование в новия програмен период .

Младежите получиха печатни материализа европейската политика, за програмите и инициативите на Европейската младежка седмица.

9 май - Ден на Европа

Младежки дом-Търговище и МИКЦ-Търговище отбелязаха 9 май - Денят на Европа с празничен концерт, в който се включиха всички състави на културната институция.

Клубът по журналистика разигра съдебен процес

Днес бе Ден на отворените врати в Окръжен съд - Търговище. В него се включиха ученици от гимназиалните курсове на училищата в града. Те бяха запознати с факти от историята на съда и неговата правораздавателна дейност. С младежите разговаряха председателят на  Окръжен съд - Търговище  - Тихомир Петков и съдиите Десислава Сапунджиева и Марияна Иванова. В зала №5 бе представен любителски спектакъл, разиграващ „съдебен процес” по произведението на Йордан Йовков „Албена”. Актьори в него бяха участниците в „Клуба по журналистика” с ръководител Антоанета Марчева. Инициативата представи по достъпен и емоционален начин как се провежда един „съдебен процес”.
Младежите от “Клуб по журналистика” се срещнаха с представители на Окръжния съд още през февруари тази година. Тогава магистратите ги запознаха с устройството на съдебната система и с конкретни практически моменти от провеждането на дела в съдебната зала – от етикета, свързан с облеклото, до моралните и професионални норми, от които се води всеки съдия в работата си. Клубът е създаден към Младежки дом-Търговище по проект „МИКЦ-Търговище – информация и консултация за младите хора”.

 

разгледайте ГАЛЕРИЯ

 

 

 

 

Отново обсъждаха вредата от тютюнопушенето

 

Последната за този месец групова приемна, организирана от МИКЦ-Търговище отново бе на тема „Вредата  от  тютюнопушенето”. Присъстваха около 40 ученици от І ОУ „Христо Ботев”.  Д-р Райна Жейнова  разговаря  с тях за това колко кратък е пътя от посягането към първата цигара до пристрастяването. Под формата на игра, учениците обсъдиха различни твърдения, свързани с последиците от пушенето и трябваше да определят дали те са верни или грешни. Имаха възможност да сравнят снимки на бял дроб и кожа на пушач и на непушач. Това бе петата групова приемна на МИКЦ-Търговище за този месец. Освен за вредата от тютюнопушенето младежите разговаряха с д-р Жейнова в неформална обстановка на още две теми:„Любовта и глобалната мрежа” и „Сексуално и репродуктивно здраве”.

Срещите са част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Той се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

 

Еко-фантазии с награди

В петък, 19 април, се състоя заключителната част на конкурса „Еко-фантазии”, организиран от Младежкия информационно-консултантски център към Младежки дом – Търговище. Подредена бе изложба на всички творби, участващи в инициативата. Малко по-късно в концертната зала на Младежки дом започна награждаването на победителите, което бе съпроводено с изпълнения на Балетна формация „Търговище”, Християна от формация „THE CRYSTALS”, Рая Христова, Модерен балет „ВЕГА” и вокалната група на Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”.
Интересът към второто издание на конкурс „ЕКО-ФАНТАЗИИ”  и тази година беше много голям – включиха се 15 колективни и над 100 индивидуални участника - от 1 детска градина, 8 училища, с по няколко ателиета и 1 клуб от Обединен детски комплекс. Освен от учебни заведения от града, включиха се и младежи от селата Голямо Ново и Драгановец. Получените над 100 творби отново бяха създадени с много майсторство, сръчност, въображение и мисъл за опазването на природата.
35 бяха наградите, които раздадоха организаторите – за най-оригинална еко-идея, за най-прецизна изработка и за висока художествена стойност.

Конкурсът е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Финансира се от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към образователното министерство и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», заедно с Младежки дом и Община Търговище.

Протокол:

Колективни участници:


Детска градина – Трети клас
За най-оригинална еко-идея
1.      ОДЗ „Пчелица”, Група „Слънчо”
2.     I ОУ „ХРИСТО БОТЕВ” – I-ви „д” клас - Полина Николаева, Ясмин Кърджалиева, София Цветелин, Аслъ Сейхан, Дениз Кърджалиев, Мартин Ивов и Дарин Яворов
3.     ОУ „Г.С.Раковски” –с.Голямо Ново – 2кл.

4-8кл.
За най-оригинална еко-идея
1.      ОДК „Търговище”, Клуб „Екос” – 2 екопроекта
2.     Първо ОУ „Христо Ботев” – 1 проект от 5 части на Илинда Евгениева, Любомир Николов, Айля Алиева и Стефан Еленчев - 8кл.

За най-прецизна изработка
3.     Първо ОУ „Христо Ботев” - Пано на Мелис Алиева, Анита Дончева, Константина Иванова, Ралица Дончева, Селин Исуфова – 6кл.

За най-висока художествена стойност
4.    Първо СОУ „Св.Седмочисленици”, Ателие „Приложно изкуство”

9-12кл.
За най-оригинална еко-идея
1.      Еко-клуб „Бъдеще за земята” - Първо СОУ, 9кл.

Индивидуални участници:
1-4кл.
За най-прецизна изработка
1.Светла Северинова - 2 клас, ОУ „Г.С.Раковски”-с. Голямо Ново
2.Айсун Атанасов ІV клас, ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П.БЕРОН”


5-8кл.
За най-оригинална еко-идея
1.Серткан Сезгинов - 7кл., Трето ОУ „П.Р. Славейков”
2.Виолина Стойчева Илиева – 5кл., Трето ОУ „П.Р. Славейков”
3.Иван Милчев – 7кл., Първо ОУ „Христо Ботев”
4.Красимира Румянова - – 7кл. Ателие „Амалипе” ОУ „Г.С.Раковски”


За най-прецизна изработка
5.Зелиха Сеидова – 6кл., Четвърто ОУ „Иван Вазов”
6.Светлана Калинова -  кл. Ателие „Приложно изкуство” Първо СОУ
7.Йордан Станев    VІ а клас, ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П.БЕРОН”
8.Емине Илязова – 6кл., ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П.БЕРОН”
9.Петър Василев - Първо ОУ „Христо Ботев”
10.Исмаил Мехмедов – 7кл., ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П.БЕРОН”


За най-висока художествена стойност
11.Алиосман Ридванов ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П.БЕРОН”
12.Зекерие Салиев VІ б клас, ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П.БЕРОН”
13.Севгинар Адемова VІІ клас, ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П.БЕРОН”
14.Касандра Ивайлова – 7кл. Ателие „Амалипе” ОУ „Г.С.Раковски”
15.Ешим Мехмедова – 7кл. Ателие „Амалипе” ОУ „Г.С.Раковски”


9-12кл.
За най-прецизна изработка
1.Михаела Данова ІХ клас, ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „Д-р П. БЕРОН” – вълна и черги
2.Мерилин Ереджебова – Ателие „Дизайн” - Първо СОУ
3.Мустафа Мустафов - Ателие „Дизайн” - Първо СОУ


За най-висока художествена стойност
4.Антон Дамянов – ХI кл., Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”


Жури:
Славка Георгиева – Преподавател по „Приложни изкуства”
и ръководител на Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище
Валентин Тенев – Преподавател по изобразително изкуство и техника
Диляна Стойчева - Гл. експерт в Младежки дом – Търговище


 

Кога?

от 15.02.2012г. до 10.04.2013г.

Кой?

·        Колективни участници – Детски градини, класове или групи ученици

·        Индивидуални участници - от 1-ви до 4-ти клас, от 5-ти до 8-ми, и от 9-ти до 12-ти клас

 

Какво?

Творби, създадени предимно от отпадъчни или използвани стари материали. Не е желателно закупуването на нови – пластмасови чашки и чинийки, торбички и използването им за създаването на проектите. Допуска се използването на природни материали. Направете непотребното – потребно!

 

Къде?

Приемаме творбите в Младежки информационно-консултантски център (Младежки дом, на  4ет.). Жури ще избере най-добрите според оригиналността на вложената идея, творческия и екологичния подход, изпълнението и др. Ще подредим всички творби в обща изложба във фоайето на Младежки дом. За всички участници е предвиден поздравителен концерт, в който ще се включат съставите на Младежки дом. На него журито ще връчи наградите на отличените творци.

Инициативата е част от проект “МИКЦ–Търговище - информация и консултация за младите хора“, която се финансира от НЦЕМПИ и се изпълнява от Сдружение «Мисионис» и Младежки дом, в партньорство с Община Търговище.

 

  • На страницата на „Еко-фантазии” във Фейсбук можете да откриете много споделени идеи, които да ви вдъхновят!

 

  • Целта на конкурса е да популяризира важността на рециклирането сред младите хора, да провокира творческо мислене и да създаде възможност за изява.

 

РЕЦИКЛИРАЙ И СЪЗДАВАЙ ЕКО-ФАНТАЗИИ !!!

 

За повече информация: тел. 6-57-19 или 0894437373 или  e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 

Проекти за опознаване историята на американското кино, за модерни спортна зала и парк писаха младежи

Поредното обучение в рамките на проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ бе отново на тема „Как да пишем проекти по европейски програми”. Включиха се 20 младежи от училищата в Търговище. Обучители бяха Никола Станчев и Цветелина Христова от Център за регионално развитие.

В първата част на обучението младежите получиха информация за видовете оперативни програми на ЕС, за фазите на проектния цикъл и за насоките на кандидатстване. Цветелина Христова им показа какво включва и как е разписан проект вече одобрен за изпълнение по една от оперативните програми. Никола Станчев акцентира на финансовата обосновка – кои разходи са допустими преки, кои непреки и кои не се допускат при кандидатстване.

Участниците бяха разделени на три групи и всяка разработи свое проектно предложение, изписвайки подробно дейностите и предвидените по тях разходи.

Една от групите предложи проект за голяма четириетажна спортна зала, в която да се практикуват много спортове и да се провеждат международни състезания. В нея бяха предвидени и помещения за арт-ателиета. Тяхното мото бе „Здраве и спорт”. Младежите бяха предвидили и описали нужните разходи за строежа и оборудването на залата.

Целта на втората разработена идея бе опознаване историята на американското кино, обогатяване културата на младите хора и изглаждане на различията между България и САЩ. Предвиден бе двуседмичен престой в Лос Анджелис, разглеждане на различни музеи на киното, 5-дневно обучение в Академията за филмово изкуство.

Името на следващия проект бе „Let s have fun”, а основната цел -  възможност за общуване на хора и групи от всички възрасти в новоизграден модерен парк, включващ езеро, водни колелета, зони по интереси и др.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от НЦЕМПИ и се изпълнява от Сдружение „Мисионис” и Младежки дом, в партньорство с Община Търговище.

Пет групови приемни през март в МИКЦ-Търговище

 

Днес МИКЦ-Търговище организира поредната открита приемна за младежи от Търговище. Присъстваха около 40 ученици от І ОУ „Христо Ботев”.  Д-р Райна Жейнова  разговаря  с тях на тема „Вредата  от  тютюнопушенето”. Под формата на игра, учениците получиха картончета с различни твърдения, свързани с последствията от пушенето и трябваше да определят дали те са верни или грешни. Имаха възможност да сравнят снимки на бял дроб и кожа на пушач и на непушач и да обсъдят има ли ползи и какви са вредите от посягането и от пристрастяването към цигарите. Приемна на същата тема предстои отново на 21 март. В рамките на този месец д-р Жейнова ще проведе още три групови приемни на тема: „Любовта и глобалната мрежа” и „Сексуално и репродуктивно здраве”.

Срещите са част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Той се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

Втори тренинг от шест сесии в МИКЦ – Търговище


Проведе се първата сесия от втория тренинг за повишаване на самооценката, наречен „Емоционална компетентност и социални умения”. Той включва шест подтеми – снощи младежите обсъждаха как се справят с гнева и как го изразяват. Предстои обсъждане на вината, страхът, тъгата, срамът и любовта в същия контекст. Тренингът е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“. Водещи са психологът Марина Маринова и психотерапевтът Ани Петрова, които работят към консултативния кабинет по проекта.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

Млади журналисти на среща в Окръжен съд – Търговище

 

Младежите от Клуба по журналистика, създаден към Младежки дом по проект „МИКЦ-Търговище – информация и консултация за младите хора”, се срещнаха с представители на Окръжен съд – Търговище. През есента те посетиха Областната дирекция на МВР в Търговище, където имаха възможност да видят какво е ежедневието в няколко от отделите и как изглежда ареста отблизо. Срещата в съда бе логичното продължение на идеята за учене „на терен”, с която ръководителя на клуба Антоанета Марчева се стреми да даде на младите хора реална представа какво точно представлява журналистическата професия.

Съдиите Десислава Сапунджиева и Бонка Янкова, заедно с прокурор Васил Ангелов, запознаха младежите с устройството на съдебната система и с конкретни практически моменти от провеждането на дела в съдебната зала – от етикета, сварзан с облеклото, до моралните и професионални норми, от които се води всеки магистрат в работата си.

Младежите имаха възможност да видят как изглежда цялата папка на придобилото голяма общественост дело за убийството на 21-годишната Грациела. Тя включваше обвинителен акт, доказателства от огледа на местопроизшествието, снимки, разпит на свидетели, извършени експертизи, направените правни изводи и пр. Съдия Янкова разказа как е образувано и как е преминало делото по реда на съкратената процедура.

Съдия Сапунджиева акцентира върху образа на съдията в залата и неговата личност в реалния живот, споделяйки най-разтърсващите случаи от практиката си. „Абстрахираме се от всичко, което може да ни разсее, за да отсъдим правилно, но като хора не можем да се абстрахираме от това, че зад всяко дело стоят човешки съдби” – допълни съдия Янкова. Прокурор Ангелов разказа какъв е пътя на събиране на доказателства, по който се минава, за да влезе делото в съда.

В края на срещата младежите от Клуба по журналистика имаха възможност да седнат на местата на съдиите и да влязат в клетката, където подсъдимите изчакват, преди да влязат в съдебната зала.

За краткото време от съществуването на клуба, участниците в него посетиха интересни места и успяха да научат „от извора” интересни факти и подходи на работа. Осъществени бяха срещи в завода за стъкло „Тракия глас България”, в ромския квартал „Малчо Малчев” и в училището в с.Плъстина, оборудвано с най-модерна техника за работа.

 

 

 

Две открити приемни ще проведе специалист от МИКЦ-Търговище

 

Специалистите от Младежкия информационно-консултантски център продължават да провеждат открити приемни за млади хора от Търговище. Днес и следващият понеделник предстоят две открити приемни с ученици от I СОУ „Св. Седмочисленици”. Д-р Райна Жейнова ще се срещне с младежите и ще разговаря  тях на тема „Вредата  от  тютюнопушенето”.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

 

 

"Коледни чудеса" - протокол с награди

Раздел: Коледна картичка - възрастова група - 5-6 клас

 

1.Поощрение - Сечил Сунай Хюсеин СОУ за ДУС „Св.Иван

Рилски”

2.Поощрение - Вайде Алибашъ  ОУ”Св.Св.Кирил и  Методий”- с.Дралфа

3.Поощрение - Бейджан Хамидов V кл. , ІV ОУ „Ив.Вазов”

4.Поощрение -  Виолина Стойчева Илиева V,   ІІІ ОУ”П.Р.Слав.”

5.ІІІ място - Бетина Бонева V кл., І СОУ”Св.Седмочисленици”

6.ІІІ място - Стойчо Стилиянов Трифонов V кл., І ОУ”Хр.Ботев”

7.ІІ място - Селин Исуфова Салиева V, ІІ ОУ „Хр.Ботев”

8.ІІ място - Стела Веселинова Кръстева VІ, І СОУ”Св.Седмочисленици”

9.І място - Константина Димитрова Илиева VІ, І ОУ”Хр.Ботев”

10.І място - Мария Руменова георгиева  VІ кл., І СОУ”Св.Седмочисленици”

 

Раздел: Коледна картичка-възрастова група 7-8

 

11.Поощрение - Мехмед Мустафа Мехмед VІІІ клас ОУ”П.Хилендарски”

12.Поощрение - Валентин Мариянов ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”

13.ІІІ място  - Нурсай Несибова ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”

14.ІІІ място - Полина Иванова Александрова VІІ кл.,І ОУ „Хр.Ботев”

15.ІІ място - Елена Руменова Богданова VІІІб , ІІ СОУ

16.ІІ място - Десислава Светославова Стефанова VІІІ б , ІІ СОУ

17.ІІ място - Илинда Евгениева Георгиева VІІ а, І ОУ „Хр.Ботев”

18.І място - Гергана Димитрова Генчева VІІ б, ІІ СОУ”Проф.Н.Маринов”

19.І място - Иван Милков Колев VІІ в, І ОУ „Хр.Ботев”

 

Раздел: Коледна украса - възрастова група – 5 - 6 кл.

 

20.Поощрение - Алиосман Алиосманов -  ПУИ „Д-р П.Берон”

21.Поощрение - Виктория Деянова Тотева   V кл. І СОУ ателие „Приложно изкуство”

22.ІІІ място - Габриела Ивайлова Неделчева V кл.І СОУ ателие „Приложно изкуство”

23.ІІІ място - Ралица Стилиянова Дончева VІ, клуб Батик”

24.ІІ място - Йорданка Янкова  VІ кл. ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”

25.ІІ място - Борислава Пламенова Русева VІІ б ІІ СОУ

26.І място-  Никола Нелев Неделчев VІ б І ОУ „Хр.Ботев”

и Христо Иванов Христов VІкл. І ОУ „Хр.Ботев”

 

Раздел: Коледна украса -възрастова група - 7-8 клас

 

27.ІІІ място  - Деница Стефанова и Десислава Светославова VІІІ,  ІІ СОУ „Проф.Н.Маринов”

28.ІІ място - Калин Емилов Зафиров VІІ а, І СОУ ”Св.Седмочисленици”, ателие „Приложно изкуство”

29.ІІ място - Десислава Николаева Серафимова VІІ б ІІ СОУ

30.І място - Георги Валентинов Георгиев  VІІ в І ОУ „Хр.Ботев”

31. Специална награда за колективна работа се присъжда за „Коледно пано” на VІІ а клас, ІV ОУ ”Ив.Вазов”

 

 

В раздел Коледна картичка  -за преподаватели, чийто ученици

са се представили най-добре в конкурса "Коледни чудеса" -

възр. гр. 5-6 клас - се отличава  Ивалина Белчева- І ОУ и Валентин Тенев- І СОУ.

 

В раздел Коледна картичка - за възрастова група -7-8 клас,

се награждава преподавател, чиито ученици са се представили  най-добре Диана Ангелова –ІІ СОУ

 

В раздел Коледна украса - за преподаватели,

чийто ученици са се справили отлично се награждава  Емил Димитров – ІV ОУ „Ив.Вазов” и Ателие по приложно изкуство към І СОУ „Св.Седмочисленици”

 

 

ГАЛЕРИЯ

 

 

 

За сексуалността ще разговарят отново в Младежки дом

Поредната открита приемна в рамките на проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ ще бъде свързана отново със здравословния начин на живот, сексуалното и репродуктивно здраве.

Тя ще се състои в Камерната зала на Младежки дом – Търговище на 17 декември от 13.15ч. Ще участват осмокласници от І СОУ „Св. Седмочисленици”. С тях ще разговаряха консултантът д-р Райна Жейнова. Чрез интерактивни методи младежите ще научат важни неща за развитието на сексуалността във възрастта, в която се намират.

През последното тримесечие по проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се състояха още две открити приемни – с родители на деца в начален курс на обучение и такива на деца от детска градина. Водещи бяха психолозите Марина Маринова и Грета Тошева.

Проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“ се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Център за младежки дейности и инициативи и Община Търговище.

 

 

"Коледни чудеса" в Младежки дом-Търговище

 

 

267 творби бяха представени за участие в Общинския конкурс за коледни картички и украси "Коледни чудеса" на Младежки дом-Търговище. Над 300 деца и младежи се включиха в забавната надпревара. 31 са наградите, които вече са определени от жури в състав: Силивия Малинова - преподавател по изобразително изкуство, Магдалена Стоянова - ръководител на ателие „Шарени пръсти" и Славка Георгиева - ръководител на клуб „Батик".

Автори на картичките и украсата са млади хора от повечето училища в града и от двете основни училища в селата Дралфа и Надарево. Всички те са поканени на изложба, събираща творбите им на едно място във фоайето пред Концертната зала на Младежки дом. Следва голям празничен концерт. И двете инициативи ще се състоят на 17 декември. Коледният концерт е с начален час - 18.00. На него ще бъдат връчени грамоти и предметни награди на авторите на най-добрите картички и украси.

В програмата са предвидени изпълнения на съставите на Младежки дом - Балетна формация „Търговище”, Вокална студия „The Crystals”, Школа за модерен балет „Вега” и Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”. За да поздравят участниците, на сцената ще се качат и Невена Пейкова и Сабина Донева - възпитанички на Младежки дом - Търговище, които се представиха отлично в „Гласът на България", а днес учат в Музикалното училище в София.

Инициативата е посветена на Коледните празници и на Европейската седмица на младежка активност и е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“, който се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

 

Млади журналисти учат на терен

Младежите от Клуба по журналистика, създаден към Младежки дом по проект „МИКЦ-Търговище – информация и консултация за младите хора”, посетиха училището в село Плъстина. Компютърни кабинети, безплатни униформи и игрище с изкуствена настилка са само част от ежедневието на учениците там. Най-голям интерес предизвикаха електронните интерактивни дъски, върху които те пишат, а всеки учител разполага с лаптоп, за да преподава урока си.

За краткото време от съществуването на Клуба по журналистика младежите, участващи в него, имаха възможност да посетят много интересни места и да научат „от извора” интересни факти и начини на работа. Идеята за такъв тип подход е на Антоанета Марчева – кореспондент на в.”Труд” и ръководител на клуба.

До момента младите хора с интерес към журналистиката, посетиха Областната дирекция на МВР в Търговище, където имаха възможност да видят какво е ежедневието в няколко от отделите и как изглежда ареста отблизо.

Следващите срещи бяха в Завода за стъкло „Тракия глас България”. С презентация накратко им бяха представени отделните цехове за изработване на плоско, домакинско, обработено и автомобилно стъкло  и този за огледала. Чрез специални очила те успяха да погледнат в нагорещените до 1 500 градуса пещи.

Седмица по-късно последва разходка из ромския квартал „Малчо Малчев”. Младежите разгледаха банята, видяха къщичките построени след наводнението през 2005г., посетиха един обикновен дом и кварталния магазин. Техен „екскурзовод” бе Детелин Петров, познат на всички като Джавката – лидерът на хората в квартала. Той им показа и големия тефтер с вересиите.

 

Клубът по журналистика в ромската махала


„Гледай, гледай, туристи!”- така бяха посрещнати на площада в ромската махала на Търговище осем момичета и две момчета, носещи тетрадки и химикали и пишещи усърдно нещо. И за домакините и за гостите срещата бе доста забавна.

Поводът за посещението – Антоанета Марчева, кореспондент на в.”Труд” и ръководител на Клуб по журналистика, реши да заведе младежите на терен и да им покаже как живеят хората в кв.”Малчо Малчев”. Техен „екскурзовод” бе Детелин Петров, познат на всички като Джавката – лидерът на хората в квартала. Клубът по журналистика бе създаден в рамките на проект „МИКЦ-Търговище – информация и консултация за младите хора, който се реализира от Сдружение „Мисионис” и Младежки дом с подкрепата на Община Търговище и финансиране от НЦEМПИ.

Опознаването на ромския квартал започна от банята. Построена преди години от „Лекари без граница”, днес тя е възможност за поддържане на прилична хигиена, най-вече през зимните месеци. „През лятото топлят вода на двора, опъват чаршафите, одеялата и се къпят, единия пази, другия се къпе, но през зимата е пълно в банята” – разказва Джавката – „лев и петдесет на човек излиза, това са 40 минути къпане, има и къпалня за ВИП ромки” – шегува се той.

Непосредствено до банята е улицата с къщичките, построени от Общината след голямото наводнение през юли 2005г., когато много семейства останаха без дом. Антоанета и Джавката разказаха на младежите до къде е стигала водата и как много от хората са били настанени временно в училището, докато тя се оттегли.

Последва разходка по няколко от улиците – едни асфалтирани, други не и разговор с местните, които явно често споделят проблемите си с Джавката или предлагат услугите си за някоя работа.

Къщите – едни схлупени и бедни, други – почти палати на общия фон. Собствениците на последните работили в чужбина, други и сега са там. „Виждате ли сините прозорци на места, с тях стопаните демонстрират престиж, сега вече последното е по-богатите да си слагат прозорци със зеленикави стъкла” – сподели Антоанета Марчева, а Джавката покани младежите да посетят една обикновена къща, за да видят как живеят хората.

Вътре – скромно, но подредено, не е от най-бедните къщи в квартала, но пък обикновена маса за храна наоколо не се вижда. Носи се силна миризма и дим от печката. На земята до импровизирано място за ядене седи Живко – градският луд и вечеря с кюфтета. Всеки го е виждал по града, но ето че имал семейство, което се грижи за него. Живко … живее жив и здрав със сестра си и 23-годишната й дъщеря. Тя разказа, че има едно дете – първокласничка, хубава и срамежлива – видяхме я. Учудено попитахме младата жена как така само едно дете е родила, тя сподели, че живота е труден, а и се разделила с мъжа си, той сега имал ново семейство. На външната врата съжали, че поне едно кафе не ни е почерпила и сподели „Браво, нека да учат, без учене вече нищо не става, никъде не те искат, да бях и аз учила повече...”.

Следваща спирка – кварталният магазин – светъл и с лъскави реклами, като всеки останал в града. Собственик – Джавката. Подканен от ръководителката на Клуба по журналистика, той изнесе да покаже големия тефтер с вересиите. Младежите научиха, че много от хората пазаруват без да плащат, записват ги в тефтера като длъжници...и като получат пари от чужбина или помощи – плащат дълга си. На случайна страница се оказва, че Мирчо дължи 691 лева и стотинки – определено голяма сума. „Защо им даваш толкова много без да плащат?”- попита един от журналистите. „Аз знам на кой колко, кой какъв превод чака от чужбина. Някой път и по 5 месеца съм чакал да се изплатят, друг път и по 8, зависи как се движат събитията в чужбина”- бе отговора. „Пазаруват и деликатеси, има няма той му се яде – може 100 грама да вземе, да му мине мерака, може и кило. На децата закуски купуват, ама майките най-много цигари търсят, на ден по кутия” – смее се Джавката.

Смрачи се и младежите си тръгнаха с доста изписани листи в тетрадките. Чакаме репортажите :).

 

 

Конкурс за коледна картичка и украса 2012

 


 

МИКЦ-Търговище и МЛАДЕЖКИ ДОМ-ТЪРГОВИЩЕ

ОБЯВЯВАТ 

КОНКУРС ЗА КОЛЕДНА КАРТИЧКА И УКРАСА
“КОЛЕДНИ  ЧУДЕСА”

Могат да се включат ученици  от  пети  до  осми клас от  всички  училища на гр. Търговище.

Най-добрите предложения ще бъдат наградени в навечерието на Коледните празници в Младежки дом.

Срок за подаване на творбите -7 декември 2012, ІІІ етаж.

Всеки участник да впише трите си имена, училище, клас и  телефон  за връзка!

За информация: тел.6-51-74

Инициативата е посветена на Европейската седмица на младежка активност и е част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“, който се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

ето някои от наградените картички през миналата година:

 

“СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ”

Младежки информационно-консултантски център - Търговище организира инициативата “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ” по повод 12 август – Международния ден на младежта.

Над 50 фотографии на 15 млади автори бяха включени във фотоизложбата с име “СЛЪНЦЕ В ОЧИТЕ ТИ”. Тя бе подредена на въже в градинката пред Драматичен театър – Търговище. Изложбата бе съпроводена с хепънинг на открито, който включваше «Работилничка за малки и големи». Деца, младежи и родители участваха в ръчно изработване на предмети и се запознаха с различни техники на творчество.

Инициативата бе част от проект “МИКЦ – Търговище - информация и консултация за младите хора“, който се финансира от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” към МОМН и се изпълнява от Сдружение «Мисионис», в партньорство с Младежки дом и Община Търговище.

 

Цялата галерия можете да разгледате тук: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.407042429342990.88114.304176689629565&type=3

„ЕКО-ФАНТАЗИИ”

С конкурс „Еко-фантазии” Младежки дом отбеляза Световните дни на младежка активност /20-22 април/ и Седмицата на Земята. Интересът към  инициативата бе много голям – включиха се 14 колективни участника и 130 индивидуални – от 3 детски градини, 9 училища и 1 клуб. Получените над 120 творби бяха изпълнени с много майсторство, сръчност и въображение. Целта бе да се популяризира „зелената” идея и важността на рециклирането сред младите хора, да се провокира творческо мислене и да се даде възможност за изява. Условието за участие бе творбите да са създадени предимно от използвани стари материи и вещи или от природни материали. На 19 април бе организирана изложба „ЕКО-ФАНТАЗИИ”, последвана от награждаване и концерт за участниците в конкурса. В концертната програма участваха:Балетна формация „Търговище” – с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, Любомира, Рая, Велина и Невена от формация „THE CRYSTALS”– с ръководител Тодор Тодоров, Модерен балет „ВЕГА” – с главен художествен ръководител Марианна Савова и ръководител Милена Иванова, Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева.

Идеята за създаване на „Еко-фантазии”, като забавна форма на екологично обучение  получи продължение. Кратунки, шишета, дървени закачалки и стари плочи оживяха в цвят по време на творческа работилница „Еко-фантазии”, организирана в рамките на проект „МИКЦ-Търговище – информация и консултация за младите хора.” Инициатор бе клуб „Батик” към Младежки дом - Търговище. Идеята възникна по време на конкурса, носещ същото име. Това бе втората дейност по повод Седмицата на младежката активност, която се реализира от Младежкия информационно-консултантски център. В рамките на два дни, в работилницата се включиха над 20 деца и младежи. Използвайки стари вещи и кратунки, акрилни бои, салфетки и много въображение, участниците създадоха весели, артистични предмети, които могат да красят всеки дом. Освен, че научиха нови техники за работа с акрил, те се убедиха, че всяка стара вещ може да получи нов живот, а процесът на новото и раждане е много интересен. Най-активните по време на двете инициативи с име „Еко-фантазии” получиха творчески комплекти, които ще могат да използват за бъдещи арт занимания. Идеята за рециклиране е нещо, към което многократно ще се връщаме в рамките на проекта.

“Когато рамките са тесни за мечтите “

“Когато рамките са тесни за мечтите “ – трета инициатива , посветена на световните дни за младежка активност с участието на  36 младежи от 5 училища  в община Търговище – Професионалната гимназия по икономика, Професионално-техническата гимназия, І СОУ, ІІ СОУ, и Езиковата гимназия. Основното ядро бяха момичетата и момчетата от Младежки театрално-дискусионен клуб „8+”, който работи към Младежки дом. Целта на обучението бе учениците да придобият театрални умения в спецификата на форум-театъра, лидерски качества и умения за справяне в различни ситуации на сцената, изискващи  интерпретация.

9 май - Ден на Европа


По повод 9 май - Ден на Европа, Младежки дом-Търговище организира съвместна инициатива с Европейски информационен център – празнична проява във връзка с обявяването на 2012 година за година на възрастните хора и връзката между поколенията .

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2024

design compaskom©.